Katovice, 23.04.2016 – Risi so v uvodnem srečanju svetovnega prvenstva v Katovicah povsem nadigrali Japonce. Bili so boljši v vseh pogledih in v vseh elementih igre, kar se je na koncu odrazilo v rezultatu. 7:1 je izid, ki govori o premoči Slovenije, seveda pa je bil pogled po tekmi že usmerjen drugam – proti novemu nasprotniku, Italiji.

V slovenskem taboru ni bilo po tekmi in zmagi nad Japonsko nobene evforije. Zadovoljni z dobrim uvodom so se že zanimali za srečanje Italijanov in Poljakov, ki je sledil. Znano je, da sta oba nasprotnika precej težka, vendar ob pravem pristopu Risov, seveda tudi premagljiva. Največ zanimanja je požela igra Italijanov, ki je nam nekako največja neznanka na prvenstvu. Znano je, da naši zahodni sosedi gojijo bolj severnoameriški stil hokeja in da igrajo precej trdo, nekako na meji prekrška. Aleš Burnik je bil tisti, ki je z največjim zanimanjem analiziral igro ene in druge reprezentance in bo svoje ugotovitve prenesel tudi reprezentantom in vodstvu, ki bo pripravilo pravi recept za novo zmago.

Po tekmi z Japonci je selektor Nik Zupančič priznal, da je zadovoljen. Zadovoljen je bil z nastopom, samim pristopom in igro v celoti. Solidna igra z igralcem več, dobra z igralcem manj, učinkovit napad in dobra igra v obrambi, selektorja ni pustila ravnodušnega. Posamezniki tvorijo ekipo, ekipa pa dosega zmage. Tudi tokrat je bilo tako in to Nika Zupančiča še posebej veseli. A kljub vsemu je selektor znal tudi reči, da pa vse še ni povsem na svojem mestu in da ostaja nekaj rezerve za jutri in v naprej. Za nekaj več izjav smo prosili napadalce Miho Verliča, Andreja Hebarja in kapetana ter najboljšega igralca tekme Jana Urbasa:

Po tekmi domačinov Poljakov in Italijanov, ki so jo s 3:1 dobili Italijani, pa smo za kratko izjavo prosili še enega napadalca Žigo Panceta, ki zaupa igri Slovenije, ve da lahkega dela ne bo, a zmaga jutri bo slovenska. Slovenci se bodo jutri z Italijani v boj spustili ponovno ob 13.00. So zdravi in pripravljeni.

Po prvem dnevu je Slovenija prva na lestvici s tremi točkami in gol razliko +6. Sledijo Italijani, ki so premagali Poljake in imajo gol razliko +2. Avstrijci so se komaj izvlekli v dvoboju s Korejo in do zmage prišli šele po kazenskih strelih. Z dvema točkama so na tretjem mestu, sledijo pa Korejci s točko. Poljaki in Japonci po prvem dnevu nimajo točk.