30. april 2024, Bolzano – Slovenski risi so drugo tekmo IIHF Svetovnega prvenstva Divizije I-A, ki poteka na Južnem Tirolskem palice prekrižali z izbrano vrsto Romunije. Varovanci selektorja Eda Terglava so, kljub začetnemu vodstvu romunskih hokejistov, v nadaljevanju pokazali svoj pravi karakter ter po šestdesetih minutah igre prepričljivo vknjižili prve tri točke na turnirju.

Risi so današnje srečanje začeli dobro. Že v drugi minuti je s strelom od daleč ustrelil Žan Jezovšek, odbitek je v mrežo poskusil pospraviti Nik Simšič, a se romunski vratar ni tokrat pustil premagati. V nadaljevanju je, po podaji Žige Mehleta, poskušal še Jaka Sodja, nato pa je v četrtri minuti sledilo presenečenje za slovenske obrambne vrste, saj so Romuni povedli z 1:0. Slovenci so nato kmalu dobili priložnost za izenačenje, ko je moral malo kazen odsedeti eden izmed romunskih hokejistov. Poskusi niso obrodili sadov, v nadaljevanju pa tudi ne na strani Romunije, ko je na klop za kaznovane sedel Bine Mašič. Ključni trenutek za slovensko izbrano vrsto je prišel v šestnajsti minuti, ko je od daleč sprožil Rožle Bohinc. Plošček je preskočil nogo romunskega vratarja in se ustavil v mreži. Do izteka prve tretjine so se risi znova morali boriti z igralcem manj na ledu, kar pa ni ustavilo Nika Smišiča, da je v hitrem protinapadu skušal presenetiti romunsko obrambo.

Izenačujoči gol je tudi po premoru Slovencem dal krila, saj je že v prvi mimuti drugega dela kapetan Robert Sabolič ukradel plošček ter z njim pridrsal v romunsko obrambno tretjino. Njegov strel je romunski vratar obranil, vendar pa je do odbitka prišel Rok Tičar in ga pospravil v romunsko mrežo. Na polovici srečanja se je igra za nekaj minut preselila v slovensko tretjino, a resnejše nevarnosti za gol Gašperja Krošlja ni bilo. Sprememb nista prinesli niti izključitvi, najprej na romunski strani, nato pa še na slovenski strani. Nato sta nekaj časa ekipi znova igrali s poravnanimi močmi na ledu, ko so Romuni naredili napako pri menjavi in si prislužili kazen zaradi prevelikega števila igralcev na ledu. Slovenski prvi napad je ponujeno priložnost izkoristili, in, po poskusu kapetana Saboliča, je odbiti plošček v zraku s palico v gol poslal Matic Török. Dobro minuto za tem mu je sledil še Marcel Mahkovec za vodstvo 4:1 ob koncu druge tretjine.

V zaključku srečanja sta prepričljivo slovensko zmago z dvema zadetkoma potrdila v sedeminštrirdeseti minuti Marcel Mahkovec še v drugo, ter poldrugo minuto kasneje Rok Tičar za končnih 6:1 in prve tri točke na slovenskem kontu prvenstva.

Jutri slovensko reprezentanca čaka večerni obračun z domačini prvenstva, izbrano vrsto Italije.


Slovenija – Romunija 6:1 (1:1,3:0,2:0)

0:1 – 03:40 Zagidullin (Sallo, Bors)
1:1 – 15:43 Bohinc (Tomaževič, Macuh)
2:1 – 20:39 Tičar (Sabolič)
3:1 – 36:36 Török (Sabolič, Podlipnik) PP1
4:1 – 37:47 Mahkovec (Podlipnik, Beričič)
5:1 – 46:35 Mahkovec (Crnovič, Ćosić)
6:1 – 48:08 Tičar (Sabolič, Podlipnik) PP1

Streli: SLO 47 (16,13,18); ROM 10 (5,2,3)
Kazni: SLO 10 (4,2,4); ROM 12 (4,4,4)