19. maj 2023, Riga –  Slovenski risi so se na peti tekmi svetovnega prvenstva v najvišjem kakovostnem razredu pomerili z domačo reprezentanco Latvije. Varovanci selektorja Matjaža Kopitarja so bili kljub spodbudni predstavi na koncu za en zadetek prekratki za prve točke na prvenstvu.

Risi danes niso igrali zgolj proti reprezentanci Latvije, temveč tudi proti nabito polni areni Riga, ki je spodbujala domače hokejiste. Slovenska obramba je že v uvodnih minutah občutila pritisk latvijskega napada, ko so se naši fantje morali braniti z igralcem manj na ledu. Kljub temu so uspeli uprizoriti protinapad, ki na koncu ni obrodil sadov. Domačini tako niso uspeli vnovčiti prednosti, risi pa so v nadaljavanju imeli par priložnosti za zadetek. Najlepšo je na polovici tretjine imel Miha Verlič, a je bil latvijski vratar hitrejši in prestregel plošček. V 12. minuti so domači napadalci izkoristili odprt prostor v slovenski obrambni vrsti in premagali Gašperja Krošlja za vodstvo z 1:0. Slovenija je v nadaljavanju imela priložnost za izenačenje z igraqlcem več na ledu, a je do konca tretjine ostalo pri minimalnem vodstvu Latvije.

V drugi tretjini so varovanci selektorja Kopitarja že v samem uvodu imeli dve zaporedni priložnosti z igralcem več na ledu. Kljub številnim slovenskim poskusom je mreža domačih hokejistov ostala nedotaknjena. Slovenija je izenačila v 28. minuti, ko je po hitrem protinapadu Rok Tičar plošček spravil do Anžeta Kuralta, ta pa ga je potisnil čez latvijsko gol črto. Veselje slovenskih navijačev je bilo kratkega daha, saj je dobre tri minute kasneje, po novi izključitvi na slovenski strani, Latvija znova povedla; v 38. minuti pa zadela še v tretje. Slovenski izbrani vrsti je rezultat uspelo znižati dvanajst sekund pred koncem drugega dela, ko je sprožil strel Janu Urbas, plošček pa se je v gol nato odbil od Mihe Verliča.

V uvodnih minutah zadnjega dela so Latvijci znova zatresli slovensko mrežo, vendar pa je slovenski selektor zahteval pregled video posnetka. A upi na izenačenje so bili pokopani, ko je Robert Sabolič, da bi preprečil strel na prazen gol, napravilno zaustavil latvijskega napdalca in si prislužil izključitev. Čeprav so se risi borili do zadnje sekunde, rezultata niso uspeli izenačiti.

Jutri je za rise prost dan, v nedeljo pa jih čaka obračun s Slovaško.

Foto: IIHF / Matt Zambonin (vse)


Latvija – Slovenija 3:2 (1:0,2:2,0:0)

1:0 – 11:14 Bukarts (Dzerins, Indrasis)
1:1 – 27:55 Kuralt (Tičar, Magovac)
2:1 – 31:20 Daugavins (Balinskis) PP1
3:1 – 37:39 Bukarts (Dzerins)
3:2 – 39:47 Kuralt (Urbas)

Streli: LAT 27 (7,12,8); SLO 28 (5,10,13)
Kazni: LAT 6 (2,4,0); SLO 8 (2,2,4)

Slovenija: Krošelj/Gračnar, Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič, Magovac, Crnovič, Sabolič, Tičar, Kuralt, Podlipnik, Mašič, Ograjenšek, Simšič, Drozg,  Štebih, Tomaževič, Maver, Čimžar, Pance; Selektor: Matjaž Kopitar