Po zmagi nad Ukrajino, se je Slovenija drugi dan prvenstva pomerila z Litvo in jo ugnala z 10:1. Sledi dan premora, že v sredo ob 20. uri pa čaka Slovence dvoboj z Avstrijo, ki ima po dveh odigranih tekmah, tako kot naši fantje, popoln izkupiček točk.

Mladi risi so tudi drugo tekmo na prvenstvu začeli napadalno in od prvega sodniškega piska vztrajno oblegali vrata Litvanskega vratarja Artura Pavliukova, slednji je ubranil kar nekaj nevarnih poskusov. Na drugi strani je imel Mark Vlahovič nekaj manj dela, saj so v tem delu igre nasprotniki le petkrat sprožili proti njegovim vratom. Mreži sta vse do izteka 20. minute ostali nedotaknjeni, so pa sklepne minute tega dela igre, napovedovale zanimivejše nadaljevanje srečanja.

SLO-LTU-1000

Kot se je napovedovalo, so Slovenci prišli do vodstva po pičlih 51. sekundah igre v drugi tretjini. Gostujoči obrambi je ušel Žan Jezovšek in z natančnim strelom ugnal Pavliukova. V obdobju med 24. in 28. minuto so bili risi kar trikrat številčno oslabljeni, česar na srečo Litvanci niso kaznovali. Kar ni uspelo njim, pa je Jezovšku na začetku 34. minute. Slednji je izkoristil številčno prednost in ob izključitvi Lukasa Jonuske, zadel s strelom od daleč. S hitrim zadetkom je na drugi strani odgovoril Dominik Bogdziul, ki je dobre pol minute zatem, pospravil v mrežo odbiti plošček Vlahoviča. Druga tretjina se ne bi mogla končati bolje kot se je, saj je natanko sekundo pred iztekom igralnega časa, vnovično številčno prednost risov izkoristil Matic Jeklič.

Tudi sklepno tretjino, so varovanci trenerja Roka Rojška začeli odlično. Za povišanje vodstva na 4:1, je v 42. minuti poskrbel Janez Orehek. V 48. minuti je po podaji Marka Čepona, nekoliko z leve strani z lepi strelom Pavliukova, še drugič na srečanju premagal Jeklič. Le dobro minuto za tem, je bilo na semaforju že 6:1, strelec zadetka pa Nik Simšič. Gostujoči trener Andrius Jadkauskas, je v nadaljevanju Pavliukova med vratnicama zamenjal z Elvinasom Karlo, ki pa je prvi zadetek prejel po vsega štirih minutah igre, ko je svoj tretji zadetek na tekmi, ob igralcu manj, dosegel Jezovšek. Zadnje tri zadetke, so ob dveh igralcih več dosegli, Orehek, Jezovšek in Gašper Glavič, ki je v 59. minuti postavil končni izid srečanja 10:1.

SLO-LTU-1032

Slovenija – Litva 10:1 (0:0, 3:1, 7:0)
Maribor, Ledna dvorana, sodniki: Eduard Ibatulin – glavni sodnik, Vasili Kaliada in Maarten van den Acken – linijska sodnika.

Strelci: 1:0 Jezovšek (21.), 2:0 Jezovšek (Simšič, 34., PP1), 2:1 Bogdziul (Krakauskas, 34.), 3:1 Jeklič (Glavič, Kuzman, 40., PP1), 4:1  Orehek (Simšič, 42.), 5:1 Jeklič (Čepon, 48., PP1), 6:1 Simšič (Kapel, 49.), 7:1 Jezovšek (53., SH1), 8:1 Orehek (Čepon, Zorko, 56., PP2), 9:1 Jezovšek (Simšič, 57., PP2), 10:1 Glavič (Zorko, Ulamec, 59., PP2).

Kazenske minute: Slovenija 14 + 10 Glavič ; Litva 23 + 20 Jonuska.

Foto: Hokejski klub Maribor