11. februar 2017, Katovice – Zadnji obračun na turnirju Euro Ice Hockey Challenge je slovenski izbrani vrsti nasproti postavil reprezentanco Ukrajine. Slednja bo letos gostiteljica svetovnega prvenstva v Diviziji I-A, kjer so še lansko leto nastopali slovenski hokejisti, a so se prav v poljskih Katovicah vrnili med svetovno elito. Z ukrajinsko izbrano vrsto se je Slovenija doslej pomerila le desetkrat in bila uspešna zgolj trikrat. Strokovni štab se je pred začetkom tekme pripravil na trdo borbo vse od prvega sodnikovega piska. Takšen pristop se je obrestoval, saj so risi s svojo premišljeno igro suvereno premagali nasprotnika ter osvojili prvo mesto na turnirju.

Slovenski stroj, ki smo ga lahko opazovali na predhodnih dveh srečanjih s Poljsko in Italijo, je tokrat deloval brezhibno že od samega začetka. Najprej je v 5. minuti po podaji Klemna Pretnarja in Jake Ankersta ukrajinsko mrežo načel Andrej Hebar. Slovenci so si zaradi nepotrebne grobosti v nadaljevanju prislužili 2+10 minut kazni, a ukrajinski hokejisti tega niso znali vnovčit. Toliko bolje je to šlo od rok Sloveniji. Potem ko je bil zaradi grobosti izključen eden izmed ukrajinskih hokejsitov, je v 18. minuti kapetan Jan Urbas paku našel pot do Davida Rodmana, ki je le tega poslal za hrbet ukrajinskega čuvaja mreže.

V drugem delu so Ukrajinci nadaljevali s svojo igro, ki je bila pogosto na robu prekrška, nekajkrat pa tudi čez, ter s strelom Butsenka v 26. minuti znižali rezultat na gol zaostanka. Dolgo so slovenski hokejisti mleli ukrajinsko obrambo in jo slabi dve minuti pred koncem drugega dela z novim zadetkom tudi zmleli. Zaslužni so bili Miha Verlič ter Jan Urbas in Andrej Tavželj, kot podajalca.

Trdoživa izbrana vrsta Ukrajine se še ni dokončno vdala ter v 41. minuti znova zmanjšala zaostanek. Nato pa je sledilo; najprej v 45. minuti, ko je pak v nasprotnikovo mrežo poslal Erik Pance, asistirala pa sta mu Klemen Pretnar in Matic Podlipnik; nato pa je, ob podaji Andreja Hebarja in Gregorja Koblarja, v 57. minuti zadel  še Matic Podlipnik. Ukrajinskih hokejistov se je lotila nervoza in videli smo veliko prerivanja, pa tudi kakšen udarec. Piko na “i” je v 59. minuti postavil Klemen Pretnar, potem ko sta ga, ob številčni premoči Slovenije na ledu, v priložnosti za zadetek našla Gregor Koblar in Boštjan Goličič, ki je tako postavil končni rezultat 6:2 za Slovenijo.

Z današnjo zmago je Slovenija osvojila vseh devet točk na turnirju ter zasedla nesporno prvo mesto. Druga je bila Poljska, tretja Ukrajina, medtem ko je Italija zasedla četrto mesto.

Slovenija – Ukrajina 6:2 (2:0, 1:1, 3:1)

Arena Spodek, 300 gledalcev
Glavna sodnika: Michal Baca, Bartosz Kaczmarek; Linijska sodnika: Mateusz Bucki, Slawomir Szachniewicz

1:0 – 04:51 Hebar (Pretnar, Ankerst)
2:0 – 17:43 Rodman (Urbas) PP1
2:1 – 25:19 Butsenko (Lyalka, Babynets)
3:1 – 38:06 Verlič (Urbas, Tavželj) PP1
3:2 – 40:55 Babynets (Lyalka)
4:2 – 44:25 Pance (Pretnar, Podlipnik)
5:2 – 56:32 Podlipnik (Hebar, Koblar)
6:2 – 58:28 Pretnar (Koblar, Goličič) PP1

Streli: Slovenija 47 (16,15,16); Ukrajina 25 (9,9,7)
Kazni: Slovenija 22 (14,6,2); Ukrajina 24 (2,12,10)

SLOVENIJA: Hočevar/Gračnar, Vidmar, Pretnar, Podlipnik, Tavželj, Čepon M., Čepon K., Selan, Magovac, Rodman D., Urbas, Verlič, Goličič, Uduč, Zajc, Simšič, Koblar, Hebar, Pance E., Jezovšek, Ankerst, Selektor: Nik Zupančič