Na petih pripravljalnih tekmah so risi, trikrat zmagali in dvakrat izgubili z minimalno razliko zadetka. Kot zadnji se je prejšnji teden pred prvo tekmo proti Avstriji, druga je kasneje zaradi virusnega obolenja naših severnih sosedov odpadla, reprezentanci priključil kapetan Tomaž Razingar. Slednji je sezono začel v dresu podmladka Jesenic za katere je odigral štiri tekme, ki so štele za državno prvenstvo nato pa se je preselil v drugo nemško ligo, k ekipi Ravensburg Towerstars, s katero je izpadel šele v polfinalu. 

Tekmo proti Avstriji je spremljal s tribune, kajti njegovo koleno še ni bilo povsem nared za največje napore. Razkril nam je, da je veliko raje s soigralci na ledeni ploskvi, kot pa da jih spremlja s tribune. »Veliko bolje se počutim, ko sem s fanti skupaj na ledu, a moje koleno se mora pozdravit do konca, čez to žal ne gre. Bistveno težje je, ko si zdrav pa te ni zraven. Kot sem že dejal najprej se moram pozdravit, potem pa bom zagotovo zraven. Fantje so tudi brez mene prikazali vrhunski hokej, kar je odlična napoved pred sklepnim delom priprav in zadnjo pripravljalno tekmo, ki jo bomo odigrali prav tako proti Avstriji. Večino časa so igrali v njihovi tretjini in to je pravi pristop. Že v prvih dvajsetih minutah je bilo razmerje strelov kar 20:5 v našo korist. To je sladka zmaga za slovenski hokej,« je bil nasmejan Razingar.


alt

Ob odsotnosti Tomaža je na prvih štirih tekmah vlogo kapetana opravljal Sabahudin Kovačevič, na zadnji proti Avstriji je rise na ledeni ploskvi vodil Mitja Robar. »Velikokrat sem že poudaril, da ko vodiš takšno skupino fantov niti ni toliko pomembno kdo je kapetan, kajti delujemo kot eno. Gledalci so lahko videli, da tudi ti mladi fantje, ki so šele prvič ali drugič zraven v članski reprezentanci in so šele na začetku svoje profesionalne hokejske poti, če omenim samo Korena, Kuralta in Leberja, igrajo zelo dobro. Krog dobrih hokejistov se širi, kar je dobra napoved za prihodnost reprezentančnega hokeja,« je svojo vlogo na kratko pokomentiral Razingar.
 

alt

Slednji bo čez tri dni dopolnil 34 let, s čimer je najstarejši član izbrane vrste. Kot kapetan je rise vodil na zadnjih treh svetovnih prvenstvih, nazadnje pa je to vlogo opravljal v Vojensu, kjer so si risi priigrali vstopnico za Soči. Zanimalo nas je ali ga kot najstarejšega, mlajši kdaj povprašajo za kakšen nasvet in po čem ga sprašujejo? »Kaj pa vem, morda me kdo kdaj kaj vpraša, a se ne bi spomnil natančno kaj. Večina fantov igra v tujini, so bistveno bolj zreli kot pa če bi igrali v domačih klubih. Ko prideš enkrat v tujino ni več šale, saj si postavljen pred dejstvo, da se moraš dokazati kajti v kolikor temu ne bo tako, boš moral klub zapustiti. Ravno zaradi tega je tudi reprezentanca zdaj na višjem nivoju kot je bila v preteklosti. Večina fantov gre v tujino že zelo zgodaj, s čimer se prične njihova profesionalna pot in kaj hitro postanejo zrele osebnosti.«

alt

Do začetka svetovnega prvenstva nas loči le še 11 dni in že jutri se bodo risi ponovno zbrali v Mariboru, kjer bodo nadaljevali s pripravami. Po besedah Razingarja bodo do začetka svetovnega prvenstva pripravljeni optimalno. »Prav gotovo bomo optimalno pripravljeni do začetka prvenstva, saj je večina fantov skupaj že cel mesec. Vemo kam odhajamo, kdo so naši nasprotniki in da nas čaka naporen ritem tekmovanja. Ne bomo lebdeli v zraku, en cilj ki smo si ga letos zadali smo že izpolnili, smo realni saj vemo, da nas čakajo na papirju boljše reprezentance. Letos smo enkrat že dokazali, da favoriti ne zmagujejo vedno,« je optimistično zaključil Razingar.

Foto: Gregor Krajnčič