16. april 2016, Jesenice – Slovenska hokejska reprezentanca je v dvorani Podmežakla zabeležila svojo tretjo zmago v pripravljalnem obdobju. Po dveh obračunih s Hrvaško, je to pot nasproti Risov stala Japonska. Azijci so vedno neugoden nasprotnik, v diviziji IA pa tudi neposredni nasprotnik Slovenija. Zato je bil dvoboj zanesljivo dobra priprava za naše oklepnike.

Približno 500 gledalcev, med njimi tudi člani naše mlade reprezentance do 18 let, si je ogledalo dvoboj v dvorani Podmežakla. Uvodne minute so pripadle Japoncem, ki so bili hitrejši in nevarnejši. A to je trajalo kratek čas, nekako do prve izključitve na japonski strani, ki je sledila že ob koncu druge minute. Slovenci so prevzemali pobudo, vrstili napad za napadom in poskušali z vseh pozicij ogroziti japonskega vratarja. V prvi tretjini so gosti vzdržali vse napada, vendar je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo Slovenci prebili strnjeno obrambo nasprotnika.

V prvi tretjini še ni šlo

V prvi tretjini še ni šlo

V drugi tretjini se razmerje moči ni prav nič spremenilo. Igra je večji del potekala pred golom japonskega vratarja. Po seriji napadov sta akcijo za prvi zadetek odigrala Rok Tičar in Sabahudin Kovačevič. Rok je odlično podal na palico branilca Kovačeviča, ki je kot prvi na tekmi zadel. Na drugi zadetek ni bilo potrebno čakati prav dolgo. Spet sta v prvi plan stopila Tičar in Kovačevič, ki sta v ogenj poslala Andreja Hebarja, katerega zadetek je pomenil 2:0.

Andrej z zadetkom do vodstva Slovenija 2:0

Andrej Hebar z zadetkom do vodstva Slovenija 2:0

V drugi tretjini se je slovenski ples nadaljeval, Japonci pa nikakor niso našli protiorožja. Že v začetnih minutah bi domača reprezentanca lahko povišala izid, nato pa je za nov zadetek, po lepi in natančni akciji z Blažem Gregorcem, dosegel kapetan reprezentance Jan Urbas. Selektor Nik Zupančič je na polovici tekme razrešil nalog Andreja Hebarja in Aleša Mušiča, medtem ko zaradi poškodbe na led sploh ni stopil Andrej Hebar. V napadu sta svoji priložnosti dobila Nik Simšič in Žan Jezovšek. Ob igri z igralcem več je do priložnosti prišel mladi slovenski napadalec Nik Simšič in svojo priložnost tudi izkoristil. S svojim prvim zadetkom v članski konkurenci je tudi postavil končni izid.

Nik Simšič ima znanje in nanj se močno računa v prihodnje

Nik Simšič ima znanje in nanj se močno računa v prihodnje

Po tekmi se je selektor Zupančič moral zahvaliti Niku Simšiču, mesto v reprezentanci pa si je izboril Žan Jezovšek. Na prvenstvu ne bo niti Andreja Tavžlja, za katerega je poškodba glave že druga v kratkem času in bi bil njegov nastop preveč tvegan. Več pa v videoizjavi selektorja:

Nekaj besed in vtisov po tekmi pa je zbral tudi kapetan Jan Urbas:

Slovenija : Japonska 4:0
(0:0, 2:0, 2:0)

Jesenice, dvorana Podmežakla. Gledalcev: 500. Sodniki: Bulovec, Piragič, Lešnjak, Bergant.

Strelci: 1:0 Kovačevič (Tičar, 28.), 2:0 Hebar (Tičar, Kovačevič, 32.), 3:0 Urbas (Gregorc, 45.), 4:0 Simšič (Kuralt, Ograjenšek, 56., PP1)

Kazenske minute: Slovenija 10 (2, 2, 6), Japonska 16 (6, 4, 6)
Streli na gol: Slovenija 52 (17, 17, 18), Japonska 10 (3, 2, 5)

Slovenija: Krošelj, Hočevar, Kovačevič, Kranjc, Jeglič, Tičar, Hebar, Gregorc, Repe, Pance, Verlič, Urbas, Pretnar, Vidmar, Ograjenšek, Mušič, Kuralt, Milovanovič, Ropret, Pešut, Koblar, Simšič, Jezovšek, Tavželj. Trener: Nik Zupančič.

Fotogalerija

Zapisnik tekme