22. maj 2023, Riga – Slovenska moška hokejska reprezentanca je z zadnjo tekmo proti izbrani vrsti Kazahstana zaključila svoje nastope na IIHF Svetovnem prvenstvu elitne divizije v latvijski prestolnici. Potem ko je bilo že po predzadnji tekmi znano, da se risi v prihodnji sezoni vračajo v Divizijo I-A, današnja tekma ni več odločala o ničemer. Slovenski hokejisti so po šestdesetih minutah igre še četrto tekmo tega turnirja izgubili zgolj za en gol razlike.

Varovanci selektorja Matjaža Kopitarja so drevišnje srečanje začeli spodbudno, saj je že v drugi minuti za slovensko vodstvo zadel Anže Kuralt. Ta je izkoristil zgrešen strel Kazahstana ter v samostojnem napadu premagal njihovega vratarja. Slovenci so po zadetku nadaljevali v enakem tempu. V deveti minuti se jim je ponudila priložnost za drugi gol, ko je bil za dve minuti izključen eden izmed nasprotnikov. Vendar sreča ni bila na slovenski strani, saj je kazahstanska obramba odbila vse napade. Tik pred koncem srečanja se je Slovenija morala braniti z igralcem manj na ledu. Nasprotniki so bili bolj uspešni in v 19. minuti so rezultat izenačili.

Drugo tretjino obračuna so Slovenci začeli podobno kot prvo. Znova je bil Anže Kuralt tisti, ki je rise popeljal v vodstvo. Pred golom Kazahstana je v zraku zadel plošček in ga poslal za hrbet čuvaja mreže hokejistov iz Azije. Ko je že kazalo, da bodo naši hokejisti odšli na drugi odmor z vodstvom enega zadetka, so si prislužili novo dveminutno kazen. Kazahstanci so ponujeno prriložnost zagrabili z obema rokama in znova poravnali rezultat. Ob koncu tretjine smo ob sočasni izključitvi na obeh straneh videli še igro štiri na štiri, ki pa ni prinesla preobrata v rezultatu.

Zadnjih dvajset minut na prvenstvu za rise se je začelo podobno kot prejšnji tretjini. V 43. minuti je plošček pred kazahstanski gol spravil Žiga Pance, Nik Simšič je streljal sicer brez uspeha, odbitek pa je za hrbet vratarja spravil Jan Drozg. V nadaljevanju so hokejisti Kazahstana, v želji po še tretjem izenačenju, pritisnili proti slovenskemu golu. Pritisk se je obrestoval v 52. minuti, ko so zadeli še v tretje ter nato še v 57. minuti, ko so Kazahstanci prvič nocoj povedli. Risi so v zaključku poskušali brez vratarja in z dodatnim napadalcem na ledu, a je ostalo pri rezultatu 3:4.

Foto: IIHF / Matt Zambonin (vse)


Kazahstan – Slovenija 4:3 (1:1,1:1,2:1)

0:1 – 01:30 Kuralt
1:1 – 18:30 Mikhailis (Rymarev, Beketayev) PP1
1:2 – 21:06 Kuralt (Ograjenšek, Tičar)
2:2 – 39:02 Muratov (Orekhov, Savitski) PP1
2:3 – 42:27 Drozg (Simšič, Pance)
3:3 – 51:52 Rymarev (Starchenko, Beketayev)
4:3 – 56:33 Mukhametov (Mikhailis)

Streli: KAZ 32 (12,11,9); SLO 26 (10,8,8)
Kazni: KAZ 4 (2,2,0); SLO 6 (2,4,0)

Slovenija: Us/Gračnar, Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič, Magovac, Crnovič, Ograjenšek, Tičar, Kuralt, Podlipnik, Mašič, Simšič, Drozg, Pance, Štebih, Maver, Čimžar, Zajc, Tomaževič; Selektor: Matjaž Kopitar