7. februar 2020, Jesenice – Slovenska moška hokejska reprezentanca se je drugi dan olimpijskih predkvalifikacij Skupine G na Jesenicah pomerila z izbrano vrsto Hrvaške ter jo po šestdesetih minutah igre strla s končnih 7:0.

Trenerski štab na čelu s selektorjem Matjažem Kopitarjem se je odločil, da bo drugo tekmo med vratnicama začel Matija Pintarič, medtem ko je lažja poškodba s prve tekme k počitku prisilila branilca Jurija Repeta.

Foto: Drago Cvetanovič/HZS

Slovenija je na ledeni ploskvi dominirala že od prvega sodniškega meta ploščka, o čemer je pričalo tudi razmerje strelov. Vendar pa je bila hrvaška obramba, še zlasti vratar Nikolić, dolgo nerešljiva uganka. Le to so risi končno “rešili” v 17. minuti, ko je po podaji Roberta Saboliča hrvaško mrežo zatresel Rok Tičar in postavil rezultat prve tretjine.

Foto: Drago Cvetanovič/HZS

V nadaljevanju je steklo precej lažje, saj hrvaška obramba ni našla pravega odgovora na slovenski pritisk zato so si poskušali pomagati s prekrški, kar pa je bila voda na mlin Slovencem. Prednosti z igralcem več na ledu so risi izkoristili kar trikrat – začel je kapetan Jan Urbas, za njim pa sta nadaljevala znova Rok Tičar in nato še Anže Kuralt. Ob koncu tretjine pa je s petim slovenskim zadetkom petardo v hrvaški gol pospravil Miha Zajc.

Foto: Drago Cvetanovič/HZS

Slovenski prtisk ni pojenjal niti v zadnji tretjini, a je bil, številnim slovenskim priložnostim navkljub, hrvaški čuvaj skoraj vselej na pravem mestu. Varovancem selektorja Matjaža Kopitarja je hrvaško obrambo uspelo ukaniti še dvakrat, ko sta bila uspešna Miha Verlič in Luka Kalan.

Po dveh krogih imata tako Slovenija in Japonska vse točke po dveh zmagah, brez točk sta Litva in Hrvaška. Jutri je na turnirju prost dan, v nedeljo pa rise čaka še zadnji nasprotnik – reprezentanca Japonske.

Slovenija – Hrvaška 7:0 (1:0,4:0,2:0)

1:0 – 16:15 Tičar (Sabolič)
2:0 – 23:40 Urbas (Gregorc, Ograjenšek) PP1
3:0 – 32:06 Tičar (Pretnar, Sabolič) PP1
4:0 – 37:54 Kuralt (Gregorc, Urbas) PP1
5:0 – 38:28 Zajc (Logar, Čepon)
6:0 – 51:22 Verlič (Koren)
7:0 – 59:54 Kalan (Pretnar, Čepon)

Streli: SLO 67 (20,27,20); CRO 4 (1,0,3)
Kazni: SLO 6 (2,0,4); CRO 12 (2,8,2)

Slovenija: Pintarič/Krošelj, Urbas, Verlič, Kuralt, Gregorc, Pavlin, Sabolič, Tičar, Jeglič, Crnovič, Pretnar, Koren, Zajc, Ograjenšek, Čepon, Logar, Koblar, Kalan, Čimžar, Tomaževič; Selektor: Matjaž Kopitar