12. december 2016, BudimpeštaDrugi tekmovalni dan na svetovnem prvenstvu v madžarski prestolnici je ponujal dvoboj dveh znank, reprezentanc, ki sta se letos spopadli že v pripravah. Slovenija in Poljska imata med seboj malo skrivnosti. Gorazd Rekelj je dan namenil pripravi ekipe tudi v taktičnem smislu, žal pa na tekmi ni mogel računati na znanje Matica Jekliča,ki je že včeraj igral bolan, danes pa za tekmo ni bil sposoben. Za nameček se je med današnjo tekmo poškodoval še Gašper Glavič, ki je po naletu moral na šivanje. Nasadil se je na palico nasprotnika in na delu trebuha dobil globoko rano. V sami igri so bili risi boljši nasprotnik, žal pa štejejo le zadetki, teh pa so Poljaki dosegli več in v tem pogledu zasluženo slavili.

Gašper Glavič se je nasadil na zlomljen del palice in končal s tekmo

Gašper Glavič se je nasadil na zlomljen del palice in končal s tekmo

Dvoboj so bolje začeli Poljaki in že v prvem napadu prišli v priložnost. Tilen Spreitzer je rešil situacijo, nadaljevanje srečanja pa je bilo v znamenju hitrega drsanja, borbe, naletov in priložnosti. V četrti minuti so Poljaki prišli do lepe priložnosti. Mateusz Goscinski je krenil v samostojni prodor. Situacija je bila nevarna, Slovenija pa se je reševala s prekrškom. V power-playu Poljske so mladi risi prvi prišli do priložnosti, a poskus Luke Mavra žal ni bil dovolj natančen. Poljaki so odgovorili z zadetkom in vodstvom na tekmi. Slovenci se niso ustavili. Napadli so in Blaž Tomaževič je z ostro podajo pred gol našel Žana Jezovška, ki je zadel poljskega vratarja v ramo. V nadaljevanju akcije je močno ustrelil še branilec Luka Zorko, projektil pa je zletel mimo vrat. Poljaki so odgovorili in v enem napadu prišli do dveh izrednih priložnosti. Tilen Spreitzer je bil odličen. Že v naslednjem napadu je Rok Macuh iskal pot ploščku v mrežo, Slovenija pa je vse več poskušala s streli tudi iz razdalje. Poljaki so redko prišli do napadov, a so v njih bili zelo nevarni. Po strelu Tomaževiča se je do odbitka priboril Simšič, zmanjkalo pa je moči za dober strel. V borbi za golom Poljske je prekršek storil Jan Drozg, ob igralcu manj pa je borbeni Gašper Glavič ob naletu staknil poškodbo in končal s tekmo. Slovenija se je z igralcem manj uspešno ubranila, do konca prvega dela pa večjih priložnosti ni bilo več.

Pred golom Slovenije je bilo vroče že po nekaj sekundah

Pred golom Slovenije je bilo vroče že po nekaj sekundah

Slovenija je od prvega sodniškega meta v drugi tretjini krenila v lov za prednostjo nasprotnikov. V 22. minuti je prodrl Luka Maver, zadrsal okoli vrat in podal do Zorka. Močan strel slovenskega orjaka žal ni pomenil tudi izenačenja. V naslednji minuti je Nik Grahut dodal novega v serijo slovenskih poskusov, a še naprej so vodili Poljaki, ki so na svoje priložnosti prežali v protinapadih. Enega so izpeljali v 25. minuti, dve minuti kasneje pa so izkoristili napako Slovencev, ki so ostali brez ploščka na modri črte svoje obrambne tretjine. Hitra akcija nasprotnikov je pomenila tudi 2:0. V naslednji minuti so mladi risi izpeljali obetaven napad treh proti dvema. V zaključku akcije so se preveč zapletali, a vztrajali in odbiti strel je Krištof Potočnik na koncu pospravil v mrežo. Kmalu se je Sloveniji ponujala nova priložnost za zadetek. Ob igri z igralcem več so nekajkrat domiselno odigrali, pravega, predvsem efektnega zaključka pa ni bilo. Poljaki so še naprej vztrajali pri svojih nevarnih protinapadih. Ob izteku poljske kazni je bil Blaž Tomaževič v dobrem položaju, nad njim pa je bil storjen nov prekršek. Pet sekund so imeli mladi risi dva igralca več na ledu, nato pa skoraj dve minuti enega, a ostalo je pri 2:1. Ob polnih močeh na ledu so napadi še naprej tekli v smeri poljskega gola, naši nasprotniki pa so čakali na svoje priložnosti. V 36. minuti so se nenadoma znašli v eni izmed takšnih ter povišali na 3:1. Garanje Slovencev ni bilo poplačano z zadetki. Risi so se nato dobro branili z igralcem manj, v napadih z igralcem več pa je močan strel Žana Jezovška končal v naročju poljskega čuvaja mreže.

Krištof Potočnik je pospravil odbitek za znižanje na 1:2

Krištof Potočnik je pospravil odbitek za znižanje na 1:2

Zadnja tretjina je bila tretjina odločitve. Slovenija je bila ekipa, ki je narekovala tempo igri. Če bi se popravila slovenska učinkovitost, bi se tekma kaj hitro lahko obrnila povsem v drugo, risom bolj ugodno smer. V drugi minuti tretjega dela je na klop za kaznovane moral eden izmed poljskih igralcev. Risi so pritisnili in po nekaj več kot pol minute znižali izid na 2:3. Uspešen je bil kapetan Žan Jezovšek. A kaj kmalu so tudi Poljaki napadali z igralcem, nato pa celo dvema več. Take priložnosti poljski napad ni izpustil iz rok in z novim zadetkom nasprotnika je slovenski zaostanek znova znašal dva zadetka. Slovenija je vztrajala pri napadalni igri, ki je nasprotnika vodila v več prekrškov. Dva zaporedna sta pomenila dvakrat po dve minuti prednosti igralca več. V napadu ni steklo tako učinkovito, kot bi si risi želeli, pokazalo pa se je, da se z borbenostjo in nepopustljivostjo da doseči marsikaj. Tudi tako želen zadetek. Le nekaj sekund po izteku kazni poljskemu hokejistu je z modre črte sprožil Andraž Zibelnik, Jan Drozg pa je spretno preusmeril ploščico v mrežo. Časa za izenačenje je ostalo še dovolj, vendar napak v igri Slovenije ni smelo biti več. A ni šlo. Nov prekršek risov je zmanjšal slovenske možnosti. Kljub igralcu manj so varovanci Gorazda Reklja vrstili napade in si priigrali tri zrele priložnosti za izenačenje. Ob koncu kazni je ostalo še nekaj časa za napad risov. Izenačenje bi se še lahko doseglo. Čas je tekel in slovenski štab je Tilna Spreitzerja potegnil na klop ter poskusil z dodatnim napadalcem. Tvegano potezo so Poljaki izkoristili in s petim golom postavili končni izid.

Kapetan Žan Jezovšek je Slovenijo znova približal na gol zaostanka

Kapetan Žan Jezovšek je Slovenijo znova približal na gol zaostanka, bil pa je tudi najboljši med risi

Jutri je na prvenstvu prost dan, nato pa Slovenijo čaka nova tekma. V sredo ob 13.00 se bodo pomerili še z enimi starimi znanci, reprezentanco Italije. Risi še vedno ostajajo v igri za visoka mesta, le spodrsljajev ne sme biti več.

Poljska : Slovenija 5:3 (1:0, 2:1, 2:2)

Budimpešta, dvorana Jegpalota. Gledalcev: 100. Sodniki: Solem (NOR), Furet (FRA), Vaczi (HUN).

Strelci: 1:0 Lyszczarczyk (6., PP1), 2:0 Krezolek (Wrobel, 27.), 2:1 Potočnik (Maver, Markič, 28.), 3:1 Wrobel (Goscinski, 36.), 3:2 Jezovšek (Simšič, Petek, 43., PP1), 4:2 Kameneu (Lyszczarczyk, Skokan, 45., PP2), 4:3 Drozg (Zibelnik, Orehek, 54.), 5:3 Jeziorski (Lyszczarczyk, Chorazyczewski, 60., EN)

Kazenske minute:  Poljska 12 (0, 6, 6), Slovenija 12 (4, 2, 6),
Streli na gol: Poljska 21 (6, 6, 9), Slovenija 40 (13, 17, 10)

Slovenija: Spreitzer, Vlahovič, Čepon, Petek, Jezovšek, Tomaževič, Simšič, Grahut, Kuzman, Glavič, Potočnik, Jeklič, Zorko, Zibelnik, Maver, Orehek, Drozg, Jugovic, Markič, Macuh, Ban, Ulamec. Trener: Gorazd Rekelj.