20. april 2016, Budimpešta – Slovenska hokejska reprezentanca je odigrala tudi svoje četrto srečanje v pripravljalnem obdobju na svetovno prvenstvo na Poljskem. V Budimpešti so zasluženo slavili nad domačo reprezentanco Madžarske. Že od uvodne minute so Risi pokazali vse svoje apetite po zmagi, nato pa počasi in zanesljivo mleli nasprotnika. Končni izid, 3:0, je odraz dobre predstave skozi vseh 60 minut.

Risi so v srečanje vstopili zelo odločno in zelo napadalno. V prvih minutah domačim niso pustili veliko igre, plošček so si skoraj da prisvojili in veliko igrali v napadu. Seveda so se ponujale tudi priložnosti, ki pa žal niso bile izkoriščene. Nevaren je bil poskus Roka Tičarja, nekaj kasneje tudi Jakoba Milovanoviča. Po dobrem prodoru je nevarno poskusil še kapetan Jan Urbas, a ostalo je pri 0:0. Šele po dobrih sedmih minutah igre so Madžari ujeli nekaj sape in sprožili proti vratom Slovenije, ki jih je čuval Gašper Krošelj. Pri domačih je priložnost za vodstvo zamudil Tamas Sarpatki. Slovenci so še naprej vztrajali v svojem ritmu. Po odlični podaji Žige Pešuta se je v priložnosti pred golom Madžarov znašel Sabahudin Kovačevič, zadel pa je vratarja Adama Vaya. Ob izključitvi Anžeta Kuralta domači niso imeli nobene ideje, ob polnih močeh pa je bil nevaren Frank Banham. Kasneje je po levem krilu prodiral še Andrej Hebar, vendar ni našel nikogar s katerim bi lahko kombiniral. Tako sta se ekipi razšli ob neodločenem izidu.

V prvem delu so bili Risi nevarnejši

V prvem delu so bili Risi nevarnejši

Razmerje moči v drugi tretjini je bilo veliko bolj izenačeno. V uvodu so domači poskusili s pritiskom proti vratom Krošlja, vendar se slovenska obramba ni dala presenetiti. Sledilo je obdobje dokaj raztrgane igre, kjer je v priložnost prišel najprej Jan Urbas, kasneje pa tudi Žiga Pance. Ob izključitvi na strani domače reprezentance, Slovenci niso uspeli v napadu, Aleš Kranjc je zadel le vratnico, ob polnih močeh pa je Kevin Wehrs zamudil izredno priložnost za Madžare. Njegovo namero je Krošelj odlično predvidel in ostalo je pri 0:0. Minute so tekle ob izenačenem boju, nato pa je Klemen Pretnar popeljal Slovenijo v napad, razigral napadalce in se ob veliko prostora pred golom Madžarske odlično znašel in zadel. To je bil Klemnov prvi zadetek Madžarom in stoti slovenski v boju z današnjim nasprotnikom. Pred tem zadetkom sta oba trenerja menjala vratarja, Robert Kristan pa je kmalu za tem rešil napako slovenske obrambe. Do konca velikih priložnosti ni bilo več. Premalo poguma je pokazal Anže Ropret, ki je iskal soigralce, čeprav je bil tudi v dobri poziciji za strel, zadnji dve minuti pa so Risi odigrali z igralcem manj. Nevarnosti za Kristana ni bilo.

Vročo situacijo je rešil Robert Kristan

Vročo situacijo je rešil Robert Kristan

Že po dobre pol minute nadaljevanja je bil nevaren Andrej Hebar, a so tudi Madžari takoj vrnili z nevarnim poskusom. Že v naslednji minuti je bil v izredni priložnosti znova Wehrs, Kristan je strel ubranil, Ograjenšek pa na drugi strani ni našel poti ploščku mimo Zoltana Hetenyia. V zadnji tretjini sta obe reprezentanci igrali zelo odprto in napadalno in priložnosti so se vrstile. Tako je v protinapadu Blaž Gregorc slabo zadel plošček in lepa priložnost je splavala po vodi. Enako se je nekaj kasneje zgodilo tudi Roku Tičarju, ki je sam pričel z akcijo, nato pa nekoliko s strani preslabo zadel podajo Jegliča. Vendar so bili napadi Slovenije obetavni, povezani in le vprašanje časa je bilo, kdaj bo še kakšen plošček končal za hrbtom madžarskega vratarja. To se je zgodilo v 48. minuti, ko je po desni strani prodrl Blaž Gregorc, z natančno podajo v ogenj vrgel Žigo Panceta, ki je s svojim petnajstim zadetkom v reprezentančnem dresu zadel za 0:2. Minute so hitro tekle, Slovenija pa je še naprej napadala. Ropret je s strelom iz obrata namučil Hatenyija. Dve minuti pred koncem je Kristan odlično posredoval po strelu Balazsa Somogyija, nato pa so Slovenci več kot minuto krožili okoli gola Madžarske. 39 sekund pred koncem so domači vzeli polminutni odmor, vratarja pa zamenjali za dodatnega napadalca. Tvegana poteza se jim ni izšla, saj je Rok Tičar ukradel ploščico, ob desni strani zadrsal preko sredine, nato pa zadel nebranjeno mrežo in dodal piko na i dobri predstavi slovenske reprezentance.

Madžarska : Slovenija 0:3
(0:0, 0:1, 0:2)

Budimpešta, dvorana Tüskecsarnok. Gledalcev: 2.000. Sodniki: Kincses, Vas, Kis-Kiraly, Aurum (vsi Madžarska).

Strelci: 0:1 Pretnar (Ograjenšek, Mušič, 34.), 0:2 Pance (Gregorc, 48.), 0:3 Tičar, 60., EN.

Kazenske minute: Madžarska 2 (0, 2, 0), Slovenija 4 (2, 2, 0)

Slovenija: Kristan, Krošelj, Kovačevič, Kranjc, Jeglič, Tičar, Hebar, Gregorc, Repe, Pance, Verlič, Urbas, Pretnar, Vidmar, Ograjenšek, Mušič, Kuralt, Milovanovič, Ropret, Pešut, Koblar, Jezovšek. Trener: Nik Zupančič.

Fotogalerija

Zapisnik tekme