Na Jesenicah je bila odigrana prva tekma finala mladinskega državnega prvenstva, v katerem se nekoliko presenetljivo merita ekipi Jesenic in Maribora. Prednost tekme več na domačem ledu pripada Jeseničanom, ki so jo na prvi tekmi tudi uspeli spremeniti v vodstvo v zmagah. Srečanje je bilo dostojno finala, napeto in polno preobratov.

Jeseničani so bili skozi srečanje nekoliko boljši in nevarnejši, kar se je pokazalo že v prvi tretjini. Obe ekipi sta igrali borbeno in zavzeto, igra v obrambi pa je krasila finalna nasprotnika. Napak je bilo malo, Jeseničanom pa je v tem delu igre uspelo kaznovati malo nezbranosti mariborskih Lisjakov. Jaka Šturm je prvi zadel za domače, njegov zadetek pa je pomenil tudi izid prve tretjine. Če je prva tretjina minila v mirnem in borbenem ozračju, pa so se v drugi tretjini pokazali prvi znaki nervoze. Tem so najprej podlegli Jeseničani. Že po 17. sekundah nadaljevanja so domači drugič zadeli, obrambo gostov pa je presenetil Nik Rekar.  V 26. minuti je izid znižal Matevž Čirič, nato pa je mladi reprezentant Žan Jezovšek zadel še ob igralcu manj. Le nekaj za tem so bili Lisjaki že v vodstvu, Miha Mercina pa je kronal premoč Maribora v tem delu igre. Trije zadetki v treh minutah so predramili mlade Železarje tudi zavoljo kratkega odmora, ki ga je zahteval njihov trener, po katerem so hitro našli odgovor, branilec Žan Luka Srpčič pa je izkoristil prednost igralca več in izid izenačil na 3:3.

Jeseniški branilec Žan Luka Srpčič je bil uspešen ob power playu

Jeseniški branilec Žan Luka Srpčič je bil uspešen ob power playu

V novem power playu so se domači hokejisti še enkrat odlično znašli. Sicer so dolgo stiskali obroč okoli vrat Maribora, na koncu pa je vodstvo domačim vrnil Dejan Trkulja. Lisjakom se ni uspelo otresti pritiska domačih, ki so ob zaključku druge tretjine, z zadetkom Matica Jekliča prišli do prednosti dveh zadetkov. Maribor je bil v zadnjem delu nekaj boljši nasprotnik, lov za izenačenjem pa se je za Lisjake uspešno pričel v 46. minuti, z novim zadetkom Mercine ob igralcu več pa je bila prednost za domače spet minimalna. Vendar so domači izkoristili novo prednost igralca več, ob tem je bil ponovno uspešen Jeklič, ki je zadel malo pred iztekom kazni Mariborčanu. Sledile so napete minute z veliko dogajanja, tudi s prekrški in nekaj prerivanja. Igre je bilo sicer malo, vse do 57. minute pa se izid ni spremenil. Nik Grahut je v power playu srečanje pošteno začinil, a so si gosti spet hitro privoščili prekršek. V zadnjem delu srečanja so Lisjaki poskušali še brez vratarja, izid pa je ostal nespremenjen. Jeseničani so tako prišli do prve zmage v seriji, za naslov pa potrebujejo le še en uspeh.

HD mladi Jesenice : HDK Maribor 6:5
(1:0, 4:3, 1:2)
Finale državnega prvenstva mladincev, prva tekma, izid v zmagah – 1:0

Jesenice, dvorana Podmežakla. Gledalcev: 120. Sodniki: Zrnič, Bohinc, Črv.

Strelci: 1:0 Šturm (Seršen, Srpčič, 14.), 2:0 Rekar (Glavič, Jeklič, 21.), 2:1 Čirič (26.), 2:2 Jezovšek (Kuzman, Mercina, 28., PP1), 2:3 Mercina (Jezovšek, 29.), 3:3 Srpčič (Glavič, 30., PP1), 4:3 Trkulja (Jeklič, 34., PP1), 5:3 Jeklič (Rekar, 36.), 5:4 Mercina (Jezovšek, 46., PP1), 6:4 Jeklič (Tarman, Rajsar, 48., PP1), 6:5 Grahut (Čuvan, Jezovšek, 57., PP1)

Kazenske minute: Jesenice 20 (2, 10, 8), Maribor 40 (4, 4, 12 +10 (Kuzman), +10 (Grahut))
Streli na gol: Jesenice 31 (9, 16, 6), 23 (5, 10, 8)