10. december 2017, Bled – Nov dan, nova tekma in “znan” nasprotnik. Slednje drži bolj v navednicah, saj se je slovenska izbrana vrsta do 20 let neposredno pred samim svetovnim prvenstvom sicer že pomerila z ekipo Litve, a prvenstvena tekma drugega dne obračunov na IIHF Svetovnem prvenstvu Divizije I-B na Bledu je vsekakor nekaj drugega. 

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

V uvodnih minutah srečanja smo videli veliko igre na sredini ledene ploskve, veliko drsanja hokejistov obeh ekip, vendar brez pravih priložnosti. Ob izteku polovice igralnega časa v prvi tretjini je našim hokejistom uspelo organizirati več lepih kombinacij pred golom Elvinasa Karla, zmanjkalo pa je nekaj natančnosti za pravo priložnost, ki bi lahko ogrozila njegovo mrežo. Prvo takšno priložnost za slovenski zadetek na današnji tekmi so gledalci lahko videli v 11. minuti, ko je v gneči pred litovskim golom padel Jaka Šturm, a so bili nasprotniki hitreje pri ploščku in ga izbili iz nevarnega položaja. Slovenski hokejisti so nadaljevali s pritiskom na nasprotnikove obrambne vrste ter večkrat s streli z razdalje poskušali plošček spraviti v mrežo gostov. Na drugi strani ledu je bilo bolj malo dela za slovensko obrambo in Žigo Kogovška. V 16. minuti so si baltski gostje prislužili dveminutno kazen in slovenski hokejisti so hitro pripeljali igro pred gol Litve in pred njim postavili uigrano “power-play” formacijo. Zbranost je obrodila sadove manj kot minuto kasneje ko je, po podajah Lana Brun Rauha in Erika Svetine, plošček v mrežo gostov spravil kapetan Jaka Sodja ter Slovenijo popeljal v vodstvo 1:0, s katerim so tudi odšli na prvi odmor.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Drugi del obračuna so bolje začeli litovski hokejisti, ki so si priložnosti poskušali ustvariti s protinapadi. Tako je v 25. minuti Mark Kaleinikovas uspel premagati slovensko obrambo ter poravnal rezultat na 1:1. Zadetek ni zmedel naših hokejistov, ki so nadaljevali s svojo igro in niso rabili veliko časa za novo vodstvo. V drugo je bil uspešen Jan Drozg, podajalca pa sta bila Anej Kujavec in Erik Svetina. Zadetek je slovenskim hokejistom dal nov zalet, saj so se dobesedno utaborili pred nasprotnikovim golom. K temu pa je pripomogla še nova izključitev na strani Litve. Ob dokaj razpuščenem “penalty-killu” gostov so Slovenci nekajkrat poskušali spraviti plošček čez golovo črto. To jim je uspelo tik pred iztekom dveminutne kazni. Podaji sta tokrat prispevala Mark Sever in Jan Drozg, zadel pa je Jaka Šturm. Tudi v nadaljevanju se varovanci Gorazda Reklja niso ustavili in še naprej napadali, litovski hokjisti pa so le s težavo prihajali v slovensko obrambno tretjino. V 38.  minuti je Nejc Stojan uspešno zakril pogled Elvinasu Karlu, medtem ko je Rok Kapel spravil plošček do Lana Brun Rauha, ta pa do Erika Svetine, ki je brez težav še v četrto nocoj zatresel mrežo Litve.

Foto: Sara Ros/HZS

Foto: Sara Ros/HZS

Zadnjo tretjino je ekipa Litve začela s svežimi močmi med vratnicama, saj je Elvinasa Karla zamenjal Laurynas Lubys, medtem ko so njegovi soigralci poskušali prevzeti pobudo na ledeni ploskvi in tako zmanjšati zaostanek. Priložnost se jim je prikazala v 45. minuti, ko je prvič drevi Slovenija igrala z igralcem manj. Dolgo so se slovenski oklepniki upirali poskusom baltskih hokejistov, a so ob izteku kazni morali priznati premoč in slovenski čuvaj mreže je bil še v drugo premagan. V temu delu tekme precej več dela za Žigo Kogovška, kot v obeh tretjinah pred tem, ki pa je bil skupaj z branilci venomer na pravem mestu. V izteku tekme so mladi risi uspešno držali prigarano prednost in s tem tudi nasprotnike na varni razdalji, čeprav so slednji neusmiljeno poskušali še v tretje zadeti in tako ohraniti nekaj upanja. V 58. minuti jim je z nekaj športne sreče oziroma smole na strani slovenske obrambe to tudi uspelo in rezultat je bil 4:3. Litovski trener je vzel pol minute odmora, nato pa z dodatnim napadalcem poskušal doseči izenačujoči zadetek. Slovenska obramba je tudi tokrat odlično opravila svoje delo in naši mladi risi so dosegli še drugo zmago na turnirju.

Jutri je na prvenstvu prost dan, v torek pa naše hokejiste čaka obračun z ekipo Poljske.

Slovenija – Litva 4:3 (1:0, 3:1. 0:2)

1:0 – 16:36 Sodja (Brun Rauh, Svetina) PP1
1:1 – 24:07 Kaleinikovas
2:1 – 29:48 Drozg (Kujavec, Brus)
3:1 – 33:03 Šturm (Drozg, Sever) PP1
4:1 – 38:18 Svetina (Brun Rauh, Kapel) PP1
4:2 – 46:15 Washco (Bogdziul, Mukovoz) PP1
4:3 – 58:42 Ragas (Bogdziul, Zukauskas)

Streli: Slovenija 38 (13,21,4), Litva 10 (1,4,5)
Kazni: Slovenija 2 (0,0,2), Litva 6 (2,4,0)

Slovenija: Kogovšek, Sotlar, Brun Rauh, Brus, Jugovic, Klofutar, Stojan, Urukalo, Ban, Brglez, Drozg, Kapel, Kujavec, Rajsar, Sever, Sodja, Svetina, Štrurm, Tavčar, Tišlar; Selektor: Gorazd Rekelj