15. december 2019, Minsk – Slovenska moška reprezentanca do 20 let je zadnjo tekmo na svetovnem prvenstvu Divizije I-A v Minsku odigrala proti severnim sosedom, reprezentanci Avstrije. Slednja si je z zmago proti mladim risom priigrala uvrstitev med svetovno mladinsko elito.

Foto: Vitali Harbatsiuk BIHA/IIHF

Severni sosedje so že uvodni del srečanja začeli na vso moč, saj slovenskim napadalcem niso dovolili niti enega strela na svoj gol. Varovanci glavnega trenerja Lovra Bajca so se uspešno upirali avstrijskim pritiskom vse do 17. minute, ko so nasprotniki izkoristili prednost igralca več na ledu in povedli prvi. Tudi po omenjenem zadetku so s pritiskom nadaljevali in dobre pol minute pred prvim odmorom so svojo prednost podvojili.

Foto: Vitali Harbatsiuk BIHA/IIHF

V drugem delu so bili Slovenci precej bolj enakovreden nasprotnik, a plošček nikakor ni našel poti za hrbet avstrijskega čuvaja mreže. Ekipi sta na drugi odmor odšli z rezultatom iz prvega dela.

Foto: Vitali Harbatsiuk BIHA/IIHF

V zadnjo tretjino so slovenski mladi risi vstopili z zavestjo, da le ta ne odloča zgolj o izidu tekme, temveč tudi možnostih za obstanek v tem kakovostnem razredu svetovnega hokeja. Slovenski napori so se obrestovali v 53. minuti, ko je avstrijsko vodstvo prepolovil Maj Tavčar in svojo ekipo vrnil v igro. Žal pa ni trajalo dolgo, ko so Avstrijci zadeli še v tretje in Slovencem znova odmaknili možnosti za preobrat. Glavni trener Lovro Bajc je v zaključku poskusil še z dodatnim napadalcem na ledu, a so nasprotniki prišli do ploščka ter s strelom v prazen gol potrdili svojo zmago in prvo mesto na prvenstvu.

Slovenski mladi risi so tako prvenstvo zaključili na zadnjem mestu in bodo prihodnjo sezono igrali v Diviziji I-B.

Avstrija – Slovenija 4:1 (2:0;0:0,2:1)

1:0 – 16:51 Peeters (Nickl, Huber) PP1
2:0 – 19:28 Huber (Nickl, Baumgartner)
2:1 – 52:40 Tavčar (Jakupovič, Markun)
3:1 – 55:36 Rebernig (Lanzinger, Payr)
4:1 – 58:13 Huber (Peeters, Baumgartner) EN

Streli: AUT 40 (15,11,14); SLO 26 (0,12,14)
Kazni: AUT 2 (0,2,0); SLO 10 (4,4,2)