16. februar 2018, Gangneung – Slovenski risi so po zgodovinski zmagi proti ZDA včerajšnje dopoldne izkoristili za regeneracijo, saj je bil trening na ledu predviden šele v popoldanskih urah. Skupaj z opcijskim treningom danes zjutraj so v kar največji možni meri izkoristili čas do druge tekme olimpijskega turnirja proti reprezentanci Olimpijskih športnikov iz Rusije (OAR), kakor je, zaradi kazni MOK, uraden naziv ruskih športnikov na tokratnih olimpijskih igrah. Počitek in sprostitev sta bila dobrodošla, saj je bilo pričakovati, da bo po porazu proti Slovaški ranjeni ruski medved še toliko bolj nevaren.

Slovenska pričakovanja so se potrdila že vse od prvega meta ploščka naprej. Ruski hokejisti so že takoj pritisnili na slovenski gol, tako da so naši risi le s težavo prihajali do nasprotnikove obrambne tretjine. Prva takšna priložnost je bila v 7. minuti, ko je Miha Verlič po levem robu pripeljal plošček do ruske tretjine in ga poslal proti sredini; žal premalo natančno, da bi do njega lahko prišel kateri izmed njegovih soigralcev in tako poskušal resneje ogroziti ruski gol. Na drugi strani so Rusi vzdrževali konstanten pritistk na gol Luke Gračnarja, ki je uspeval obraniti vse, kar so mu le ti namenili. Novo lepo akcijo s podajo nazaj je v 13. minuti izpeljala naveza Muršak, Urbas, Verlič, tudi tokrat pa je zmanjkal zaključek. Dve minuti pred koncem si je Slovenija prislužila prvo dveminutno kazen na današnjem srečanju, ko je na klopi za kaznovane obsedel Jurij Repe. Ruski hokejisti niso potrebvali dolgo za postavitev napada, ki se je končal s prvim zadetkom v slovenski mreži. Temu je slabe pol minute kasneje sledil še drugi in naši hokejisti so na prvi odmor odšli z dvema goloma zaostanka.

V drugem delu so ruski hokejisti nadaljevali tam, kjer so končali pred odhodom v garderobo. Vzdrževali so konstanten pritisk na slovensko obrambno tretjino, kar dvakrat v kratkem času so se Slovenci znašli v situaciji 2 na 1. Luka Gračnar je odbil vse ruske poskuse, nato pa visoko dvignjena palica Žige Jegliča in risi ponovno z igralcem manj na ledu. Natanko trideset sekund so Rusi potrebovali, da so vnovčili številčno premoč za 3:0. Ni minilo veliko časa, ko smo bili priče novemu samostojnemu prodoru enega izmed ruskih napadalcev. Zaradi nepravilnega oviranja je glavni sodnik dosodil kazenski strel; Luko Gračnarja pa je tokrat rešila vratnica. Manj sreče je imel v 29. minuti, ko je en izmed ruskih napadalcev zadrsal okoli slovenskega gola po desni in tako prisilil slovenskega čuvaja mreže proti levi vratnici. Še preden se je uspel vrniti, je bil plošček že v mreži za 4:0. Slovenski selektor Kari Savolainen je zahteval premor, ki pa ni posebej pomagal njegovim izbrancem, saj sta v 31. in 32  minuti sledila še dva ruska zadetka v slovenski mreži. V 34. minuti so risi za trenutek izkoristili nezbranost ruskih hokejistov in spravili plošček pred njihov gol, kjer sta ga Anže Kuralt in Miha Verlič spravila do Jana Muršaka, ta pa za hrbet ruskega čuvaja mreže. Zadetek je našim risom dal nekaj prepotrebne samozavesti, a je kaj kmalu sledil nov udarec in ob koncu druge tretjine sta ekipi zaključili z rezultatom 7:1.

V zaključku srečanja je izbrana vrsta zmanjšala pritisk na slovensko obrambno tretjino, a le na prvi pogled.  Še vedno so bili hitri in zelo nevarni, kar se je potrdilo v 48. minuti, ko so Rusi brez oklevanja izkoristili preveč razmaknjene obrambne vrste risov in zadeli še osmič. V nadaljevanju so ruski hokejisti le nekoliko spustili “plin”, saj so naši hokejisti večkrat prihajali pred njihov gol. V eni izmed takšnih priložnosti je Jan Muršak po skrajnem levem robu pripeljal plošček v rusko tretjino, na sredini našel prostega Miho Verliča, ki je silovito sprožil in le vratnica je rešila Rusijo pred slovenskim zadetkom. Sledili sta dve, skoraj sočasni, izključitvi na vsaki strani, na to pa še ena na ruski. V igri “štiri na tri” in kasneje “pet na štiri” so risi večkrat poskušali premagati ruskega čuvaja mreže. Na koncu je to, ob poravnanih močeh na ledu, dobro minuto in pol pred koncem tekme uspelo Žigi Pancetu za končnih 8:2.

Rusija – Slovenija 8:2 (2:0 4:1, 2:1)

1:0 – 18:23 Mozyakin (Datsyuk, Gusev) PP1
2:0 – 18:45 Kovalchuk (Yakovlev, Andronov)
3:0 – 26:00 Barabanov (Grigorenko, Kalinin) PP1
4:0 – 28:48 Kabulkov (Kovalchuk, Zub)
5:0 –  30:02 Kaprizov (Gusev, Kiselevich)
5:1 –  33:31 Muršak (Verlič, Kuralt)
6:1 – 37:16 Kovalchuk (Kalinin, Andronov)
7:1 – 41:15 Kaprizov (Datsyuk, Kiselevich)
8:1 – 47:12 Kaprizov (Zub, Gusev)
8:2 – 59:27 Pance

Streli: RUS 34 (14,12,8); SLO 15 (5,3,7)
Kazni: RUS 8 (0,2,6); SLO 6 (2,2,2)

Slovenija: Krošelj, Gračnar, Muršak, Verlič, Urbas, Robar, Gregorc, Tičar, Jeglič, Sabolič, Podlipnik, Kovačevič, Goličič, Rodman M., Vidmar, Pance, Repe, Kuralt, Ograjenšek, Mušič, Pavlin, Hebar; Selektor: Kari Savolainen

Zapisnik tekme