28. april 2024, Bolzano –  Slovenska moška članska reprezentanca je s tekmo proti izbrani vrsti Južne Koreje odprla IIHF Svetovno prvenstvo Divizije I-A, na katerem se bodo risi od danes pa do prihodnje sobote borili za ponoven vstop v elitno skupino svetovnega hokeja. Na prvem srečanju so bili južnokorejski hokejisti boljši ter so na koncu tudi slavili.

Varovanci selektorja Eda Terglava so srečanje sicer dobro začeli in prvi tudi povedili. V četrti minuti je rise v vodstvo popeljal kapetan Robert Sabolič, potem ko mu je pred gol z leve lepo podal Blaž Tomaževič. Prvih deset minut uvodnega dela smo videli še nekaj priložnostii v režiji slovenskih hokejistov, najlepšo izmed njih je imel v enajsti minuti Miha Beričič. Član slovenskega četrtega napada se je znašel sam pred korejskim vratarjem, ki pa je strel obranil. V štirinajsti minuti so imeli Slovenci igralca več na ledu, a kljub poskusom, da bi si ustvarili priložnost za drugi zadetek, je korejska mreža ostala nedotaknjena. So pa zato kmalu po izteku kazni korejski hokejisti izkoristili nepazljivost v slovenskih vrstah, ukradli plošček in v hitrem protinapadu premagali slovenskega vratarja. Na krilih izenačujočega zadetka so slovenski nasprotniki nadaljevali s prtiskom in ta je v sedemnajsti minuti znova obrodil sadove. Na prvi odomor so risi odšli z golom zaostanka.

V drugem delu so Slovenci poskušali hitro poravnati rezultat. V dvaindvajseti minuti je plošček našel svojo pot do Blaža Tomaževiča, ta ga je poslal v smeri korejskega gola, vendar je okvir rešil vratarja. Minuto kasneje je bilo znova vroče pred korejskim golom. Prvi je poskušal Miha Beričič, korejski čuvaj mreže je strel obranil, odbitek pa je nato v mrežo pospravil Jaka Sodja za svoj drugi reprezentančni gol in prvega na svetovnih prvenstvih. Sledilo je še nekaj poskusov na obeh straneh, rezultat pa je kljub temu ostal do konca drugega dela nespremenjen.

V tretjem delu sta obe ekipi krenili v lov za zmago. Slovenska izbrana vrsta je bila blizu novega vodstva v sedeminštirideseti minuti, ko je znova vratnica rešila korejskega vratarja. Slabi dve minuti kasneje so imeli nasprotniki bolj srečno roko – z novim zadetkom v slovenski mreži. Risi so iskali priložnosti za izenačenje, ki pa ga ni in ni bilo. Dobre štiri minute pred koncem so korejski hokejisti zadeli še četrtič. V izteku je slovenski strokovni štab poksusil tudi brez vratarja in z dodatnim igralcem na ledu, žal brez uspeha.

Jutri je na prvenstvu prost dan, v torek pa slovensko izbrano vrsto čaka tekma z Romunijo.


Južna Koreja – Slovenija 4:2 (2:1,0:1,2:0)

0:1 – 03:34 Sabolič (Tomaževič, Čepon)
1:1 – 15:43 Kong
2:1 – 16:48 Shin (Ahn, Lee YJ)
2:2 – 22:25 Sodja (Beričič, Magovac)
3:2 – 48:17 Lee CM (Nam, Lee YJ) PP1
4:2 – 55:15 Kim Sa (Kim Si)

Streli: KOR 25 (10,8,7); SLO 32 (10,10,12)
Kazni: KOR 2 (2,0,0); SLO 4 (0,2,2)