24. april 2016, Katovice – “Dve v žepu, še tri do konca”, bi lahko v stilu NHL končnice odšteli osvojeni zmagi in se ozrli v še tri tekme, ki čakajo Rise na tem svetovnem prvenstvu. Danes je padla Italija. Tekma je bila trda, prava moška, brez popuščanj in na koncu z zasluženo zmago slovenske reprezentance.

Strokovni štab se je odlično pripravil na dvoboj z Italijo. Mala “špijunaža” na tekmi Italije in Poljske je bila dovolj, da so bili Risi pripravljeni na vse, kar jih je čakalo na ledu. V prvi tretjini so igrali odlično, nasprotniku preprečili vsak poskus igre v napad, mogoče je malo škripalo le pri realizaciji. Ampak vodstvo z 1:0 po prvih 20. minutah je bilo vseeno dobro ter seveda dobra osnova za nadaljevanje tekme. Ampak Italija zna hitro skočiti v protinapad in na tak način je prišlo do izenačenja. Naše hokejiste to ni zmedlo. Niso izgubili rdeče niti svoje igre, nadaljevali so pri začrtanem, potrpežljivo gradili zmago in v tretji tretjini pokazali tudi precej zrelosti. Igra z igralcem več in lep zadetek Žige Jegliča je tehtnico ponovno prevesil v smeri slovenske zmage. Mirna igra vse do konca srečanja pa je odražala tudi samozavest v slovenskih vrstah. Piko na i je dodal Sabahudin Kovačevič, ko je še s tretjim power play golom na tekmi in s strelom v nebranjeno mrežo postavil končni izid.

Selektor je mirno vodil svoje varovance do nove zmage

Selektor je mirno vodil svoje varovance do nove zmage

Sabahudin Kovačevič pozna italijanske hokejiste in ve, da premorejo kar nekaj hokejskega znanja. So fizično močnejši od Slovencev, njihova igra pa temelji na obrambni igri s hitrimi protinapadi, zato je v pogovoru po tekmi slovenski igralec srečanja znal povedati, da je mogoče res videti, da so bili Italijani podrejeni, ampak tekme igrajo na tak način in ključ zmage Slovenije je bil tudi v onemogočanju italijanskega protinapada. Seveda brez discipline v igri ne gre, za zadnji del srečanja pa je veljalo, da je potrebno izkoristiti power play, v kolikor se bo ponudila priložnost. In to so Risi tudi storili, zadeli in na koncu zmagali.

Slovenske zastave so vihrale ob drugi zmagi Risov

Slovenske zastave so vihrale ob drugi zmagi Risov

“Namazani so z vsemi žavbami”, je branilec Klemen Pretnar označil današnje nasprotnike, ob tem pa priznal, da je bilo v tekmo potrebno vložiti veliko več, kot proti Japoncem. Italijane je opisal kot fizično močnejše nasprotnike, z nosilci igre, ki igrajo v močnih evropskih ligah. A odločala je slovenska homogenost, ki je vodila do končnega uspeha. Zmagi na začetku turnirja sta odlična popotnica za naprej, Slovenija pa turnirja ni začela tako uspešno vse od kvalifikacijskega turnirja za olimpijske igre v Vojensu. A Klemen je poudaril, da je dogovor jasen, ekipa more stopnjevati svojo igro iz tekme v tekmo: “Biti mora kot slovensko vino, starejše kot je, boljše je”, je še dodal Klemen v zanimivem pogovoru.

Po tekmi so naši junaki ledenih ploskev morali odgovoriti tudi na nekaj vprašanj, ki zanimajo ljubitelje hokeja doma in seveda tudi slovenske navijače tu v Katovicah. Poleg selektorja Nika Zupančiča sta svoje videnje tekme pojasnila že zgoraj omenjena Sabahudin Kovačevič in Klemen Pretnar. Več v videoizjavah:

Malo poškodb, nobene resnejše

Dve tekmi, ki sta za slovenskimi hokejisti, nista bili ravno nežni. Še posebej je bilo veliko trdih naletov v tem drugem dvoboju. V taboru je tudi dekle, ki skrbi za lajšanje bolečin ob manjših poškodbah igralcev. Nataša Mikša je prav zadovoljna, da je dela za njo bolj malo. To seveda pomeni le eno – da so Risi zdravi in brez kakšnih hujših poškodb, tisto nekaj malega bolečin pa spretne Natašine roke hitro omilijo, če ne že povsem odpravijo.

Veseli dejstvo, da ima Nataša malo dela

Veseli dejstvo, da ima Nataša malo dela

Še naprej vodilna reprezentanca turnirja

Po dveh dneh je edina neporažena reprezentanca slovenska izbrana vrsta. Na dveh tekmah so Risi osvojili dve zmagi in imajo v žepu maksimalni izkupiček šestih točk. Avstrijci, ki so včeraj nenačrtovano izgubili točko proti Koreji, so danes osvojili zmago proti Japonski in imajo pet točk. Koreja še naprej igra odlično in je danes z zmago nad Poljsko skočila na tretje mesto. Italija ostaja pri včeraj osvojenih treh točkah, brez zmag pa ostajata dve reprezentanci – domačini Poljaki in Japonci.

Jutri že z Risi - Robert Sabolič

Jutri že z Risi – Robert Sabolič

Robert Sabolič že na poti na prvenstvo

Vodstvo reprezentance je danes z napetostjo spremljalo tudi tekmo v češki ekstraligi. Tam sta se za naslov borila Liberec in praška Sparta našega Roberta Saboliča. Po napeti tekmi in zmagi v podaljšku je naslov šel v roke Liberca. Prvenstvo v češki ekstraligi je tako končano, kar pomeni, da se bo Robert Sabolič pridružil slovenski reprezentanci v Katovicah. Robert bo predvidoma že jutri oblekel dres z risom na prsih.

Jutri je na prvenstvu prost dan. Slovenski hokejisti ga bodo izkoristili za počitek, šele pozno popoldan pa bodo opravili trening tudi na ledu. Še pred tem bo na vrsti tudi analiza s pripravo na tretjega nasprotnika – Poljsko.

 

Fotogalerija