25. september 2018, Ljubljana – Hokejska zveza Slovenije je bila s strani Izvajalske agencije EU za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA) obveščena, da je bil projekt “Hokejsko partnerstvo za napredek” (Hockey Partnership For Progress), ki ga je HZS prijavila v okviru EU programa Erasmus+, ocenjen kot ustrezen s strani Evropske komisije in je zato upravičen do namenskih evropskih sredstev.

Namen projekta, ki sodi pod okrilje tematike “dobro upravljanje v športu” (Good Governance in Sport), je približevanje delovanja hokejskih organizacij sodelujočih držav Načelom dobrega upravljanja, katera so bila v obliki smernic sprejeta na ravni celotne Evropske unije.

V tem kontekstu se bodo aktivnosti projekta osredotočale na izboljšanje managerskih praks, poudarjanje pomena načrtovanja, preglednosti in odgovornosti med vsemi deležniki – od predstavnikov zvez do klubskih delavcev z namenom povečanja njihovih delovnih kapacitet ter posledično pogojev za razvoj hokeja v regiji. Projekt gradi na novoustanovljenem tekmovanju International Hockey League (IHL) in na regionalni ravni prevzema aktivnosti, ki so povezane z izpopolnjevanjem ne zgolj trenerskega kadra, ampak tudi sodnikov, klubskih delavcev ter igralcev. Projekt stremi k temu, da dvigne zavedanje o pomenu dobrega upravljanja v športu na vseh nivojih hokejskega ekosistema v regiji in širše, ki je potrebno zato, da se lahko hokejski šport uspešno razvija.

“Odločitev Evropske komisije o dodelitvi finančnih sredstev v višini do 390.410 evrov, katerih del bomo za izvedbo projekta prejeli posamezni partnerji, je izredno dobra novica in velikega pomena za razvoj hokeja v regiji Zahodnega Balkana,” je obvestilo iz Bruslja komentiral predsednik HZS Matjaž Rakovec.

V konkurenci je bilo prijavljenih 509 projektov, slovenska prijava pa se je s 85% vseh možnih točk na koncu uvrstila med 196 uspešnih prijav. “Dejstvo, da projekt HZS in partnerskih hokejskih organizacij iz regije, sodi med najobsežnejše, daje opravljenemu delu ekipe z generalnim sekretarjem Dejanom Kontrecem na čelu še poseben pomen,” je še dodal predsednik HZS.

Glavni koordinator in pobudnik projekta je Hokejska zveza Slovenije, kot partnerji pa sodelujejo še krovne hokejske organizacije Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Makedonije ter Ekonomska Fakulteta in Fakulteta za Šport Univerze v Ljubljani in Sport Institute of Finland.

Mednarodna hokejska zveza (IIHF) sodeluje v projektu kot pridruženi partner, saj zaradi dejstva, da ima svoj sedež v Švici, ni upravičena do statusa polnopravnega partnerja. Omenjeni projekt pri mednarodni hokejski organizaciji uživa veliko podporo, saj si že le ta že dlje časa prizadeva za dvig kakovosti hokeja na Zahodnem Balkanu, zaradi česar bodo strokovnjaki IIHF tudi sodelovali pri izvajanju posameznih aktivnostih v sklopu projekta.