15. april 2017, Ljubljana – Drugo in obenem zadnjo domačo pripravljalno tekmo pred svetovnim prvenstvom elitne divizije je slovenska moška hokejska reprezentanca odigrala proti ekipi Kazahstana. Naša izbrana vrsta pod taktirko selektorja Nika Zupančiča je pred srečanjem pričakovala trdo tekmo. Kazahstanski hokejisti so na vrhuncu priprav pred svetovnim prvenstvom v Diviziji I-A, ki se bo začelo že čez natanko en teden. Takšna pričakovanja so se drevi na tivolskem ledu potrdila, saj so o končnem zmagovalcu odločili šele kazenski streli, pri katerih pa so bili uspešnejši gostje.

2017_04_15 - Risi - SLO-KAZ (37)

Slovenski hokejisti so v srečanje vstopili odločno in si že v 3. minuti ustvarili prvo priložnost pred kazahstanskim golom, a je za uspešen zaključek zmanjkalo nekaj natančnosti. Sledila je napaka pri menjavi na ledu in Slovenija si je prislužila dvominutno kazen. Gostje so nekajkrat poskušali postaviti napad pred golom risov, pri tem pa je bila slovenska obramba na mestu in kazen je bila obranjena. V minutah, ki so sledile, sta si obe ekipi poskušali ustvariti priložnosti za prvo vodstvo na tekmi. Težišče igre se je izmenjavalo iz ene na drugo stran ledene ploskve, vse do 9. minute, ko so bili Slovenci ponovno kaznovani. Risi so z igralcem manj na ledu sicer ne le branili svoje pozicije, temveč nekajkrat tudi poskušali s prodorom priti pred nasprotnikov gol. Slovenska obramba je zdržala vse do izteka kazni, takoj zatem pa so gostje vendarle uspeli spraviti pak za hrbet slovenskega čuvaja mreže. Drugi del tretjine je minil v znamenju igre na sredini z občasnimi poskusi enih in drugih, da si ustvarijo priložnost za zadetek. Malo pred iztekom prvih dvajset minut, so si kazen prislužili kazahstanski hokejisti, a je bilo do prvega odmora premalo časa za postavitev napada in morebitni izenačujuči slovenski zadetek.

2017_04_15 - Risi - SLO-KAZ (53)

V drugem delu smo ponovno lahko videli veliko drsanja z nekaj pol-priložnostmi na obeh straneh. Ena izmed lepših za Slovenijo je bila v 33. minuti, ko je na sredini ledene ploskve pak dobil Jan Urbas in s prednostjo kakšnih pol metra pred kazahstanskimi branilci sam z leve krenil proti golu gostov. Močno je sprožil proti kazahstanskemu čuvaju mreže, ki pa je bil na svojem mestu. Minuto kasneje je ponovno z leve pred kazahstanski gol pridrsal Anže Kuralt, poskušal pretentati gostujočega čuvaja mreže, vendar je bila obramba tudi tokrat uspešnejša. V 36. minuti se je risom ponudila priložnost za izenačenje, saj so dve minuti imeli igralca več na ledu. Ponujeno so hitro izkoristili. Po podaji Sabahudina Kovačeviča in Žige Jegliča je kazahstansko mrežo zatresel Žiga Pance in poravnal rezultat. Zadetek je slovenski izbrani vrsti dal novega zagona, saj so ob izteku drugega dela srečanja še bolj pritisnili na nasprotnikov gol.

2017_04_15 - Risi - SLO-KAZ (21)

Tudi v zadnjem delu drevišnjega obračuna so slovenski hokejisti stopnjevali svojo igro. V 49. minuti smo po izključitvah na obeh straneh spremljali igro štiri na štiri, ki je prinesla nekaj hitrih akcij, a brez spremebe rezultata. Tudi ponovna slovenska številčna premoč na terenu ni prinesla željenega zadetka. Slovenski hokejisti so v zaključku skoraj v celoti prevzeli pobudo, večkrat resno ogrozili kazahstansko mrežo in za uspeh zmanjkalo le malo sreče. Ekipi sta se ob izteku rednega igralnega časa razšli brez novega zadetka in z neodločenim rezultatom.

Rok Tičar je odigral 100. tekmo v dresu slovenske reprezentance

Rok Tičar je odigral 100. tekmo v dresu slovenske reprezentance

V kratkem podaljšku smo videli atraktivno igro tri na tri, kjer ni manjkalo priložnosti za zadetek. Več so jih imeli slovenski hokejisti, vendar se je pak, kot zakleto, izogibal mreže in tudi po petinšestdesetih minutah zmagovalec še ni bil znan. O slednjem so na koncu odločili kazenski streli, kjer pa so bili uspešnejši kazahstanski hokejisti.

Slovenija – Kazahstan 1:2* (0:1, 1:0, 0:0, 0:0, 0:1)
* po kazenskih strelih

0:1 – 10:55 Stepanov (Tryasunov)
1:1 – 36:23 Pance (Jeglič, Kovačevič) PP1
1:2 – 65:00 Dawes

Streli: SLO 42 (7, 16, 17, 2); KAZ 25 (8, 6, 9, 2)
Kazni: SLO 6 (4, 0, 2, 0); KAZ 10 (2, 4, 4, 0)

SLOVENIJA: Krošelj/Pintarič, Kovačevič, Kranjc, Podlipnik, Tavželj, Pretnar, Repe, Štebih, Robar, Hebar, Tičar, Jeglič, Verlič, Urbas, Pance, Mušič, Kuralt, Muršak, Simšič, Koblar, Pem; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme