28. april 2017, Sankt Peterburg – Slovenska izbrana hokejska vrsta, ki te dni v Rusiji  pili še zadnje podrobnosti pred začetkom svetovnega prvenstva elitne divizije v Parizu/Kölnu, je drevi drese za trening zamenjala z reprezentančnimi, saj v sklopu priprav sodeluje tudi na Pokalu Alrosa. Slednji svoje ime nosi po pokrovitelju, enemu največjih podjetij na svetu, ki se ukvarja s pridobivanjem diamantov. Omenjeno tekmovanje nadaljuje tradicijo t.i. tekmovanja Leningradske pravde, ki je potekalo v letih 1975 do 2007. Prvi nasprotnik naših risov je bila ekipa Norveške, ki je v Sankt Peterburg pripotovala z dokaj mlado ekipo, kar pa, po mnenju selektorja Nika Zupančiča pred tekmo, ne bi smel biti razlog za kakršnokoli podcenjevanje. Naš strokovni štab je že od samega začetka pričakoval trdo tekmo, veliko igre na telo, hitre reakcije in ob upoštevanju takšnih selektorjevih navodil, bi slovenski hokejisti lahko bili na koncu dneva uspešni.

IMG_1673 (2)_resize

Prvih dvajset minut tekme se še dobro ni začelo, ko si je v 3. minuti Ken Ograjenšek v norveški obrambni tretjini priboril pak, ga pripeljal izza gola ter na sredini našel prostega Aleša Mušiča, ki ga je z lahkoto poslal v zgornji desni kot norveške mreže. Glavni sodnik je pred dokončnim piskom za slovensko vodstvo moral počakati na video pregled, vendar je zadetek tudi po njem obveljal. Slovenija je tako prešla v zgodnje vodstvo.  Le to je očitno vneslo nekaj zmede v norveške vrste, saj so v minutah, ki so sledile, le s težavo prihajali iz svoje tretjine. Na drugi strani je slovenska izbrana vrsta imela kar nekaj priložnosti za povišanje prednosti, ki pa so ostale nerealizirane. Na prelomu tretjine je zbranost pri podajah na slovenski strani nekoliko popustila, kar so Norvežani poskušali izkoristiti. Prvo pravo priložnost so imeli v 12. minuti, ko se je pred slovenskim golom sam znašel eden izmed njihovih napadalcev, kar pa ni zmedlo slovenskega čuvaja mreže Matijo Pinatriča. Strel je bil obranjen, odbitek pa je varno pospravila slovenska obramba. Sledili sta dve zaporedni kazni za Slovenijo, tako da so se risi morali nekaj časa braniti tudi le s tremi igralci proti petim. V zaključku prvega dela srečanja smo spet videli več pobude na slovenski strani, saj se je težišče igre prevesilo na norveški del, slovenski hokejisti pa so kar nekajkrat zapretili norveškemu čuvaju mreže.

IMG_1818 (2)_resize

Uvodne minute drugega dela so se začele s slovenskim »power-playem«, v katerem so naši hokejisti imeli kar nekaj priložnost. Ob eni izmed njih je kri zavrela med Janom Urbasom in norveškim napadalcem, kar se je končalo z izključitvama na obeh straneh. Kljub temu je Slovenija v nadaljevanju našla nekaj priložnosti pred norveškim čuvajem mreže. V slovenskem golu sta se na polovici srečanja zamenjala Matija Pintarič in Luka Gračnar. Tudi po izteku vseh kazni je naša izbrana vrsta okrepila pritisk na nasprotnikov gol, kar se je v 32. minuti obrestovalo z novim zadetkom za rise. Andrej Tavželj je v neposredni bližini gola našel prostega Roberta Saboliča, ta pa je pak še drugič v nocojšnji tekmi poslal za hrbet norveškega golmana. Sledile so kazni na slovenski  strani, ki jih je naša obramba brez težav obranila, ob koncu le teh pa ponovno zadela. V 39. minuti je Boštjan Goličič izza gola našel povsem prostega Žigo Panceta, ta pa je takoj vedel kaj mu je storiti s pakom. Tretji zadetek za Slovenijo. V zadnjih sekundah je, po podaji Aleša Kranjca, podobno storil še Anže Kuralt in risi so na zadnji odmor odšli s štirimi zadetki v norveški mreži.

IMG_1774 (2)_resize

Zadnji del tekme je ponovno minil v znamenju številnih izključitev na slovenski strani. Eno izmed takšnih številčnih premoči na ledu so nasprotniki izkoristili v 50. minuti in znižali slovensko vodstvo na 4:1. Slovenski odgovor je sledil že v naslednji minuti, ko je po podajah Roberta Saboliča in Žige Jegliča mrežo zatresel kapetan Jan Muršak. Na drugi strani pa so z odgovorom pohiteli tudi Norvežani in v 52. minuti znižali na 5:2. Prekrški in s tem tudi izključitve na slovenski strani so se nadaljevale vse do konca srečanja, nasprotniki pa so številčno prednost izkoristili še v 56. minuti za končno zmago Slovenije 5:3.

Norveška – Slovenija 3:5 (0:1, 0:3, 3:1)

0:1 – 02:26 Mušič (Ograjenšek, Kuralt)
0:2 – 32:40 Sabolič (Tavželj)
0:3 – 38:43 Ž. Pance (Goličič)
0:4 – 39:48 Kuralt (Kranjc, Ograjenšek)
1:4 – 49:29 Hoff (Martinsen, Klavestad) PP1
1:5 – 50:24 Muršak (Jeglič, Sabolič) PP1
2:5 – 51:47 Karlsen (Geheb, Johansen)
3:5 – 55:59 Olsen PP1

Streli: NOR 22 (8, 3, 11); SLO 39 (14, 19, 6)
Kazni: NOR 12 (2, 8, 2); SLO 26 (6, 8, 12)

SLOVENIJA: Pintarič/Gračnar, Kovačevič, Kranjc, Tavželj, Podlipnik, Štebih, Repe, Robar, Vidmar, Tičar, Muršak, Sabolič, Jeglič, Ž.Pance, Mušič, D.Rodman, Goličič, Kuralt, Ograjenšek, Urbas, Verlič, Pem; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme