Slovenska hokejska reprezentanca je spisala novo poglavje v knjigi uspehov. Na prvih olimpijskih igrah je prišla do prve zmage. S 3:1 je ugnala Slovaško, ki jo je hkrati premagala prvič v desetem medsebojnem obračunu.

Izbranci Matjaža Kopitarja so tokrat začeli odločneje kot proti Rusiji in z disciplinirano igro pokazali, kako resno napadajo prvo zmago na olimpijskih igrah. Oba nasprotnika sta bila predvsem pozorna pri obrambnih nalogah, sta si pa hkrati pripravili tudi nekaj priložnosti, vendar sta bila med vratnicami zanesljiva oba vratarja. Tik pred koncem prve tretjine je nevarno zapretil Rok Tičar, plošček je preletel vratarja in se odpeljal ob golovi črti.

Risi so z borbenostjo ustavljali nasprotnike

Risi so z borbenostjo ustavljali nasprotnike


Tudi v drugi tretjini smo spremljali pravo šahovsko igro, obe ekipi sta odlično zapirali nevtralno tretjino in onemogočali nasprotniku, da bi si pripravil resnejšo priložnost. Slovaki so imeli med drugim tudi trikrat igralca več na ledu, vendar pa je Robert Kristan in četverica, ki je branila vrata, delo opravila z odliko. Postalo je jasno, da bo zadnja tretjina odločila zmagovalca. Pri Slovakih je bil izključen Meszaros, kar so Risi znali kaznovati, po podaji Žige Jegliča je v polno zadel Rok Tičar. Slovaški hokejisti kar niso našli orožja, da bi izenačili. So pa zato bili uspešnejši slovenski hokejisti, ki so v pičlih 23 sekundah nato še dvakrat premagali slovaškega vratarja. Najprej je za povišanje na 2:0 poskrbel kapetan Tomaž Razingar, nato pa je pratkično odločil zmagovalca Anže Kopitar, ki je uprizoril pravi slalom, na koncu pa še zatresel mrežo.

Kapetan naše reprezentance je zadel in Rise popeljal k zmagi

Kapetan naše reprezentance je zadel in Rise popeljal k zmagi

Bolj kot se je tekma bližala koncu, bolj so bili navijači glasni. Potrebno je tudi preudariti, da so tudi ruski navijači spodbujali slovenske hokejiste. Ob koncu tekme, le 18 sekunda pred piskom sirene, pa so Slovaki ob igralcu več le dosegli častni zadetek na tekmi. Rise že v nedeljo čaka tekma proti Združenim državam Amerike.

Slovaška : Slovenija 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)

Dvorana Bolšoj, gledalcev 8000, sodniki: Olenin (Rusija), Peel (ZDA, oba glavna), Amell (Kanada), Dediulja (Belorusija).

Strelci: 1:0 Tičar (Jeglič, Sabolič, 44., PP1), 2:0 Razingar (Urbas, M. Rodman, 49.), 3:0 Kopitar (Muršak, 50.), 3:1 Jurčo (Zaborsky, Chara, 60., PP1).

Kazenske minute: Slovenija 10 min., Slovaška 8 min.

FOTO: Drago Cvetanovič

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/5980706233590050513?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]