Na športnem štadionu v Kranju se že več kot tri tedne potijo štirje predstavniki slovenske hokejske reprezentance. Med njimi tudi Andrej Tavželj, ki bo v novi sezoni igral v ruski ligi VHL.

Podobno kot pred začetkom lanske sezone se tudi na letošnjo skupaj pripravljajo štirje slovenski reprezentanti. Branilca Andrej Tavželj in Žiga Pavlin ter napadalca Žiga Jeglič in Anže Kuralt. Za četverico tudi tokrat skrbi diplomant fakultete za šport, ki skrbi, da je vadba čim bolj razgibana.

”Obdboje, ki je po eni strani zelo naporno, po drugi pa kar prijetno. Redko kdo ima priložnost, da igra v klubu s svojimi prijatelji in soigralci iz reprezentance. Zato je takšno treniranje z manjšo skupino reprezentančnih soigralcev še kako prijetna. Zadeve niso monotone, zato vsak dan prideš z veseljem na trening, pa če prav veš, da ti ne bodo lahki. Dobro se poznamo, zato je vse lažje,” o kondicijskih pripravah pravi Tavželj.

DSC_0677

Pred branilcom iz Kovorja je sicer novo poglavje v karieri, saj po dveh letih zapušča francoski Rouen, s katerim je v sezoni 2012/13 osvojil naslov državnega prvaka, in se seli v ligo VHL, kjer je okrepil ekipo Toros Neftekamsk. ”To je bila edina konkretna ponudba, ki sem jo prejel po koncu sezone. Zato sem kar hitro odločil. V načrtih sem imel, da bi spremenil okolje, vendar pa sem si želel, če bi bilo možno, najti klub nekoliko bližje Sloveniji. Kakor koli, želim si narediti nov korak v svoji karieri. Imam 30 let, kar pomeni, da leta v športni karieri nekoliko hitreje tečejo. Svoja najboljša leta želim najbolje izkoristiti. Odločitev je bila na koncu lahka, saj je bila tudi finančna ponudba ugodna. Pri odločitvi mi je pomagal tudi Sabahudin Kovačevič, ki je že lani igral v ruski ligi KHL in mi je dal marsikateri nasvet. Dvomim, da bi v nasprotnem primeru šel v neznano,” je komentiral menjavo okolja 30-letnik, nato pa pojasnil še dejstvo, da se je tudi za slovenske igralce odprl ruski trg: ”Olimpijske igre so prinesle nek premik v glavah drugih in nam, slovenskim hokejistom, zdaj bolj zaupajo. To se kaže predvsem v vseh prestopih. Je pa tudi res, da smo slovenski igralci v tujih ligah dokazali, česa smo sposobni in kako kakovostni smo.”

DSC_0663

Iz klubskih vod smo se za konec preumerili še v reprezentančne. Za Slovenijo je izjemno uspešno leto, četrtfinale na olimpijskih igrah in vrnitev med elito. Dva vrhunca torej. V novi sezoni bodo imeli Risi na sporedu le en vrhunec, natančneje jih čaka elitna divizija, ki bo na Češkem. Slovenija bo igrala v skupini v Ostravi. ”Sebi in drugim smo dokazali, da lahko igramo na tako visoki ravni. Da smo konkurenčni prav vsakemu in da je naše mesto v elitnem razredu. Mislim, da si zaslužimo igrati le nekoliko bolj konstantno. Se pravi, da se moramo obdržati med elito. Cil je torej, da obstanemo v eliti. To bi bilo zelo pomembno za naprej, saj ne bi več le razmišljali o obstanku, ampak o višjih ciljih kot je, na primer, četrfinale,” je Tavželj zaključil pogovor.

V naslednjih dneh si boste lahko prebrali kratke pogovore s preostalo trojico, ki je trenirala v Kranju.

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6022928139192584865?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]