26. april 2016, Katovice – Slovenska hokejska reprezentanca je doživela prvi poraz na svetovnem prvenstvu divizije I, skupine A, v Katovicah. Domačini Poljaki so bili boljši. V prvi tretjini so imeli Risi veliko priložnosti, da bi si tlakovali pot do zmage. To kar niso izkoristili slovenski hokejisti v prvi, pa so poljski v drugi tretjini. Nekaj hitrih akcij je bilo dovolj, da je prednost domače reprezentance postala prevelika.

Poljski hokejisti so se že od prvega sodniškega meta zapodili na vso moč proti golu Roberta Kristana. Čeprav dvorana Spodek ni bila povsem polna, pa je kakih 6.500 glasnih Poljakov s tribun dajalo dobro podporo domačim. Risi se niso uspeli otresti pritiska, zato jim tudi ni uspelo sestaviti nič konkretnega v napadu. Podaje niso šle, s tem pa tudi obetavnih akcij ni bilo. Obleganje domačih je obrodilo sadove in ob koncu četrte minute je Poljska vodila. Risi so spoznali, da zmaga ne bo prišla sama od sebe in počasi so prehajali pred gol odličnega Rafala Radziszewskega. Bolj dinamična in hitrejša igra Slovenije je pričela delati težave domači reprezentanci, zato so se zatekli k prekrškom. Že prvi power play so Slovenci spremenili v izenačenje, sledile pa so še tri priložnosti ob igri z igralcem več. Razen nekaj dobrih poskusov, efekta ni bilo, s tem pa tudi spremembe izida ne. Kljub igri pretežno pred golom Poljakov, pa igra Slovenije ni dajala tistega, kar je dajala v preteklih dveh obračunih. Risi so delovali nekako neodločno.

Risi so še izenačili, potem pa se je ustavilo

Risi so še izenačili, potem pa se je ustavilo

Na začetku drugega dela je Slovenija še petič na tekmi napadala z igralcem več. Še četrtič ni bilo uspeha, zato pa je domača reprezentanca ob enaki priložnosti zadela in znova povedla. S strani je Mikolaj Lapuski presenetil Roberta Kristana in Spodek je ponovno grmel. Le štiri minute kasneje je poljskim hokejistom uspel protinapad, v igri treh proti dvema pa je akcijo ponovno zaključil Tomasz Malasinski. Zaostanek dveh zadetkov je bil že kar velik, glede na igro Slovenije celo zelo velik. Risi so se trudili iskati ritem, ki bi spremenil potek tekme, vroče situacije pa so bile večinoma pred golom Kristana. Neodločna obramba Slovenije je Poljakom dala novo priložnost dve minuti pred koncem druge tretjine, odbitek pa je v gol pospravil znova Malasinski. Poljakom je uspela izredna tretjina, nabrali so si veliko prednost in zasluženo vodili.

Veliko prometa pred Kristanom

Veliko prometa pred Kristanom

Pred nadaljevanjem je selektor Nik Zupančič zamenjal vratarja, priložnost v golu je dobil Gašper Krošelj. Nekaj sprememb je vnesel tudi v napadalne trojke in poskušal na tak način dvigniti ritem igri Risov. To je bil jasen znak, da se Slovenci, kljub zaostanku, niso predali. Vendar pa na ledu ni in ni šlo po načrtih. Pobuda je bila sicer slovenska, akcije pa niso imele želenega učinka. Tudi power play ni stekel, kot bi si na klopi slovenske reprezentance želeli, tako da se v zadnji tretjini izid ni spremenil. Poljska je s tem osvojila svojo prvo zmago na svetovnem prvenstvu in Risom prizadejala prvi poraz. Zasluženi zmagi Poljakov ni kaj oporekati.

V zadnjem delu je gol Slovenije branil Gašper Krošelj

V zadnjem delu je gol Slovenije branil Gašper Krošelj

Časa za počitek pred novim nastopom na prvenstvu pa ne bo veliko. Že jutri, ob 16.30 slovensko reprezentanco čaka dvoboj z zelo neugodno reprezentanco Koreje, ki lepo nabira točke. Risi se zavedajo, da je nekako en spodrsljaj na prvenstvu dovoljen, tako da jutri velja edinole napad na zmago. Risi vsekakor znajo igrati precej bolje in bodo morali, če želijo nove tri točke. Zatorej – SREČNO RISI!

Slovenija : Poljska 1:4    
(1:1, 0:3, 0:0)

Katovice, Spodek Arena. Gledalcev: 6.500. Sodniki: Reneau (USA), Rohatsch (GER), Paley (RUS), Semjanov (EST)

Strelci: 0:1 Malasinski (Dronia, 4.). 1:1 Jeglič (Sabolič, 7.), 1:2 Lopuski (Wronka, Kolusz, 24., PP1), 1:3 Malasinski (Wronka, Bryk, 28.), 1:4 Malasinski (Pociecha, Zapala, 39.)

Kazenske minute: Slovenija 8 (0, 4, 4), Poljska 16 (8, 2, 6)
Streli na gol: Slovenija 33 (15, 6, 12), Poljska 26 (6, 14, 6)

Slovenija: Kristan, Krošelj, Kovačevič, Kranjc, Jeglič, Sabolič, Tičar, Repe, Gregorc, Verlič, Pance, Urbas, Pretnar, Vidmar, Kuralt, Mušič, Ograjenšek, Milovanovič, Pešut, Koblar, Ropret, Hebar. Selektor: Nik Zupančič.

Fotogalerija