Za slovensko reprezentanco je naporen večer, ki pa je prinesel prvo zmago na letošnjem svetovnem prvenstvu. Po zaostanku z 0:2, je mladim Risom uspelo izid izenačiti, v loteriji kazenskih strelov pa so dokazali svojo mirnost. Padla je domača reprezentanca.

 

Vsi v slovenski odpravi so pred srečanjem verjeli v uspeh. Dva visoka poraza nista pustila posledic na igralcih, iz napak so izluščili pozitivne stvari in obljubljali igro na zmago. Začeli so dobro, bolje od nasprotnika, vendar se je že v četrti minuti prikradla napaka, ki je pomenila zadetek Poljske. Slovenci se niso zmedli. Igrali so preudarno, čakali na luknje v domači obrambi in skozi njih poskušali priti do priložnosti za izenačenje. V osmi minuti je nevarno poskušal Luka Petelin, plošček pa je zletel mimo vrat. Domači so bili takoj za tem nevarni v protinapadu. V 13. minuti so Poljaki napačno menjali in Slovencem omogočili igro z igralcem več. Dvakrat je poskušal Nik Pem, izenačenja pa ni bilo. Ob novi izključitvi Poljaka je branilec Miha Potočnik stresel okvir vrat, kar pa na izid ni vplivalo. Pol minute pred koncem prve tretjine so prekršek storili tudi naši mladi Risi, vendar je takoj v protinapad pobegnil Luka Petelin in bil pri tem nepravilno oviran. Nova izključitev Poljakov je pomenila uvod v drugi del ob igri štirih proti štirim.

 

Pazljivo nadaljevanje obeh nasprotnikov ni dovoljevalo pravih priložnosti, prvi pa so zapretili Slovenci. Poskusu Nika Pema je sledil še poskus Luke Petelina, nekaj kasneje pa je bil nevaren še Klemen Drozg. Domači vratar je plošček le ukrotil in odpravil nevarnost. Slovenci bi lahko posegli po izenačenju v naslednjem power playu, vendar je bil nevaren le poskus branilca Miha Logarja. Ob slovenskih napadih in gneči pred golom Poljske je sodnik dosodil prekršek našemu napadalcu. Ob branjenju z igralcem manj ej sledila nova izključitev in 42 sekund igre z dvema igralcema manj. Trije Risi so napade odbili, ob igri štirih proti petim pa se ni več izšlo. Vztrajnost domačega napadalca je bila poplačana z zadetkom in visokim vodstvom. Protest slovenskega kapetana ni mogel spremeniti ničesar, a očitno je krepko ujezilo tako Jako Podrekarja kot njegove soigralce. Že takoj po sodniškem metu sta bila nevarna Klemen Drozg in Nik Pem, pritisk pa se je nadaljeval še naprej. Po podaji Vida Jazbeca je po desni strani prodrl Jaka Podrekar in neubranljivo ustrelil za znižanje na 1:2. Poljaki so skušali hitro odgovoriti, v prerivanju pred golom Žana Usa pa sta na klop za kaznovane sedla po en igralec vsake reprezentance. Razmerje štirih proti štirim sprememb izida ni prineslo, izenačenje pa se je ponujalo v 36. minuti. Najprej je nevarno poskušal Žan Jezovšek. Odbit plošček je prišel do Nika Simšiča, ki je odlično preigraval, vratarja Poljske spravil iz ravnotežja, za dober strel pa je malo zmanjkalo moči.  Ob izteku igralnega časa je Slovenija ostala brez kaznovanega branilca, kar je pomenilo skoraj dve minuti igre z igralcem manj ob začetku odločilnega dela.

 

Slovenci so se uspešno ubranili, nato pa bili več pri ploščku. Vendar se je nasprotnik zdel nevarnejši pri poskusih. Do prve resne priložnosti pa je bilo potrebno počakati vse do 47. minute, ko so Poljaki nevarno prodrli, vendar je bil Žan Us na mestu. Takoj za tem je sledila dolga podaja, kjer pa je veliko napako storila obramba Poljske. Na pravem mestu in ob pravem času je bil Žan Jezovšek, ki je plošček pospravil v mrežo in poskrbel za veliko veselje na klopi Slovenije. Risi so stopnjevali ritem in pokazali večje apetite po zmagi. Zelo aktiven je bil Klemen Drozg, ki je bil skozi srečanje večkrat nevaren, njegova poskusa pa nistanašla poti v mrežo. Enako neuspešna sta bila še Nik Pem in Jaka Podrekar, ki je po prodoru okoli vrat nevrano poskušal, a brez uspeha. V protinapadu so Poljaki opozorili nase, vendar je Žan Us skrbno pazil na vsak njihov gib. Po napaki Poljakov je plošček izza gola nenadoma prišel na palico Drozgu, ki je pa je le za malo streljal preko gola. V zadnjih minutah ekipi nista več dovolili strelov na svoja vrata in srečanje je svojo odločitev iskalo v podaljšku.

 

Bližje zmagi so bili Slovenci. Jaka Podrekar je prestregel poljsko podajo in pobegnil preko celega igrišča. V preigravanju vratarja ni uspel zadeti in za zmago sta ekipi morali izvajati kazenske strele. Miha Logar in Klemen Drozg sta bila pri poskusih uspešna, Žan Us pa Poljakom ni pustil niti malo upanja na uspeh. Risi so se veselili tako želene in zaslužene zmage, vendar že jutri jih čaka nov težak preizkus. V dvoboju s severnimi sosedi bo potrebno poseči po zmagi in si dokončno zagotoviti obstanek v skupini A, divizije I svetovnega hokeja.  

 

Sanok, svetovno prvenstvo skupine A, divizije I:

Poljska : Slovenija 2:3
(1:0, 1:1, 0:1, 0:0, 0:1) – po kazenskih strelih

Sanok Arena. Gledalcev: 600. Sodniki: Bergamelli (ITA), Pardatscher (ITA), Piragič (CRO)

Strelci: 1:0 Fraszko (Wronka, 4.), 2:0 Wielkiewicz (Fraszko, 30., PP1), 2:1 Podrekar (Jazbec, Stan, 31.), 2:2 Jezovšek (Simšič, 48.), 2:3 Logar (65., GWS)

 

Kazenske minute: Poljska 10 (6, 4, 0, 0), Slovenija (2, 8, 0, 0)
Streli na gol: Poljska 32 (6, 9, 13, 4), Slovenija 21 (5, 5, 7, 4)

Slovenija: Us, Trelc, Kraigher, Logar, Pem, Petelin, Drozg, Potočnik, Stan, Uduč, Jazbec, Podrekar (C), Škrjanec, Jeklič, Ograjenšek, Jezovšek, Simšič, Čepon, Grošelj, Vinčec, Kelc, Hadžič. Trener: Gorazd Drinovec.