10. december 2019, Minsk – Slovenska izbrana vrsta do 20 let je drugi dan svetovnega prvenstva Divizije I-A v beloruski prestolnici Minsk merila moči z reprezentanco Danske. Po težki in napeti tekmi so bili nasprotniki boljši v podaljšku s končnim izidom 2:1, mladi risi pa so tako osvojili dragoceno točko.

Foto: Vitali Harbatsiuk BIHA/IIHF

Uvodne minute srečanja so se začele z izključitvijo v slovenskih vrstah, ki pa so jo “penalty killerji” glavnega trenerja Lovra Bajca uspešno obranili. Nadaljevanje je Slovencem prineslo prvo priložnost z igralcem več na ledu, katero je v 8. minuti srečanja izkoristil Matic Török in plošček poslal za hrbet danskega vratarja. Zagon, ki ga je slovenskim mladim risom dal omenjeni zadetek, je zaustavila nova kazen, tako da se rezultat do konca prvega dela ni več spremenil.

Foto: Vitali Harbatsiuk BIHA/IIHF

V drugem delu je sledil pritisk Dancev, kar se je odrazilo tudi na strelski statistiki. Slovenski čuvaj mreže Val Usnik, ki je ves čas uspešno kljuboval poskusom danskih vikingov, je premoč nasprotnikov priznal šele v 28. minuti, ko so le ti ob dvojni slovenski izključitvi imeli dva moža prednosti na ledeni ploskvi.

Foto: Vitali Harbatsiuk BIHA/IIHF

Zaključek rednega dela tekme je ponudil trd boj za vodilni zadetek, pri čemer so bili znova strelsko bolj razpoloženi Danci, a je slovenska obramba odbila vse njihove poskuse. Slovenski vratar je ob tem zbral skupno 40 obramb.

Foto: Vitali Harbatsiuk BIHA/IIHF

Potem ko redni del ni prinesel odločitve o zmagovalcu, je sledil podaljšek, kjer pa so bili po dobri minuti igre boljši danski hokejisti in s ploščkom v slovenski mreži temo zaključili v svojo korist.

Jutri je za našo izbrano vrsto tekmovanja prost dan, v četrtek pa bo slovenski nasprotnik ekipa Latvije.

Slovenija – Danska 1:2 (1:0,0:1,0:0,0:1)
* po podaljšku

1:0 – 07:00 Török (Predan, Brun Rauh) PP1
1:1 – 27:49 Almquist (Schultz) PP2
1:2 – 61:08 Almquist (Larsen, Schultz)

Streli: SLO 14 (7,3,3,1); DEN 42 (14,12,15,1)
Kazni: SLO 22 (14,6,2,0); DEN 4 (2,0,2,0)