Slovenska mladinska reprezentanca do 18 let se iz pripravljalnega turnirja na Madžarskem vrača s tremi tesnimi porazi. Kljub temu so varovanci Valerija Šahraja na turnirju zapustili dober vtis.

V zadnjem trenutku se reprezentančne akcije zaradi klubskih obveznosti ni mogel udeležiti Tadej Snoj tako, da je na Madžarsko odpotovala dvaindvajseterica. Pod vodstvom Valerija Šahraja so mladi risi doživeli tri tesne poraze a kljub temu zapustili zelo dober vtis.

Prvi dan so jim nasproti stali gostitelji, ki so na koncu slavili 4:2. Madžari so sredi tekme povedli s 3:0 a se Slovenci niso predali in so se, z zadetkoma Klemna Drozga in Tima Ograjenška, v 53. minuti približali le na gol zaostanka. V končnici so, tudi brez vratarja, krenili na vse ali nič kar so Madžari izkoristili in 3 sekunde pred koncem dosegli gol v prazno slovensko mrežo.

Drugi nasprotnik je bila izbrana vrsta galskih petelinov. Od samega začetka so Francozi pritisnili proti slovenskim vratom. Z razpoloženim vratarjem Tomažem Trelcem na čelu, skupaj je zbral 43 obramb, so se risi pogumno vrgli v boj z nasprotnikom in prvo tretjino dobili z 1:0. Francozi so v nadaljevanju prešli v vodstvo 2:1. Risi so imeli pripravljen odgovor z novima zadetkoma preden so Francozi še enkrat izenačili. Odločilni zadetek so Francozi nato dosegli v 64. minuti. Za Slovenijo so bili uspešni Blaž Knez, Luka Vinčec in Nik Pem.

Zadnji dan so Slovenci namesto zajtrka odigrali še dvoboj z Italijani. Prva tretjina so dobili naši zahodni sosedi s 3:2. Za rise sta bila v tem delu natančna Aleš Jeklič in Miha Logar. Da sta moštvi odšli na drugi odmor poravnani je 14 sekund pred koncem tretjine poskrbel kapetan mladih risov Blaž Knez. Odločitev o zmagovalcu je padla v 58 sekundi zadnje tretjine, ko so Italijani še četrtič premagali Tomaža Trelca. Slovenski čuvaj mreže se je tudi tokrat odlično izkazal, obranil je 49 strelov nasprotnikov.

Selektor Valerij Šahraj je bil po turnirju zadovoljen s predstavami svojih varovancev: “Pred odhodom na Madžarsko reprezentanca in imela nobenega skupnega treninga. Igralci, ki so prišli iz Švedske, so nas počakali v Budimpešti. Ostali smo brez nekaj igralcev na katere smo računali. Anže Bernik in Tadej Snoj sta z Olimpijo igrala končnico Slohokej lige, nekateri drugi so poškodovani. Zato smo na preizkušnjo vzeli nekaj igralcev, ki jih ni bilo na prejšnjih zborih. To je bil naš četrti zbor to sezono. Vse skupaj smo opravili le tri dni treningov poleti, pred zbori pa nič. Za razliko se naši nasprotniki vsak mesec zberejo za nekaj dni skupnih treningov. Rezultati na turnirju so realni. Madžarom smo bili enakovredni medtem, ko sta nas Francija in Italija nadstreljali in predrsali. Nekateri fantje so bili tudi bolni tako, da nobene tekme nismo mogli odigrati v popolni postavi. Nasprotniki so vedno igrali na štiri napade, mi pa na tri. Kljub vsemu bi lahko z nekaj sreče vse tekme tudi dobili. Turnir je bil za nas dobrodošel test pred svetovnim prvenstvom. V živo smo videli dva od naših nasprotnikov in njihov način dela. Videli smo lahko tudi kaj nam še manjka in kaj moramo pred svetovnim prvenstvom popraviti.”

S tremi zmagami so turnir na vrhu končali Madžari pred Italijani, Francozi in Slovenci.

Rezultati turnirja:
Petek, 10.02
14.30 Francija – Italija 4:3 KS (2:0, 1:1, 0:2, 0:0, 1:0)
18.00 Madžarska . Slovenija 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)

Sobota, 11.02
14.30 Slovenija – Francija 3:4 OT (1:0, 2:3, 0:0, 0:1)
18.00 Madžarska – Italija 5:4 OT (2:0, 2:2, 0:2, 1:0)

Nedelja, 12.02
09.00 Slovenija – Italija 3:4 (2:3, 1:0, 0:1)
12.30 Madžarska – Francija 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Končni vrstni red:
1. Madžarska  13:7     8
2. Italija            11:12   5
3. Francija       9:10     4
4. Slovenija     8:12     1