Na svetovnem prvenstvu reprezentanc do 20 let v Asiagu je slovenska reprezentanca včeraj prepričljivo izgubila proti Avstriji. Po tekmi so mladi Risi upali, da bodo Latvijci premagali domačine in da bo slovenska reprezentanca o svoji usodi odločala sama. A če prepustiš svojo usodo drugim v roke, se zna zgoditi, da te doleti grenko razočaranje. Italijani so zmagali, Slovenci pa tako zapuščajo skupino A v diviziji I in se selijo v skupino B.

Risi so srečanje z Avstrijci pričeli odlično in odločno. Manjkal je le zadetek, ki bi verjetno tok srečanja preusmeril v korist Slovenije. A v trenutku premoči je slovenska vrsta prejela nekoliko nesrečen zadetek , s katerim se je podrl ves sistem igre mladih Risov. »Dan pred tem smo si ogledali tekmo Avstrije in Italije. Videli smo, da so Avstrijci izgubili že skoraj dobljeno tekmo. Zato nismo pričakovali take tekme, vzeli smo jo prelahko, nismo v tekmo vstopili tako resno in skoncentrirano, kot bi morali. Prvih pet minut smo res odigrali tako, kot je bilo v naših načrtih, potem pa je naša zbranost popustila. Dobili smo nekoliko nesrečen gol, vendar smo se vzpodbujali in želeli izenačiti. V kratkem času smo nato prejeli še dva zadetka in takrat nam je tudi volja precej padla. Na ledu smo bili videti kot kure brez glave,« se črne prve tretjine spominja eden mlajših članov reprezentance Žan Jezovšek.

Prodorni Žan je vedno nevaren za nasprotnikov gol (foto: Drago Cvetanovič)

Prodorni Žan je vedno nevaren za nasprotnikov gol (foto: Drago Cvetanovič)

Trije zadetki zaostanka vseeno niso neulovljiva prednost. Risi bi z agresivnim nadaljevanje lahko naredili podobno, kot so dan pred tem storili Italijani. Vendar včeraj ni bil njihov dan. Tudi nadaljevanje ni bilo najboljše, sploh uvod je bil slab, kar poudarja tudi mladi celjski napadalec: »Na začetku druge tretjine smo delali neumne prekrške, Avstrijci pa so dvakrat zadeli in nam vzeli še tisto malo upanja. Nekako smo še poskušali igrati na višjem nivoju in sem ter tja so nam uspevale akcije, ki bi nam morale uspevati vso srečanje. Tako smo tudi znižali izid. Ta akcija je pokazala, da z agresivnostjo lahko pridemo v priložnosti za gol. Odigrali smo nekaj dobrih minut, ki so jih avstrijski hokejisti prerezali z novim golom. V garderobi smo se dogovorili, da pozabimo na izid in v zadnjo tretjino krenemo, kot da se ni nič zgodilo in poskušamo zmagati vsaj v tem zadnjem delu tekme. To smo bili dolžni sebi in vsem, ki nas spodbujajo.«

Žan je srečanje zaključil tako, kot si ga noben športnik ne želi. Z ledu je bil odpeljan na nosilih. Zdravniški pregled je bil hitro opravljen, nakar je Žana v roke dobil reprezentančni terapevt. Poškodba ni huda, je pa boleča. »Nasprotnik je streljal, plošček sem blokiral, zadelo me je v koleno, nekako na mesto, kjer ni bilo dovolj zaščite. Ampak ne gre za hudo poškodbo. Popoldan grem do našega zdravnika, on bo pa povedal kako bo šlo dalje. Počutim se v redu in mislim, da bom jutri lahko igral,« pravi trmasti Žan.

Neprijetno, na srečo ni hudo (foto: Drago Cvetanovič)

Neprijetno, na srečo ni hudo (foto: Drago Cvetanovič)

Ni pa Žan edini, ki se ubada s poškodbo. Na včerajšnji tekmi je poškodbo staknil tudi Nik Pem. Kapetan slovenske reprezentance je po naletu z nasprotnikom za kratko izgubil tudi zavest, kasneje še poskušal igrati, vendar na silo ni šlo. Ima lažji pretres možganov in sobotni nastop je zanj zelo vprašljiv.

Slovenski reprezentanti so nestrpno čakali večerno srečanje. Da bi Risi ostali v igri, Italijani ne bi smeli dobiti več kot dve točki. A so jih, saj so premagali Latvijce in vse odločitve na prvenstvu, vsaj tiste pomembnejše, so znane. V elito napredujejo Belorusi, v skupino nižje pa gre Slovenija. »Pred tekmo Italije in Latvije je Belorusija osvojila zmago, s katero je potrdila prvo mesto v naši skupini. Latvijci tako niso imeli nobenih možnosti za napredovanje. Mislim, da se je to tudi poznalo v njihovem pristopu na tekmo. Italija si je tako zagotovila obstanek, s tem so pa tudi naše možnosti za obstanek splavale po vodi. Ostaja nam še tekma z domačini, motivirani smo, želi osvojiti vsaj eno zmago in se dostojno posloviti od prvenstva,« pravi Žan Jezovšek.

Skupni dopoldanski izlet (foto: Drago Cvetanovič)

Skupni dopoldanski izlet (foto: Drago Cvetanovič)

Danes je za mlade Rise prost dan. V dopoldanskem času so si skupaj ogledali spomenik prvi svetovni vojni. V grobnici, ki je del spomenika, je pokopanih preko 3200 vojakov, spomenik pa stoji na majhnem griču na obrobju mesta. Nato sledi še trening in prosto popoldne.

Foto: Drago Cvetanovič/HZS
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6094307651827682977?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]