Slovenska hokejska reprezentanca je turnir EIHC začela s tekmo proti Japonski in se na koncu veselila zmage s 3:1.

Slovenija : Japonska 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Dvorana Tivoli, gledalcev 1.200, sodniki Luka Kamšek, Milan Zrnič – glavna sodnika, G. Rojko in B. Turk – linijska sodnika.

Strelci: 0:1 R. Tanaka (Hirano, 16.), 1:1 Urbas (Kranjc, 21., PP1), 2:1 Kranjc (D. Rodman, Urbas, 56.), 3:1 M. Hočevar (Milovanovič, 60., EN)

Kazenske minute: Slovenija 2, Japonska 10

Slovenci so vzeli skalp Japoncem (foto: Drago Cvetanovič)

Slovenci so vzeli skalp Japoncem (foto: Drago Cvetanovič)

Na dan prve tekme slovenske hokejske reprezentance na mednarodnem turnirju EIHC je selektor Risov Matjaž Kopitar praznoval rojstni dan. Slovenski strateg se je odločil, da proti Japonski med vratnicami začne Andrej Hočevar, kot prva peterka pa so začeli Sabadudin Kovačević, Aleš Kranjc, Jan Urbas, Marcel Rodman in David Rodman. Prvo nevarno priložnost so si pripravili domači, v tretji minuti je od daleč streljal Aleš Kranjc. V osmi minuti si je Slovenija pripravila dve zaporedni priložnosti, a Gal Koren in Gregor Koblar nista bila dovolj natančna. Gostje so nato imeli igralca več na ledu, Hočevar pa se je izkazal s tremi obrambami. Urbas je po koncu streljal prek vrat, v 16. minuti pa so Kamikaze prišle do vodstva, ko je bil iz neposredne bližine natančen Rio Tanaka. Anže Kuralt je imel lepo priložnost za izenačenje, a je meril previsoko. Ob koncu so imeli Risi tudi dvakrat igralca več, a do izenačenja v prvi tretjini ni prišlo.

Slovenski vratar Andrej Hočevar je imel v prvem delu veliko dela (foto: Drago Cvetanovič)

Slovenski vratar Andrej Hočevar je imel v prvem delu veliko dela (foto: Drago Cvetanovič)

Druga tretjina se je odlično začela za Slovenijo, po vsega 33 sekundah igre je bil natančen Jan Urbas ki je po podaji Aleša Kranjca zadel pod prečko. Zadetek je bil dosežen ob igralcu več. Slovenija je nato pritisnila, do svoje priložnosti pa so prišli tudi japonski hokejisti, pri eni od akcij je Gregor Koblar plošček rešil z golove črte. Kar nekaj dela je imel gostujoči vratar pri poizkusih Kena Ograjenška, Boštjana Goličiča in Gala Korena. A v naslednji akciji se je izkazal tudi Andrej Hočevar. Do konca tretjine se rezultat ni več spremenil.

Poškodba Anžeta Kuralta v drugi tretjini (foto: Drago Cvetanovič)

Poškodba Anžeta Kuralta v drugi tretjini (foto: Drago Cvetanovič)

V zadnjem delu igre so si gostje prislužili novo kazen, ki ni bila izkoriščena, je pa po koncu do dobre priložnosti prišel Gal Koren, a bil nenatančen. Sabahudin Kovačević je nato kot napadalec preigral nasprotnikovega igralca, strel pa ni bil dovolj dober, da bi končal v mreži Japonske. Z desne strani je v 48. minuti poizkusil tudi Matej Hočevar. Sedem minut pred koncem srečanja so imeli gostje srečo, saj jih je pri strelu Luke Vidmarja rešila vratnica. Risi so imeli nato igralca več, vratar pa je bil vedno na mestu. Tri minute in pol pred koncem pa je Aleš Kranjc z natančnim strelom z modre črte popeljal Slovenijo v vodstvo. Ob koncu je dokončno zmagovalca odločil Matej Hočevar, ki je zadel prazna vrata.

Zaslužena zmaga Risov (foto: Drago Cvetanovič)

Zaslužena zmaga Risov (foto: Drago Cvetanovič)

Jan Urbas: ”Tekmo smo začeli slabo. Prvo tretjino so veliko več drsali, si pripravili več priložnosti. V garderobi smo se dobro pogovorili in odigrali veliko bolj. Na nasprotnika smo pritisnili in mu pustili le tri strele. V tretji pa tekmo rutinirano pripeljali do konca.”

Marcel Rodman: ”Prvo tretjino smo naredili ogromno napak, enostavno nam ni igra stekla. V drugi tretjini je bilo veliko bolje, imeli smo veliko več priložnosti za zadetek. Prav tako je bila dobra zadnja tretjina. Vseeno težko prihajamo do priložnosti. Na koncu smo tekmo dobro pripeljali do konca.”

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6078960117877630945?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]