8. februar 2018, Incheon – Slovenska olimpijska hokejska reprezentanca je na poti v Pjongčang, kjer se bodo jutri slovesno pričele XXIII. Zimske olimpijske igre, naredila dvodnevni postanek v Incheonu na zahodni obali korejskega polotoka. Tega so risi izkoristili za edino pripravljalno tekmo pred začetkom olimpijskega turnirja, saj tekmovalna pravila Mednarodnega olimpijskega komiteja ne dovoljujejo tovrstnih tekem na prizoriščih samih iger. Nasprotnik slovenske izbrane vrste je bila domača reprezentanca Južne Koreje, s katero je Slovenija doslej odigrala pet tekem in na vseh bila uspešnejša. Vendar pa so se izbranci selektorja Savolainena pred tekmo zavedali, da so Korejci, prav zaradi gostiteljstva olimpijskih iger, v zadnjih letih veliko vložili v hokej in zato, tudi ob podpori domačega občinstva, nasprotnika nikakor ne gre podcenjevati.

IMG_1580

Slovenski hokejisti so že v uvodnih minutah pobudo prevzeli v svoje roke, saj so domačini le s težavo prihajali v slovensko tretjino. Po nekaj začetnih poskusih, da bi si ustvarili priložnost, je prvi pravi strel proti korejskenu vratarju v 4. minuti sprožil Miha Verlič. V nadaljevanju je prvi slovenski napad v 6. minuti odigral lepo akcijo, ko je na plošček sredini ledu prestregel kapetan Jan Muršak in ga odpeljal proti korejskemu golu. Na desni strani je našel prostega Jana Urbasa, ki je sprožil, a je bil domači čuvaj mreže Matt Dalton ponovno na pravem mestu. Slovenci so še naprej poskušali. Naslednji je bil na vrsti Anže Kuralt, ki je močno sprožil z višine levega bulija, rezultat pa je ostal nespremenjen. V minutah, ki so sledile, se je slovenski pritisk nekoliko zmanjšal in gostitelji so večkrat pripeljali plošček pred Luko Gračnarja, prave nevarnosti za slovensko mrežo pa ni bilo. V 16. minuti sta si obe ekipi prislužili po dveminutno kazen, pri risih je na kazenski klopi obsedel Robert Sabolič. V igri štiri na štiri je bila pobuda vendarle nekoliko bolj na strani domačih hokejistov, kar pa so risi sanirali takoj, ko sta bili ekipi ponovno v polni sestavi. Najlepša priložnost za Korejo je prišla v 18. minuti, ko je bil slovenski čuvaj mreže zakrit s korejskim napadalcem, medtem ko je drugi silovito sprožil z modre linije. Luka Gračnar je bil pripravljen, ubranil strel ter pokril plošček. V zadnjih 19. minuti so risi dobili priložnost z igralcem več na ledu. Vsaj trikrat so poskušali s strelom od daleč premagati korejski obrambni zid, v katerem pa do izteka prvih dvajsetih minut niso našli prave razpoke.

IMG_1629

V nadaljevanju srečanja so risi poskusili izkoristiti še slabo minuto prednosti igralca več iz prvega dela. Korejcem se je uspelo ubraniti, nato pa so se očitno prebudili, saj je sledilo nekaj napetih minut pred slovenskim golom. Slovenska obramba je tako morala pokazati vso svojo zbranost, da je mrežo Luke Gračnarja ohranila nedotaknjeno. Tudi v nadaljevanju smo lahko gledali obrnjeno situacijo iz prvega dela, saj je bil plošček več časa v slovenski obrambni trejini, korejski poskusi premagati obrambo risov so si sledili en za drugim, medtem ko je bilo na slovenski strani preveč nenatančnih podaj in izgubljenih ploščkov. Na polovici igralnega časa je Luko Gračnarja med vratnicama zamenjal Matija Pintarič. Razigrani nasprotniki so to uvideli kot priložnost, stopnjevali pritisk ter tako v 33. minuti uspeli v nameri spraviti plošček čez gol črto in povedli z 1:0. Dodatne težave za rise so sledile v 37. minuti, ko je glavni sodnik za dve minuti na hlajenje poslal Matica Podlipnika. Slovenski branilci so sicer uspešno opravili svojo nalogo, a je tudi po poravnanih močeh na ledu vse do konca drugega dela težišče igre ostalo v slovenski obrambni tretjini.

IMG_1685

Ob vstopu v zadnji del drevišnjega obračuna so si Slovenci priborili nazaj nekaj pobude, ki so jo izgubili v drugi tretjini, vendar pa so korejski hokejisti ostajali še naprej zelo nevarni. Priložnost se je ponudila v 43. minuti, ko je bil izključen en izmed domačih igralcev. Risi so pletli mrežo okoli domačega vratarja in poskušali doseči izenačujoči zadetek, a brez uspeha. V podobnem slogu so, ponovno s pobudo na svoji strani, nadaljevali tudi ob številčno izenačenih močeh na ledu. Korejski čuvaj mreže Matt Dalton je bil vsakokrat na pravem mestu. Na drugi strani domačini niso zamudili nobene priložnosti, da našim risom ukradejo plošček. Napori slovenske izbrane vrste so obrodili sadove v 52. minuti, ko je za izenačenje zadel Boštjan Goličič. Domačini si še dobro niso opomogli od zadetka, že je Anže Kuralt v 54. minuti še v drugo premagal, sicer nocoj izvrstnega, Matta Daltona. V 58. minuti si je dveminutno kazen prislužil David Rodman in slovenski “penalty killerji” so bili pred zahtevno nalogo obrdžati prednost enega zadetka. Naloga uspešno opravljena. Korejski selektor je ob koncu poskušal še z dodatnim napadalcem, vendar pa je časa za presenečenje v dvorani Seonhak na koncu zmanjkalo.

Južna Koreja – Slovenija 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

1:0 – 32:29 Testwuide (Kim S.,Kim.K)
1:1 – 51:33 Goličič (Pance)
1:2 – 53:19 Kuralt (Jeglič, Tičar)

Streli: KOR 29 (5,18,6); SLO 30 (11,5,16)
Kazni: KOR 6 (4,0,2); SLO 6 (2,2,2)

Igralec tekme za Slovenijo: Anže Kuralt

Slovenija: Gračnar, Pintarič, Muršak, Verlič, Urbas, Repe, Robar, Tičar, Jeglič, Sabolič, Podlipnik, Kovačevič, Goličič, Rodman D., Pance, Vidmar, Kranjc, Kuralt, Mušič, Ograjenšek, Hebar, Pavlin; Selektor: Kari Savolainen

Zapisnik tekme