9. februar 2017, Katovice – Slovensko izbrano vrsto selektorja Nika Zupančiča so uvodu v turnir iz niza Euro Ice Hockey Challenge čakali domačini, reprezentanca Poljske. Stari znanci risov z dveh zadnjih velikih tekmovanj, svetovnega prvenstva Divizije I-A prav v Katovicah ter kvalifikacij za olimpijske igre v Minsku, so bili pričakovano zahteven nasprotnik, saj so igrali pred domačim občinstvom. A tudi ta prednost se je razblinila v drugem delu srečanja, ko je slovenski stroj dosegel delovno temperaturo in brez pomisleka strl poljske vrste.

Slovenija je že v uvodnih minutah  krenila po zmago, a so v nadaljevanju domačini prevzeli pobudo ter po učbeniški kombinaciji dveh poljskih hokejistov pred slovenskim golom v 13. minuti tudi prvi povedli. Zadetek Poljakov je slednjim dal nekaj zagona, v slovenske vrste pa je vnesel nemir in nezbranost. Že po nekaj sekundah nadaljevanja si je Slovenija prislužila malo kazen, katero je uspešno ubranila in preprečila nov hiter zadetek domačinov. V minutah, ki so sledile, smo videli precej nepovezano igro, slovenska izbrana vrsta pa je kar nekajkrat izgubila pak že na sredini ledene ploskve. Risi so dobršen del preostanka tretjine potrebovali, da so se ponovno vrnili v igro. Lepa priložnost se je v zadnji minuti prvega dela ponudila kapetanu Janu Urbasu, ki pa je ni okronal z izenačujočim zadetkom.

V drugem delu so slovenski fantje prišli iz garderobe z namenom, da popravijo vtis iz prve tretjine. Še preden pa so dobro ponovno stopili na led Arene Spodek, so si zaradi zavlačevanja prislužili dveminutno kazen, kateri sta v prvih desetih minutah tega dela srečanja sledili še dve takšni ponovitvi. A slovenski “penalty-kill” je zdržal, risi so se trikrat ubranili z igralcem manj in tako dobili nov zalet. Tega je prvi izkoristil reprezentančni podmladek, ko je v 34. minuti tekme, ob asistenci Marka Čepona in Nika Simšiča, mrežo poljskega vratarja s svojim prvim reprezentančnim zadetkom suvereno načel Žan Jezovšek. Situacija, ki smo ji bili priče v prvem delu obračuna, se je tako počasi začela obračati v slovensko korist in ob dvojni poljski izključitvi, ki je Sloveniji za več kot minuto in pol dala prednost dveh igralcev na ledu, se je tekma prelomila. Risi so ob takšnem razmerju sil na ledu potrebovali le devetnajst sekund, ko je Miha Verlič pak poslal za hrbet poljskega čuvaja mreže in omogočil slovenski izbrani vrsti, da je na drugi počitek odšla z golom prednosti.

Zadnji del je v celoti pripadel Slovencem. Ti so ga sicer začeli z igralcem manj, saj so si dve minuti kazni prislužili še ob izteku druge tretjine. Sledili sta dve zaporedni kazni na poljski strani, kjer je Slovenija ponovno več kot minuto imela dva igralca več na ledu. A tokrat zadetka ni bilo. Ta je prišel, ko so bile moči spet izenečene. Prispevali so ga – podajalca Matic Podlipnik in Andrej Tavželj ter kapetan Jan Urbas, ki je pak mojstrsko pospravil v poljski gol. Slovensko vodstvo z dvema zadetkoma je načelo živce domačih hokejistov, ki so svojo slabo voljo želeli stresti nad novincem Miho Zajcem, a se jim je slednji odločno postavil po robu.  V zaključnih minutah so gostitelji poskušali srečo z dodatnim igralcem na ledu, izgubili pak in poljski gol je bil lahek plen za Jana Urbasa, ki je tako le še potrdil slovensko zmago s končnih 4:1.

V petek, 10/2/2017, ob 20.00 slovensko reprezentanco čaka obračun z Italijo, ki ga bo mogoče spremljati tukaj.

Poljska – Slovenija 1:4 (1:0, 0:2, 0:2)

Arena Spodek, 1000 gledalcev
Glavna sodnika: Przemyslav Kepa, Michal Baca; Linijska sodnika: Mateusz Bucki, Pawel Kosidlo

1:0 – 12:30 Kapica (Urbanowicz, Kruczek)
1:1 – 33:48 Jezovšek (Simšič, Čepon M.)
1:2 – 37:57 Verlič (Urbas, Podlipnik) PP2
1:3 – 46:21 Urbas (Tavželj, Verlič)
1:4 – 59:33 Urbas EN

Streli: Poljska 28 (12,7,9); Slovenija 35 (10,13,12)
Kazni: Poljska 14 (0,4,10); Slovenija 20 (2,8,10)

SLOVENIJA: Gračnar/Pintarič, Vidmar, Pretnar, Podlipnik, Tavželj, Čepon M., Čepon K., Selan, Magovac, Rodman D., Urbas, Verlič, Goličič, Uduč, Zajc, Simšič, Koblar, Hebar, Pance E., Jezovšek, Ankerst, Selektor: Nik Zupančič