Vojens – V 18. kvalifikacijski tekmi za nastop na olimpijskih igrah je na predvečer slovenskega kulturnega praznika za Zdravljico na Danskem poskrbela slovenska hokejska vrsta. V tekmovanju, ki v primeru uspeha pelje na zaključni turnir, zgolj ducata najboljših hokejskih reprezentanc, olimpijskih iger pa Slovenija tako uveljavljene reprezentance kot je Belorusija še ni premagala. Pred uvodnim srečanjem na danskem polotoku Jutland so bili Belorusi v medsebojnih srečanjih precej uspešnejši. Slovenija je zabeležila le dve zmagi na zgolj prestižnih turnirjih evropskega izziva. Na zadnjem slovenskem druženju s svetovno elito so nas v Bratislavi v nižji rang poslali prav Belorusi. Tokrat pa so se fantje z risi na prsih odločno postavili zase in na koncu slavili eno najbolj prestižnih zmag odkar slovenski hokej nastopa pod svojo zastavo. Doslej je med poraženci s Slovenijo na olimpijskih kvalifikacijah najviše kotirala Poljska, ki jo je slovenska vrsta premagala na turnirju v Rigi pred osmimi leti.

 

Od prihoda v Vojens, manjši kraj na jugo-vzhodu omenjenega polotoka so izbranci selektorja Matjaža Kopitarja živeli le za ta dvoboj. Prav nič niso prepuščali naključjem, na ledeni ploskvi pa izpolnjevali zadane naloge skoraj do zadnje malenkosti. Najpomembnejše je bilo, da se  igralci niso zlomili niti ob dveh zaporednih glih Belorusov v zgolj minuti sredi druge tretjine. To je še en pokazatelj, da je ta generacija fantov v nekaj mesecih znova napredovala v vseh pogledih. Dejstvo pa je, da nastopanje v tujih klubih, v izjemno zahtevnih konkurencah tudi prinaša svoje.

Belorusi so na turnir na Dansko pripotovali kar s 15. igralci najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja KHL. Morda so na vse skupaj gledali precej zviška in bodo zdaj načrtovan preboj v Soči morali reševati po mnogo bolj zahtevni poti. To Slovencev ne zanima več, zdaj je vse usmerjeno proti novemu izzivu Danski, ki je v prvi tekmi pred nabito polno dvorano, ki sprejme 5.500 gledalcev z 2:0 premagala Ukrajino.

Tomaž Razingar je bil ob vnovičnem vpoklicu v izbrano vrsto deležen marsikatere zbadljivke, prek katerih je najbolj izkušen v slovenski vrsti moral iti. S potezami na prvi tekmi pa je že zaprl usta mnogim »strokovnjakom«: “Vsekakor zmaga vseh nas, ne glede na to kaj je kdo opravil, ali kaj mu ni najbolje uspelo smo nalogo opravili zares dobro, da ne rečem odlično. Zares izjemen uvod v turnir, ampak to je le osnova za tisto kar si želimo. Igramo zares kot moštvo in naredili bomo vse, da nam uspe. Najpomembnejše, da ostanemo mirni, da nas uspeh z Belorusijo ne dvigne preveč. Potrebno je ostati realen. Pred Dansko imamo štiri ure več časa kot domačini, na tako zahtevnem turnirju pa lahko odloča vsaka malenkost. Vse pa je po mojem odvisno od nas samih.” Posameznikov v tako složnem kolektivu res nima pomena izpostavljati, toda v vlogi igralca tekma se je tokrat znašel Jan Urbas, ki ga kar nekaj časa ni bilo na največjih tekmovanjih. Na srečo so zdaj poškodbe mimo. Navkljub temu, da mu na Švedskem vse ne gre kot bi si Notranjec iz Cerknice želel je po zmagi z Belorusi žarel od zadovoljstva: “Igranje v izbrani vrsti je vedno nekaj posebnega, nekaj več in vsaj meni je bil to vedno poseben izziv. Na tako pomembni tekmi je igranje v državnem dresu še lepše. Imeli smo sicer tudi nekaj padcev v igri, ampak prav nič nas ni zmedlo. Pokazati smo izjemen karakter in tudi tu je bila pot do končnega uspeha. O svojih potezah niti nočem posebej razmišljati, vsaj dokler turnir ni končan. Vse je plod igre vseh, ki smo v danem trenutku na igrišču. V petek zvečer nas čaka izjemno zahteven nasprotnik. Po mojem še težji kot je bila Belorusija. Igrajo doma, edini cilj je Soči. Igrali bdo skandinavski način igre, izjemno discipliniran in čakali bodo na naše napake. Če zdržimo ves ta pritisk bo tekma zelo zanimiva. Če bi ponovili večji del tega kar ste videli danes pa bo res zanimivo. Najbolj pomembno je, da smo moštvo in da to tudi ostanemo.”

Selektor Matjaž Kopitar je bil na druženju z novinarji deležen številnih vprašanj. Danskim predstavnikom sedme sile je odgovarjal tudi z vprašanji, saj jim podrobnosti o katerih je bil vprašan povsem logično ni želel razkriti. Ob koncu je svoje misli le razkril tudi nam: “Kot ves čas poudarjam, to so fantje, ki imajo nekaj drugega kot so imele vse dosedanje generacije. Po večini vsi nastopajo v težkih in zahtevnih tekmovanjih na tujem. Potrebujejo še kanček samozaupanja in spoznanje, da niso nič slabši od mnogi, ki so jih še nedolgo nazaj zgolj spremljali od daleč in se veselili, da lahko igrajo z njimi. Ko se bodo zavedali, da se z vsakim lahko tudi enakovredno kosajo bodo dokončno zlomili vse prepreke našega prostora. Niti nočem pretirano pametovati, saj bo hitro kdo rekel, da po zmagi si lahko pameten kaj pa bo jutri. Z izjemo padca v drugi tretjini je bilo po mojem zelo dobro. Fantje so ključ do uspeha in samo oni so zaslužni za vse skupaj. To, da nismo pokleknili ob hitrem izenačenju je zame največ kar smo v tem večeru ob zmagi dosegli. Vsekakor je na tem nivoju pomembna tudi sreča, ki pa si jo moraš  zaslužiti. Posebej sem vesel Tomaževe predstave, saj ves čas dobro vem zakaj je z nami in dobro, da se ni odpovedal hokeju na tem nivoju. Menim, da bo v petek zelo zahtevna tekma. Ne bi pretirano govoril o tem kaj bo, saj je moja glava še povsem vroča. Nov dolg dan nas čaka. Ritem je jasen, pogledali smo del tekme Dancev z Ukrajinci. Na hitro rečeno imajo nekaj več širine v ponudbi kot mi, ampak marsikaj imamo v rezervi tudi še mi. Vsekakor si več želim videti od tretje in četrte peterke in prepričan sem, da bo čas tudi za to.”

Kopitar je skupaj s svojim strokovnim štabom večji del noči že namenil pripravi na Dansko, ki ima s Slovenijo statistiko na svoji strani. Nazadnje v Lyonu je Danska zmagala po podaljšku, ampak tu je povsem drugačna Slovenija kot v Franciji decembra. Brez vse dvomov pa je med vsemi moštvi tu v Vojensu Danska najviše postavljena na svetovni lestvici, igra doma in če je še kdo dvomil, da Slovenijo zvečer (21.00) čaka še težja naloga kot ob začetku turnirja naj le spremeni svoje mnenje. Morebitna zmaga pa bi že v petek zvečer prinesla nov ogromen korak k Sočiju. Sploh če bo pred tem v »sovjetskem« obračunu Belorusija premagala Ukrajino, ki deluje precej bolje kot da bi bila članica tretjega kakovostnega razreda svetovnega hokeja.

 

Videoizjave po tekmi:

Selektor Matjaž Kopitar

Napadalec Jan Urbas

Napadalec Robert Sabolič

Dare Rupar