Danes je v Asiagu nov tekmovalni dan. Slovence to pot čaka na papirju najmočnejši nasprotnik. Norvežani so na lanskem prvenstvu izpadli iz elitne divizije in imajo v načrtu takojšen povratek med najboljšo deseterico reprezentanc do 20 let. Mladi Risi so se z Norvežani pomerili pred dvemi leti na prvenstvu v Franciji in v zadnjem obračunu na takratnem prvenstvu tekmo izgubili šele v zadnji tretjini. Na letošnjem prvenstvu so Norvežani že dvakrat slavili, pokazali pa so se kot učinkoviti strelci.

Branilec Kristjan Čepon je bil na prvem srečanju na prvenstvu izbran za najboljšega igralca. Do sedaj je v obrambi opravil ogromno dela, ve pa da ga čaka še en naporen večer. Norvežane je takole opisal: »Norveška igra zelo napadalen hokej in so zelo učinkoviti. Vendar pa jih znajo tudi prejeti kar veliko. Sicer so zelo hitri in tehnično odlični hokejisti. Naša prva naloga je ustaviti njihov napad in jim preprečiti, da se jim strelsko odpre . Če nam to uspe, potem lahko iščemo in čakamo na priložnost za naš zadetek. Na dveh tekmah smo prejeli veliko zadetkov in to moramo popraviti.«

Kristjan se zaveda, koliko dela v obrambi ga čaka (foto: Drago Cvetanovič)

Kristjan se zaveda, koliko dela v obrambi ga čaka (foto: Drago Cvetanovič)

Napadalec Sebastjan Hadžič je poznan kot srčen borec, ki nikomur ne pokaže pretiranega spoštovanja. Tako, kot vsi reprezentanti, se tudi Sebastjan na novo srečanje ni posebej pripravljal, pozna nasprotnikove kvalitete in hitrost in ve, da bo na ledu veliko priložnosti za pravi moški obračun. »Norvežani so zelo dobri drsalci, so hitri in spretni. Radi igrajo v napadu in v vsakem trenutku želijo doseči zadetek. Morda so v obrambi zaradi tega nekaj bolj ranljivi. Mislim, da bi tukaj lahko prišla do izraza naša igra, ki v napadu sloni predvsem na protinapadih. Seveda pa bomo pred tem morali upoštevati trenerjeva navodila in trdo delati v obrambi,« je mnenje Sebastjana.

Ključna bo igra v srednjem delu, meni Sebastjan Hadžič (foto: Drago Cvetanovič)

Ključna bo igra v srednjem delu, meni Sebastjan Hadžič (foto: Drago Cvetanovič)

Odlična igra v obrambi je osrednji moto slovenske reprezentance. Branilec Kristjan Čepon je prepričan, da ima četa Gorazda Drinovca pripravljen pravšnji načrt za enakovredno merjenje moči z Norvežani. Kot branilec pa napoveduje sledeče: »V obrambi nas čaka veliko dela. Če na tekmo prejmemo šest ali sedem zadetkov, je možnosti za ugoden izid zelo malo. Smo bolj obrambno naravnani, naša igra temelji na tem elementu igre, priložnosti za zmago pa iščemo potem v protinapadih. Te moramo izkoriščati. Z Norvežani se ne moramo spustiti v dirjanje po ledu, saj so nekoliko hitrejši in bi tako lažje prišli do priložnosti. Držati moramo svoje pozicije na ledu in biti zelo odločni, še posebej pred golom in pa na ogradi.«

Lepota ne šteje, štejejo le zadetki v nasprotnikovi mreži (foto: Drago Cvetanovič)

Lepota ne šteje, štejejo le zadetki v nasprotnikovi mreži (foto: Drago Cvetanovič)

Kakšen zadetek v napadu je seveda nuja, če Risi želijo doseči kaj več, kot le tretji nastop na prvenstvu. Zavedajo se, da je to srečanje verjetno zadnja priložnost za pravo presenečenje, ki bi morda lahko pripeljalo tudi do medalje. »Proti Latviji smo dokaj dobro igrali v napadu. Seveda je to posledica dobre igre v obrambi, predvsem pa v srednji tretjini. Ko tam odvzamemo plošček, smo lahko zelo hitro trije napadalci v protinapadu in v priložnosti za dober strel. Naši napadi se ne smejo končati po prvem strelu, ampak moramo iti na odbite ploščke in jih poskušati potisniti v gol. Lepih golov na tem prvenstvu ni bilo veliko, bilo pa jih je kar nekaj po odbitkih. Vsa tak šteje in mi moramo loviti zmago in ne dober umetniški vtis,« je odločen Sebastjan.

Srečanje Slovenije in Norveške je drugi dvoboj dneva, prične pa se ob 17.00.