29. april 2017, Sankt Peterburg – Selektor Nik Zupančič je o zadnji prijateljski tekmi slovenske moške hokejske reprezentance pred svetovnim prvenstvom elitne divizije proti olimpijski izbrani vrsti Rusije dejal, da gre nedvomno za najkvalitetnejšega nasprotnika Slovenije v tem pripravljalnem obdobju. Slednji so na Pokal Alrosa v Sankt Peterburg prišli z ekipo, ki jo praktično v celoti sestavljajo igralci Kontinentalne hokejske lige; pet jih prihaja iz vrst aktualnega prvaka SKA Sankt Peterburg, šest iz polfinalista letošnje končnice Lokomotive Jaroslavlje ter sedem iz vrst CSKA Moskva. »To bo pravi test za nas pred svetovnim prvenstvom. Jutri bomo morali igrati stoodstotno disciplinirano in izkoriščati priložnosti, ki nam bodo dane,« je menil selektor risov.

IMG_1981 (2)_resize

Risi so uvodne minute srečanja začeli dobro, imeli pobudo in v 2. minuti srečanja že tudi prvo priložnost. Ruski obrambi je pobegnil Jan Urbas, ki pa je bil v zaključku premalo natančen, da bi Slovenijo popeljal v vodstvo. Lepa je bila tudi akcija udarnega slovenskega napada Tičar-Jeglič-Sabolič v 5. minuti, a je tudi ta ostala nerealizirana. V 7. minuti so ruski hokejisti izkoristili slovensko napako na sredini ledene ploskve, popeljali pak pred gol in s strelom v zgornji desni kot premagali slovenskega čuvaja mreže Gašperja Krošlja. Nadaljevanje tekme je minilo v znamenju hitrih akcij na obeh straneh, ki pa se niso razvile v priložnosti za nov zadetek. V 13. minuti je nekaj zmede pred slovenskim golom botrovalo novemu zadetku v korist Rusije, saj je pak ostal nepokrit, kar so ruski hokejisti takoj izkoristili ter ga potisnili čez gol črto. Dva zadetka sta dala krila ruski olimpijski reprezentanci, ki je prevzela pobudo in naši hokejisti so naslednjih nekaj minut stežka prihajali do organiziranih akcij v nasprotnikovi obrambni tretjini. Bolj organizirana je bila slovenska igra v izteku prvega dela, kar pa ni zadoščalo za morebitni izenačujoči zadetek.

IMG_2334 (2)_resize

Ruska izbrana vrsta je pritisk iz prvega dela ohranila tudi v začetku nadaljevanja. Na drugi strani je Slovenija zagrešila napako v svoji tretjini in bila dve minuti ob enega igralca na ledeni ploskvi. Kazen so sicer risi tokrat obranili, a jih je zaradi preveč igralcev na ledu v 30. minuti doletela še ena. Ruski reprezentantje so potrebovali zgolj nekaj sekund, da so takšno številčno prednost vnovčili in povišali vodstvo na 3:0. Težišče igre je tudi v minutah, ki so sledile, ostalo na slovenskem ledu. Naši hokejisti so večkrat poskušali organizirati napad pred ruskim golom. V 35. minuti je takšna akcija obrodila sadove in po podaji Matica Podlipnika in Davida Rodmana je rusko mrežo na svoji 100. reprezentančni tekmi načel Boštjan Goličič. Ruski stroj v odgovor na zadetek je ponovno pritisnil na slovenski gol. Tako sta v 38. minuti v akciji dveh ruskih napadalcev na enega slovenskega branilca zadeli za 4:1. V zadnji minuti drugega dela se je Sloveniji ponudila priložnost za znižanje ruske prednosti, saj so bili domačini prvič na tekmi z igralcem manj na ledu. Risi so hitro postavili napad pred nasprotnikovim golom, nekaj časa pletli mrežo, nato pa je Aleš Kranjc podal kapetanu Janu Muršaku, ki je z natančnim strelom premagal ruskega golmana. Na odmor sta ekipi odšli z izidom 4:2.

IMG_2531 (2)_resize

V tretji tretjini so že na začetku naši fantje imeli prednost igralca več na ledu, ki pa je ostala neizkoriščena. Po njenem izteku je v 45. minuti Aleš Mušič tik pred ruskim golom našel Kena Ograjenška, ki je pak hitro pospravil v mrežo domačinov. Slovenci so po zadetku pritisk še stopnjevali, čeprav bi jih napaka v 48. minuti skoraj stala novega zadetka. Na sredini ledene ploskve je do paka nepričakovano prišel eden izmed ruskih napadalcev in sam krenil proti Gašperju Krošlju. Slednji pa je bil v pravem času na pravem mestu. Risi so v zadnjih desetih minitah tekme v celoti prevzeli pobudo na ledu. Šele dvominutna kazen v 54. minuti je nekoliko ustavila njihov naval, ki pa se je po izteku kazni spet nadaljeval. Ob koncu srečanja je selektor Nik Zupančič vzel še pol minute premora in nato poskusil s šestim napadalcem. Žal se ni izteklo po načrtih, ruski hokejisti so prišli do paka in zadeli prazen slovenski gol. Končni rezultat 5:3 za rusko olimpijsko reprezentanco.

Rusija – Slovenija 5:3 (2:0, 2:2, 1:1)

1:0 – 06:56 Shalunov
2:0 – 12:41 Sannikov (Chudinov, Arzamastsev)
3:0 – 30:05 Ilyenko (Shalunov, Sannikov) PP1
3:1 – 34:17 Goličič (D.Rodman, Podlipnik)
4:1 – 37:15 Barabanov (Kaprizov)
4:2 – 39:52 Muršak (Kranjc) PP1
4:3 – 44:29 Ograjenšek (Mušič, Podlipnik)
5:3 – 58:53 Shalunov EN

Streli: RUS 25 (9, 9, 7); SLO 29 (7, 11, 11)
Kazni: RUS 4 (0, 2, 2); SLO 6 (0, 4, 2)

SLOVENIJA: Krošelj/Pintarič, Pretnar, Gregorc, Kovačevič, Kranjc, Tavželj, Podlipnik, Robar, Vidmar, Tičar, Muršak, Sabolič, Jeglič, Ž.Pance, Mušič, D.Rodman, Goličič, Kuralt, Ograjenšek, Urbas, Verlič, Pem; Selektor: Nik Zupančič

Zapisnik tekme