18. april 2017, Bled – Tretji obračun na domačem svetovnem prvenstvu je za slovenske mlade rise pomenil merjenje moči za reprezentanco Poljske, ki je v minuli sezoni v Divizijo I-B napredovala iz nižje divizije. Vseeno pa slovenska izbrana vrsta nobene tekme na tako pomembnem tekmovanju ne vzame zlahka in tudi tokrat so z vztrajnostjo premagali poljsko izbrano vrsto ter dokazali, da so v igri za najvišje uvrstitve na prvenstvu.

IIHF-SLO-POL-U18-GP-16

Slovenski hokejisti so po nedeljskem tesnem porazu proti Avstriji tekmo začeli samo z enim končnim ciljem – zmago. Že v drugi minuti srečanja se jim je ponudila prva priložnost za vodstvo, ko je na klopi za kaznovane obsedel en izmed poljskih igralcev. Povsem učbeniško so naši fantje postavili napad v poljski obrambni tretjini in s streli od daleč poskušali premagati obrambno Poljakov, ki pa je tokrat odbila vse poskuse. Prav nasprotno pa so ob izključitvi Jana Drozga v šesti minuti imeli poljski hokejisti precejšnje težave postaviti konkretno akcijo, saj je slovenska obramba vztrajno “čistila” pak iz svoje tretjine ledu. Veselje v slovenskih vrstah je sledilo v deveti minuti, ko je iz bulija pred poljskim golom pak najprej prišel do Jakoba Jugovica na modri črti, ta ga je spravil do Jana Drozga na levi strani poljskega gola, ta pa hitro pred gol, kjer ga je čakal Jaka Sodja in ga brez težav spravil za hrbet poljskega golmana. V nadaljevanju so Poljaki nekajkrat poskušali priti do izenačujočega zadetka, a tudi Slovenci jim na drugi strani ledu niso ostajali dolžni. Ob izteku prvih dvajsetih minut je slovenska izbrana vrsta odšla s pomembno prednostjo.

IIHF-SLO-POL-U18-GP-58

V drugem delu smo videli serijo izključitev. Slovenska izbrana vrsta si je prislužila tri, poljski hokejisti pa kar sedem. V prvih desetih minutah drugega dela so bili naši hokejisti skoraj sedem minut z igralcem več na ledu. Kljub tolikšni prednosti pa slovenski “power-play” ni stekel, tako kot bi moral, saj je poljski čuvaj mreže, kljub vztrajnim poskusom, za to tretjino zaklenil svoj gol. Na drugi strani pa je zdržala tudi slovenska obramba v drugem delu tretjine, ko pa je bila Slovenija tista, ki si je prislužila dve zaporedni mali kazni.

IIHF-SLO-POL-U18-GP-64

Zadnji del srečanja sta obe ekipi začeli energično. Poljska je z nekaj hitrimi prenosi paka v slovensko tretjino poskušala nadoknaditi zaostanek iz prve tretjine, medtem ko je bilo slovenski izbrani vrsti jasno, da je tekma še daleč od dobljene. V devetinštirideseti minuti se mladim risom nasmehnila nova priložnost. Zaradi naleta s hrbta na slovenskega igralca je glavni sodnik enega izmed poljskih hokejistov predčasno poslal v garderobo. Že v začetku petminutne kazni so mladi risi lepo postavili napad pred poljskim golom ter prenašali igro od enega do drugega slovenskega igralca, vse dokler ga Jakob Jugovic ni spravil do aktualnega prvega strelca prvenstva Jana Drozga, ki je z natančnim strelom z vrha bulija premagal poljsko obrambo. V nadaljevanju nekaj nezbranosti na slovenski strani ob menjavi zaradi katere so si naši hokejisti prislužili malo kazen ter tre minute kasneje še eno zaradi grobosti. Vendar pa je slovenska obramba v obeh primerih zdržala, odbila vse poljske poskuse in na koncu slavila z 2:0.

Slovenska reprezentanca se po treh tekmah nahaja na prvem mestu, jutri pa jo čaka spopad z Italijo, ki je drevi nekoliko presenetljivo premagala Avstrijo.

Slovenija – Poljska 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

1:0 – 08:21 Sodja (Drozg, Jugovic)
2:0 – 49:57 Drozg (Jugovic) PP1

Streli: SLO 43 (15, 20. 8); POL 21 (5, 7, 9)
Kazni: SLO 14 (2, 6, 6); POL 41 (2, 14, 25)

SLOVENIJA: Kogovšek/Plavc, Pavc, Jugovic, Kujavec, Drozg, Sodja, Stojan, Urukalo, Seršen, Svetina, Šturm, Klofutar, Brun Rauh, Kapel, Brglez, Tišlar, Brus, Tavčar, Ivančevič; Trener: Mitja Kern

Zapisnik tekme
Posnetek tekme