14. maj 2023, Riga – Slovenska hokejska izbrana vrsta je na svetovnem prvenstvu elitne skupine odigrala drugo tekmo turnirja. Njen nasprotnik je bila najboljša reprezentanca na svetu, ekipa Kanade. Kljub temu, da so hokejisti iz druge strani Atlantika na koncu slavili, pa so risi prikazali precej drugačno igro kot proti Švici in po šestdesetih minutah igre pustili dober vtis.

Varovanci selektorja Kopitarja so današnjo tekmo začeli odločno in samozavestno ter že v 4. minuti presenetili nasprotnike. V igri z igralcem več na ledu so risi prek Jana Drozga matirali kanadskega čuvaja mreže in povedli prvi. Nova priložnost za Slovenijo se je v nadaljevanju ponudila v 15. minuti, ko je na kazensko klop moral eden izmed kanadskih hokejistov. Srečo sta poskušala Robert Sabolič in Anže Kuralt, vendar ploščku nista utrla poti do nasprotnikove mreže. Do konca prvega dela sta sledili še obojestranski izključitvi in kasneje še dodatna izključitev na slovenski strani, vendar je rezultat do prvega odmora ostal nespremenjen.

Slovenci so drugi del tekme začeli z igralcem manj na ledu. Kazen so obranili, a so Kanadčani, potem ko so bile moči spet izenačene, premagali slovensko obrambo in poravnali rezultat. V nadaljevanju so močno pritisnili na slovenski gol, tako da so naši hokejisti stežka prihajali v kanadsko tretjino in do priložnosti za strel. Pritisk Kanade se je obrestoval, saj so v 28. minuti povedli, nato pa dobro minuto pred koncem drugega dela še povečali prednost na dva zadetka razlike. Slovencem do konca tretjine ni uspelo znižati dveh zadetkov zaostanka.

V zaključku so se slovenski hokejisti dvakrat morali braniti z igralcem manj. Nalogo so sicer opravili uspešno, vendar je slovenska obramba v 54. minuti morala priznati premoč in plošček je še četrtič končal v slovenski mreži. Minuto kasneje pa so bili severnoameriški hokejisti uspešni še v peto. Seznam strecev današnje tekme je zaključil tisti, ki ga je tudi začel – Jan Drozg je v 56. minuti še v drugo premagal kanadskega čuvaja mreže in postavil končni rezultat srečanja 5:2.

Jutri je za rise na prvenstvu premor, v torek pa rise čaka tekma z Norveško.

 
Foto: IIHF / Matt Zambonin (vse)


Slovenija – Kanada 2:5 (1:0,0:3,1:2)

1:0 – 03:50 Drozg (Jeglič, Verlič) PP1
1:1 – 21:30 Carcone (Weegar, McBain)
1:2 – 27:31 Joseph (Toffoli, Fantilli)
1:3 – 38:46 Lucic (Glass, Weegar) PP1
1:4 – 53:59 Weegar (Toffoli, Middleton)
1:5 – 54:50 McBain (Carcone, Neighbours)
2:5 – 55:10 Drozg (Ograjenšek, Gregorc)

Streli: SLO 24 (13,2,9); CAN 51 (15,23,13)
Kazni: SLO 10 (4,2,4); CAN 12 (6,2,4)

Slovenija: Gračnar/Krošelj, Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič, Magovac, Čepon, Sabolič, Tičar, Kuralt, Štebih, Mašič, Drozg, Simšič, Ograjenšek, Pance, Čimžar, Tomaževič, Zajc, Crnovič; Selektor: Matjaž Kopitar