8. februar ni le slovenski kulturni praznik. Velike zlate črke ta dan označujejo tudi kot dan leta 2013, ko si je slovenska hokejska reprezentanca prvič v svoji zgodovini zagotovila olimpijski nastop. SE arena v Vojensu je bila tistega večera nabito polna. Vsi so pričakovali zmago domačinov Dancev, varovanci Matjaža Kopitarja pa so imeli povsem druge načrte. In te so tudi uresničili.

Krila našim Risom je dala tudi zmaga dan pred tem proti prvim favoritom turnirja Belorusom in že pred srečanjem z Danci so bili v našem taboru prepričani v svoj uspeh. Vedeli so, kaj zmaga prinaša. Samozavest ni nekaj, kar bi izrazito krasilo slovenske športnike, a iz Risov je to pot kar puhtela. Kari Savolainen, finski strokovnjak, ki deli svoje izkušnje s slovenskimi strokovnjaki na klopi, je pred srečanjem poznavalsko napovedal, da če Slovenci v prvih desetih minutah ne prejmejo zadetka, potem so jim vrata v Soči široko odprta.

Zasluženo veselje v Vojensu

Zasluženo veselje v Vojensu

Risi so zdržali več kot le prvo polovico prvega dela. Še več, hitro so pokazali svoje apetite po zmagi. David Rodman je v drugi tretjini dosegel prvi zadetek na srečanju, vendar so Danci hitro izenačili. Po hitrem prodoru in izrednem strelu v zgornji kot ob bližnji vratnici pa je David Rodman še pred koncem drugega dela odločil zmagovalca. Risi so v zadnji tretjini odbili vse napade in sledilo je veselje, objemanje in solze sreče. Vozovnica za Soči je bila v žepu in solze so bile tisti iskreni dokaz velike želje naših oklepnikov.

Davidovo veselje ob odločilnem zadetku

Davidovo veselje ob odločilnem zadetku

Risi so se kot junaki vrnili v domovino, včeraj pa častno zakorakali po otvoritveni slovesnosti osrednjega stadiona Fišt. Na čelu naših športnikov je častno vihtel zastavo kapetan hokejistov Tomaž Razingar. Velika čast zanj in za vse hokejiste.

Čas je, da se spomnimo dogodkov in izjav izpred leta dni.