4. oktober 2016, Ljubljana – Predsedstvo Hokejske zveze Slovenije se je ob začetku sezone sestalo na redni seji, na kateri je obravnavalo in tudi potrdilo predloge posameznih odločitev, ki so potrebne za nemoteno reprezentančno delo in izvedbo tekmovanj v organizaciji HZS v tekočem tekmovalnem letu.

Osrednji izvršilni organ krovne hokejske organizacije je tako imenoval strokovne štabe posameznih reprezentanc ter potrdil program njihovega dela v sezoni 2016/17. Tako, po uspešno zaključeni sezoni, na mestu selektorja moške članske reprezentance ostaja Nik Zupančič, medtem ko bo, po odhodu Iva Jana, mesto njegovega pomočnika prevzel Edo Terglav. Za vratarje bo še naprej skrbel Gaber Glavič, video analitik bo Aleš Burnik, delo vodje reprezentance pa je prevzel Bogdan Jakopič. Za žensko reprezentanco bodo, tako kot lansko sezono, skrbeli glavni trener Franc Ferjanič, pomočnik trenerja Boštjan Kos ter vodja reprezentance Barbara Kavčič. Delno je bil spremenjen strokovni štab reprezentance do 20 let, kjer je bil za glavnega trenerja imenovan Gorazd Rekelj, ostajajo pa pomočnik trenerja Dejan Varl, trener vratarjev Peter Škrabelj in vodja reprezentance Branko Tošič. V štabu reprezentance do 18 let ostajata glavni trener Mitja Kern in vodja reprezentance Anže Kolenc, medtem ko bo nov trenerski pomočnik Andrej Brodnik. Nespremenjeno je tudi strokovno vodstvo reprezentance do 16 let, katerega bodo tudi v tej sezoni sestavljali glavni trener Jaka Adlešič, njegova pomočnika Aleš Sodja in Robert Pesjak ter vodja reprezentance Uroš Ban. V nadaljevanju so bile predstavljene propozicije tekmovanj za državno prvenstvo ter obeh pokalnih tekmovanj v sezoni 2016/17, ki bodo dokončno potrjene na naslednji dopisni seji predsedstva.

Predsednik Matjaž Rakovec je poročal o udeležbi na polletnem kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki je minuli mesec potekal v Parizu. Sloveniji je bila, ob odsotnosti interesa drugih držav, dodeljena organizacija svetovnega prvenstva do 18 let v Diviziji IA, ki bo potekalo na Bledu aprila prihodnje leto, neposredno pred svetovnim prvenstvom iste kategorije v Diviziji IB, kjer bo nastopila tudi mlada slovenska reprezentanca. V Parizu je bila med drugimi sprejeta tudi odločitev, da bo žensko svetovno prvenstvo Divizije IIA, kjer igrajo naše risinje, na izrecno željo Koreje potekalo na prizoriščih prihodnjih zimskih olimpijskih iger. Predsednik Rakovec je še predstavil IIHF pobudo “Growing the Game Fund”, ki je namenjen novim projektom na področju razvoja hokeja po svetu. Slovenija bo v nadaljevanju preučila možnosti sodelovanja v okviru omenjene pobude, zlasti na področju krepitve integritete znotraj samega športa.

Predsedstvo se je nadalje seznanilo s Finančnim načrtom za leto 2017, ki že upošteva določeno povečanje finančnih sredstev zaradi okrepljenih priprav na svetovno prvenstvo Elitne divizije v maju 2017 ter priprav na Olimpijske igre Pjongčang 2018. Potrjeni sta bili tudi višini članarine in administrativne točke, ki ostajata na dosedanji ravni.

Predsednik Matjaž Rakovec in generalni sekretar Dejan Kontrec sta navzočim orisala vsebino pogovorov ob njunih nedavnih obiskih v klubih v Celju, Velenju in Zalogu pri Ljubljani. Predsedstvo se je ob tem seznanilo s prošnjo Hokejskega kluba Velenje za sprejem v HZS ter to tudi podprlo, medtem ko bo dokončno potrditev novega člana krovne hokejske organizacije bo dala skupščina, ki bo potekala v sredini tega meseca.

Soglasno je bil potrjen predlog Disciplinske komisije HZS, podan na zadnji skupščini zveze, v zvezi z organizacijo izobraževanja s področja pravic in obveznosti, ki izhajajo iz Disciplinskega pravilnika, ter obenem zadolžilo omenjeno komisijo za njegovo izvedbo.

Dobršen del razprave je bil namenjen strategiji izgradnje in obnove hokejskih dvoran, pri čemer so bila predstavljena aktualna razmišljanja in tekoče aktivnosti HZS. Izgradnja treh hokejskih dvoran sodi tako med prednostne naloge HZS v prihodnjem obdobju, pri čemer pa je bil še posebej poudarjen pomen hkratnega reševanja infrastrukturnih in drugih težav, s katerimi se srečujejo obstoječi klubi. Slednjemu so namenjeni tudi aktualni obiski vodstva zveze v hokejskih klubih po Sloveniji.

Predsednik Matjaž Rakovec je obvestil tudi, da se bo HZS v letošnjem letu pridružila pobudi IIHF “World Girls’ Ice Hockey Weekend”, ki bo v Sloveniji potekala v nedeljo, 9. oktobra 2016 v Zalogu pri Ljubljani. S sodelovanjem v omenjenem projektu se, po uspešni promociji ob gostiteljstvu ženskega svetovnega prvenstva aprila letos na Bledu, želi še dodatno izkoristiti povečano zanimanje deklet za hokej, ki ga je ob začetku sezone moč zaznati v nekaterih slovenskih klubih.