30. januar 2016, Ljubljana – Hokejska zveza Slovenije je v sodelovanju z Mednarodno hokejsko zvezo (IIHF) gostila srečanje predstavnikov hokejskih zvez Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije, Srbije, Slovenije, Turčije ter predstavnikov IIHF.

Srečanje je bilo v prvi vrsti namenjeno prepoznavanju potreb nacionalnih hokejskih zvez na Balkanu, saj je IIHF v procesu oblikovanja večletnega načrta razvoja hokeja v regiji. »V tej luči so informacije nacionalnih organizacij iz regije ključnega pomena za pripravo ustreznih spodbud s strani mednarodne krovne organizacije,« je ob tej priložnosti dejal Henrik Bach Nielsen, ki je kot član Sveta IIHF zadolžen za vprašanje razvoja hokeja na Balkanu.

IMG_0397

Udeleženci srečanja so orisali aktualne razmere na področju hokeja v njihovih državah ter predstavili nekatere svoje pobude medsebojnega sodelovanja, s posebnim poudarkom na nižjih starostnih kategorijah igralcev. Kljub temu, da je v državah regije hokejski šport na različnih stopnjah razvoja, so nekateri izzivi, s katerimi tamkajšnje krovne organizacije srečujejo, precej podobni. Največji izziv v večini primerov predstavlja pomanjkanje ustrezne infrastrukture in finančnih sredstev; povezuje pa jih velika volja za delo, zlasti z mladimi ter ljubezen do športa.

Hokejska zveza Slovenije je ob tej priložnosti predstavila projekt razvoja hokeja na področju Balkana, ki temelji na dveh stebrih; prvi vključuje hokejsko akademijo in razvojne kampe, medtem ko je drugi, dolgoročnejše narave, osredotočen na integracijo tekmovanj v regiji. Cilj hokejske akademije je razvoj trenerskega kadra in drugega podpornega osebja v klubih, razvojni kampi pa bi se osredotočali na hokejski podmladek v najzgodnejših obdobjih športne poti mladih hokejistov.

IMG_0399

Ob tej priložnosti je bila s strani HZS predstavljena tudi zamisel o nacionalnem centru za razvoj hokeja, ki bi s pomočjo sodobnih tehnoloških rešitev omogočal kakovosten razvoj tako hokejistov vseh starostnih kategorij, kakor tudi hokejskih strokovnjakov.

»S tokratnim sestankom se prvič na sistematičen in organiziran način pristopa do razvoja hokeja v regiji zato upam, da bo IIHF našla posluh za predlagane pobude,« je ob tem poudaril predsednik HZS Matjaž Rakovec.