10. november 2018, Minsk – Slovenska moška hokejska reprezentanca je v sklopu novembrskega zbora v sezoni 2018/19 na turnirju iz niza Euro Ice Hockey Challenge v Minsku zadnjo tekmo odigrala proti reprezentanci Francije. Z eno točko za današnji poraz po kazenskih strelih so risi turnir v Belorusiji končali brez zmage, a je bila v rednem delu in podaljšku precej blizu zmagi. Kako je že pred odhodom povedal selektor Ivo Jan ob precej pomlajeni slovenski izbrani vrsti na tokratnem turnirju rezultati niso bili v ospredju.

Tekmo so s Žanom Usom v golu bolje začeli Slovenci in borbeno igro prvi okronali tudi z zadetkom. V 18. minuti je s strelom od daleč poskušal najprej Miha Štebih, od vratarja odbiti plošček pa je prestregel Anže Kuralt in ga z dobro odmerjenim strelom spravil za hrbet francoskega čuvaja mreže. Risi so vodstvo so uspešno držali niti igre v svojih rokah skoraj do konca druge tretjine, ko so Francozi izenačili. Ob tem so tik pred odhodom na drugi odmor Slovenci zagrešili še prekršek ter tako zadnjo tretjino začeli z igralcem manj. Galski petelini hitro izkoristili številčno prednost in povedli. Risi so se podali v lov za nasprotniki in večkrat poskušali priti do izenačujočega zadetka. To jim je uspelo v 52. minuti, ko je, po podaji Davida Planka, francosko mrežo zatresel Tadej Čimžar. Zvrstilo se je še nekaj poskusov na obeh straneh, vendar pa se rezultat do izteka rednega dela ni spremenil.

V podaljšku so naši hokejisti nadigrali nasprotnike. Po lepih priložnosti Andreja Hebarja in Kena Ograjenška, je Slovenija dobre pol minute pred koncem podaljška z močnim strelom Klemna Pretnarja dosegla gol. Ekipi sta se že postavljali na modri črti za zaključni pozdrav, ko so se sodniki odločili za ogled posnetka. Presodili so visoko dvignjeno palico in zadetek razveljavili. Slovencem v preostanku časa ni uspelo organizirati nove priložnosti in o zmagovalcu so odločali kazenski streli.

O zmagovalcu so odločali kazenski streli. Kljub dobrim obrambam igralca tekme Žana Usa, so bili na koncu – z edinim uspešnim kazenskim strelom – boljši Francozi.

Slovenski risi se bo znova zbrali februarja 2019, ko bo turnir z Belorusijo, Italijo in Madžarsko gostil Bled.

FRANCIJA – SLOVENIJA 3:2 (0:1,1:0,1:1,0:0,1:0)

0:1 – 17:52 Kuralt (Štebih )
1:1 – 38:19 Perret (Leclerc, Thiry)
2:1 – 40:32 Treille (Da Costa, Fleury) PP1
2:2 – 51:34 Čimžar (Planko)
3:2 – 65:00 Rech PS

Kazni: FRA 6 (0,4,0,2); SLO 4 (2,2,0,0)
Streli: FRA 37 (11,10,12,4 ); SLO 37 (10,16,6,5 )

Slovenija: Us, Stojanovič, Ograjenšek, Kuralt, Simšič, Štebih, Pretnar, Pance Ž., Ropret, Hebar, Magovac, Logar, Čimžar, Koblar, Zajc, Planko, Selan, Tomaževič, Kalan, Bašič, Pem, Orehek; Selektor: Ivo Jan

Zapisnik tekme