12. december 2017, Bled – Naši mladi risi so si po dveh tekmovalnih dneh svetovnega prvenstva na Bledu včeraj privoščili nekaj počitka, delno pa so omenjeni premor namenili tudi že pripravam na drugi del turnirja, kjer ju čakata najverjetneje najtežja nasprotnika – reprezentanci Poljske in Norveške. Slednji sta, tako kot Slovenija, po uvodnih dveh tekmah minuli konec tedna s po dvema zmagama in vsemi osvojenimi točkami. Pari tretjega dne prvenstva so napovedovali, da se bodo karte zagotovo premešale.

(Foto: Sara Ros/HZS)

(Foto: Sara Ros/HZS)

O tem, da bodo poljski hokejisti zahteven nasprotnik ni bilo nobenega dvoma že od prvega meta ploščka. Takoj so prevzeli pobudo in v prvih minutah dodobra zaposlili slovensko obrambo. Na drugi strani so si tudi slovenski hokejisti poskušali ustvariti priložnosti za zadetek. V 6. minuti je sledila izključitev na strani risov in nasprotniki so težišče igre v celoti prenesli pred gol Žige Kogovška, ki je moral vsaj trikrat posredovati in skupaj s svojimi branilci preprečiti najhujše. Tudi po izteku kazni so Slovenci potrebovali nekaj časa, da so plošček spravili do poljske obrambne tretjine. Na polovici prvega dela sta si obe ekipi zaradi nešportnega obnašanja prislužili dvominutno kazen, ki jo je ob njenem izteku Poljska nadgradila z novo izključitvijo. Naši hokejisti so se preselili pred gol Kamila Lewartowskega in začeli plesti mrežo. V številnih poskusih, ko je v zadnjih sekundah slovenske prednosti na ledu poljski čuvaj mreže že dvakrat odbil plošček, je v tretje le tega Marku Severju uspelo potisniti v gol. Podaji sta prispevala Rok Kapel in Jan Drozg. Poljaki niso odnehali in si v zaključku tretjine ponovno priigrali številčno prednost, ko je na dvominutno hlajenje odšel Jan Drozg. Slovenska obramba na čelu s čuvajem mreže Žigo Kogovškom je morala pokazati vse svoje hokejsko znanje, da so se ubranili nevarnih  nasprotnikov. Takoj po izteku kazni so Slovenci igro ponovno preselili pred gol Lewartowskega, a je za kakšen bolj resen poskus zmanjkalo časa.

(Foto: Sara Ros/HZS)

(Foto: Sara Ros/HZS)

Tudi drugi del sta obe izbrani vrsti začeli na polno. Priložnost za nov zadetek se je v 22. minuti najprej ponudila Sloveniji, kmalu nato pa tudi Poljski. V 26. minuti nova izključitev v slovenskih vrstah in ponovno veliko dela za domače “penalty-killerje”. V dobro postavljenem napadu so nasprotniki zakrili pogled slovenskemu vratarju, medem ko je en izmed napadalcev pripeljal plošček pred sam gol in sprožil za prvi poljski zadetek. Na slovensko povračilo ni bilo potrebno čakati dolgo. Potem ko sta plošček do njega spravila Nejc Brus in Rok Kapel, je z desne na razdalji bulija silovit strel sprožil Erik Svetina in Slovenijo ponovno popeljal v vodstvo. A tudi Poljaki niso potrebovali veliko časa za odgovor. Že v naslednji minuti so izkoristili nepazljivost slovenske obrambe ter zadeli še v drugo. Slovenci so kmalu nato dobili priložnost za novo vodstvo, ko je bil izključen eden izmed nasprotnikov, a se ni izšlo po njihovih načrtih. Ob poravnanih močeh na ledu so se Poljaki vrnili v slovensko obrambno tretjino in bili v 35. minuti uspešni še v tretje. Slovenci so po prejetem zadetku potrebovali nekaj trenutkov, da so strnili svoje vrste in ponovno začeli igrati svojo igro. V 38. minuti je tako ob ogradi do ploščka prišel kapetan Jaka Sodja in ga podal proti sredini Roku Kapelu, ki je imel prosto pot za strel na poljski gol – silovit udarec ploščka in mladi risi so izenačili na 3:3. Vendar pa zadetkov tej tretjini še ni bilo konec. Usodno sekundo in osem desetink pred sireno so Poljaki ponovno premagali slovensko obrambo in s prednostjo enega gola odšli na odmor.

(Foto: Sara Ros/HZS)

(Foto: Sara Ros/HZS)

Tretji del  obračuna se je nadaljeval v že videnem slogu. Nobena izmed ekip ni popuščala v svoji igri in že v prvi minuti smo videli nov zadetek. Jakob Jugovic in Tine Klofutar sta plošček spravila v doseg palice Jake Šturma, ki je še v četrto drevi premagal poljskega vratarja. Sledila je izključitev najprej v vrstah Poljske, še pred njenim iztekom pa tudi med Slovenci. Nekaj težkih trenutkov za domačo obrambo, a slovenska mreža je ostala nedotaknjena. V 48. minuti so nasprotniki predrli obrambo mladih risov in poljski napadalec je sam prišel pred slovenskega čuvaja mreža ter ga kar dvakrat poskušal premagati. Neuspešno. Žiga Kogovšek je bil vsakokrat v pravem trenutku na pravem mestu. Ob izenačenem rezultatu sta se obe ekipi pognali v boj za, najverjetneje, odločilni zadetek. Videli smo veliko drsanja in boj za vsak plošček, vendar odločitve po izteku rednega igralnega časa ni bilo.

(Foto: Sara Ros/HZS)

(Foto: Sara Ros/HZS)

Sledil je petminutni podaljšek s po tremi igralci v polju. Slovenci so dobro začeli in takoj ogrozili poljski gol. V 63. minuti izključitev na poljski strani. Mladi risi s štirimi igralci proti trem poljskim. Slovenski selektor Gorazd Rekelj je pred nadaljevanjem zahteval pol minute odmora. Nemudoma so naši hokejisti postavili napad pred golom Lewartowskega, vrteli poljsko obrambo, večkrat poskušali, a rezultat je ostal nespremenjen vse do konca.

Srečanje so odločili kazenski streli, v katerih so bili na koncu uspešnejši poljski hokejisti.

Slovensko reprezentanco jutri čaka nov težak nasprotnik, izbrana vrsta Norveške.

Poljska – Slovenija 5:4* (0:1,4:2,0:1,0:0,1:0)
* kazenski streli

0:1 – 12:36 Sever (Kapel, Drozg) PP1
1:1 – 25:49 Lyszczarczyk (Jarosz) PP1
1:2 – 26:47 Svetina (Kapel, Brus)
2:2 – 27:51 Lyszczarczyk (Jeziorski, Bizacki)
3:2 – 34:20 Pas (Jeziorski, Lyszczarczyk)
3:3 – 37:39 Kapel (Sodja)
4:3 – 39:59 Jeziorski (Wysocki, Lyszczarczyk)
4:4 – 40:56 Šturm (Klofutar, Jugovic)
5:4 – 65:00 Jeziorski

Streli: Poljska 36 (8,11,15,1,1); Slovenija 34 (9,9,11,5,0)
Kazni: Poljska 10 (4,2,2,2); Slovenija 10 (6,2,2,0)

Slovenija: Kogovšek, Sotlar, Brun Rauh, Brus, Jugovic, Klofutar, Pavc, Stojan, Urukalo, Ban, Brglez, Drozg, Kapel, Kujavec, Rajsar, Sever, Sodja, Svetina, Štrurm, Tavčar, Tišlar; Selektor: Gorazd Rekelj