21. maj 2023, Riga – Slovenska moška hokejska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu elitne divizije odigrala predzadnjo tekmo. Tokratni nasprotnik naših risov je bila izbrana vrsta Slovaške, kateri bi morali varovanci selektorja Kopitarja odškrtniti vsaj točko, da bi ostali še v igri za obstanek v najvišjem razredu svetovnega hokeja. Žal so naši fantje še v tretje izgubili za en gol razlike in tako ostali brez nujno potrebne točke na turnirju. 

Pobuda v uvodnem delu današnjega srečanja je pripadla nasprotnikom iz Slovaške. Obrambni liniji obeh ekip sta dobro opravili svoje delo, saj, kljub poskusom na obeh straneh, zadetka nismo videli. Zelo vroče je bilo pred slovenskim golom ob izteku šeste minute srečanja, ko se je plošček po odbitku nepričakovano znašel pri enem izmed latvijskih napadalcev neposredno pred Luko Gračnarjem. Dodatno priložnost so Slovaki dobili v 11. minuti, ko je bil izključen Nik Simšič, a je tudi tokrat slovenska obramba zdržala pritisk. V zaključku prvih dvajsetih minut so nekaj priložnosti imeli tudi slovenski hokejisti. Poskušala sta Robert Sabolič in kasneje še Luka Maver, vendar prav tako brez zadetka.

Slovaška je povedla v začetnih sekundah drugega dela. Slovenskim branilcem je pobegnil en izmed slovaških igralcev, ki se je tako znašel sam pred slovenskim čuvajem mreže. Luka Gračnar je poskusil prestreči plošček, ta pa se je odbil od lovilke in končal v slovenski mreži. Kmalu zatem so Slovaki ponovno poskušali, a je bil tokrat slovenski vratar na pravem mestu. V nadaljevanju so svoje priložnosti imeli tudi varovanci selektorja Kopitarja. Prvo je imel Miha Verlič, v nadaljavanju pa tudi Jan Urbas in Robert Sabolič. Obramba nasprotnikov je bila vselej na pravem mestu, tudi ko se je plošček odbil od Žige Jegliča in ga je slovaški vratar zaustavil na gol črti. Svoje poskuse so imeli tudi Slovaki, a je Luka Gračnar vse napade uspešno odbil.

Zadnja tretjina je v celoti pripadla risom, zmajkal pa je le izenačujoči zadetek. Slovenski napadi na slovaški gol so se vrstili drug za drugim, a je bil vratar slovaške izbrane vrste neziprosen. Vratnica je rešila Slovaško po strelu kapetana Jana Urbasa približno deset minut pred koncem tekme. Dobre tri minute pred koncem tekme sta si obe ekipi prislužili malo kazen in ob igri štiri na štiri so Slovenci dobili veliko prostora za morebiten zadetek, ki bi jim prinesel podaljšek. Slovenski strateg je nato v zaključku poskusil še brez vratarja in z dodatnim napadalcem. V zadnjem poskusu je plošček le za malo zgrešil slovaški gol in možnosti za obstanek med elito je bilo s tem konec.

Jutri rise čaka že zadnja tekma prvenstva, njihov nasprotnik pa bo reprezentanca Kazahstana.

Foto: IIHF / Matt Zambonin (vse)


Slovenija – Slovaška 0:1 (0:0,0:1,0:0)

0:1 – 20:15 Panik (Regenda, Koch)

Streli: SLO 33 (6,11,16); SVK 39 (17,13,9)
Kazni: SLO 4 (2,0,2); SVK 6 (0,4,2)

Slovenija: Gračnar/Krošelj, Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič, Magovac, Crnovič, Sabolič, Tičar, Kuralt, Podlipnik, Mašič, Ograjenšek, Simšič, Drozg,  Štebih, Tomaževič, Maver, Čimžar, Pance; Selektor: Matjaž Kopitar