Uvodni poraz na svetovnem prvenstvu ni ravno najboljša popotnica za nadaljevanje tekem skozi turnir, seveda pa odločilni boji za mlade Rise šele prihajajo. Belorusi so bili to pot boljši in zasluženo so slavili. Slovenska reprezentanca je nasprotniku dovolila preblizu svojemu golu in nevarnost je bila s tem sama po sebi že tu. »Že v prvi tretjini smo naredili nekaj napak v ožji obrambi. To je nasprotnik izkoristil in dosegal zadetke po odbitih ploščkih. Poleg tega smo dajali preveč prostora za igro v srednjem delu, kar so Belorusi znali izkoriščati in organizirati nevarne napade. Nismo bili skoncentrirani skozi ves čas igre, ko pa smo se držali sistema igre, smo dokaj dobro parirali nasprotniku. Seveda bi lahko in morali bi igrati bolje,« je pričel pogovor napadalec slovenske reprezentance Nik Unuk.

Nik Unuk - strniti obrambo in izkoristiti priložnosti (foto: Drago Cvetanovič)

Nik Unuk – strniti obrambo in izkoristiti priložnosti (foto: Drago Cvetanovič)

Slovenija je za boljšo predstavo potrebovala nekaj časa. Skozi srečanje so poskušali dohajati nasprotnika in v določenih delih igre jim je to povsem dobro uspevalo. Le nihanja so bila prevelika in s strani nasprotnika hitro in učinkovito kaznovana. »Druga tretjina je bil naš najboljši del igre. Ujeli smo ritem, delali smo malo napak, dobro smo se postavili po robu beloruskim hokejistom, žal pa svojih priložnosti nismo znali izkoristiti. V zadnjem delu prve tretjine nismo izkoristili prednost dveh igralcev, v drugi tretjini nam ni uspelo doseči zadetka iz kazenskega strela, ob bolj učinkoviti igri bi tok srečanja šel drugače. Vemo, da si bomo skozi prvenstvo ustvarjali manj priložnosti, zato moramo te, ki si jih ustvarimo, tudi izkoristiti,« je mnenje nekdanjega mariborskega hokejista, ki sedaj igra na Švedskem.

Če ne zlepa pa zgrda, vsak zadetek šteje (foto: Drago Cvetanovič)

Če ne zlepa pa zgrda, vsak zadetek šteje (foto: Drago Cvetanovič)

Pet od šestih zadetkov je v slovenski mreži pristalo po odbitkem ploščku in drugem ali celo tretjem napadu in v tem Nik vidi vzrok porazu: »Naš največji problem je bila igra v obrambi, predvsem okoli našega gola. Ploščki so prihajali izza našega gola pred Žana Usa in to so bile lepe priložnosti za zadetke. Veliko večino zadetkov smo prejeli iz neposredne bližine, iz druge akcije po odbitem ploščku.«

Pogumno in skoncentrirano proti Latviji (foto: Drago Cvetanovič)

Pogumno in skoncentrirano proti Latviji (foto: Drago Cvetanovič)

A iz napak se je treba učiti in naučiti. Zato mladi Risi želijo najprej popraviti grenak okus po porazu in ostati pri svojem načrtu – enemu od velikih vzeti zmago. Jutrišnji nasprotnik bo morda še nekaj težji kot današji, nikakor pa to ne pomeni, da ga ni moč premagati. »Latvija goji podoben hokej kot Belorusi, zato približno vemo, kaj nas jutri čaka. Napak, ki smo jih delali proti Belorusom, ne sme biti, ali pa jih moramo minimalizirati. Igrati moramo bol povezano, bolj skoncentrirano. Previdni moramo biti v srednji tretjini, kjer moramo razbijati akcije nasprotnika. Latvijce moramo držati čim dlje od našega gola, pred svojim golom pa moramo hitro in enostavno prekiniti nevarne situacije. Druge akcijo so najbolj nevarne, zato jih ne smemo dovoliti. Tekmo Latvijcev so si naši trenerji ogledali, tako da nam bodo jutri znali povedati, kako se jim moramo lotiti,« je ob koncu pogovora poudaril Nik Unuk.

Drugi slovenski dvoboj na prvenstvu bo jutri, srečanje pa se prične ob 17.00.

Foto: Drago Cvetanovič/HZS
[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6092796856711117345?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]