25. oktober 2015, Miskolc – Zadnja, tretja in odločilna tekma na turnirju je prinašala tudi končno odločitev, kdo bo potoval v naslednji krog Kontinentalnega pokala. Obe ekipi sta morali igrati na polno, se boriti za zmago in tako odločati o potniku v Asiago.

Uvodne minute so minile v tipanju nasprotnikov, nato pa so Jeseničani prevzeli pobudo. Prvi, ki je resno ogrozil nasprotnega vratarja, je bil Sašo rajsar, ki se je sam prebil pred vratarja Rige, a z branilcem na hrbtu ni bil uspešen. V protinapadu so bili nevarni tudi Latvijci, vendar so Železarji kazali več odločnosti v napadu. V podobni akciji kot pred tem Rajsar, se je kmalu znašel tudi Miha Pesjak, ki tudi ni zadel. Ampak akcije še ni bilo konec in projektil branilca Aleša Jekliča z modre črte je končal pod prečko za jeseniško vodstvo. Latvijci niso tako hitro našli odgovora za jeseniške napade in po lepem napadu je bil Miha Brus blizu zvišanju vodstva. V protinapadu so hokejisti Rige izigrali obrambo Jesenic in bilo je 1:1. Riga je počasi prevzemala pobudo in s poskusi z vseh pozicij, tudi iza gola, je poskušala presenetiti Žana Usa v golu Jesenic. To jim ni uspelo niti ob igralcu več na ledu, ekipi pa sta na prvi odmor odšli poravnani.

IMGL9838

Drugo tretjino so bolje pričeli hokejisti Rige. Uspelo jim je izsiliti prekršek Jeseničana, a njihovi napadi v power playu niso prinesli nobene vroče situacije za Žana Usa. Na nasprotni strani je v protinapadu Miha Pesjak iskal Miha Brusa, ob igri dveh proti enemu pa ni prišlo do zaključnega strela. Igro so pričeli voditi Železarji, ki so več napadali. Odlična podaja preko celega igrišča je vrgla Pesjaka v priložnost za novo vodstvo. Žal jeseniški napadalec ni uspel. Pritisk se je nadaljeval še naprej in Miha Pesjak se je znašel v novi priložnosti. Ujel je obitek, močno streljal, vratar Rige pa je uspešno ubranil njegov poskus. Nekaj kasneje je plošček pred golom Rige preusmeril Tadej Čimžar in za malo zgrešil cilj. Latvijci so delovali izgubljeno in se poskušali rešiti s prekrškom. V momentu, v kakršnem so bili Železarji, se je zdelo, da bodo to priložnost izkoristili. Žal ni bilo pravega poizkusa, v polni zasedbi pa so hokejisti Rige nenadoma prišli v priložnost, prepruščen samemu sebi pa Žan Us ni uspel ujeti močan strel nasprotnika. Riga je prišla v vodstvo v trenutku podrejenosti. Jeseničani seveda niso popuščali. V 33. minuti je poskusil Urban Sodja, ki je stresel vratnico, Jeseničani so nadaljevali napadalno, žal pa ni bilo strelca, ki bi uspel zadeti. Tako so na drugi odmor odšli ob zaostanku enega zadetka, pa tudi ob prednosti igralca več.

IMGL9890

V odmoru je v garderobi ostal tudi Damir Ejup, ki se je poškodoval in ni mogel nadaljevati srečanja. Preselil se je na tribuno, Dejan Varl pa je tako imel še enega branilca manj na razpolago. Power play se je hitro iztekel in izid je ostal nespremenjen. Drugače je bilo ob izključitvi Matevža Ermana. Latvijci so to izkoristili, natančen strel pa je presenetil pokritega Usa. Plošček se je od vratnice odbil v mrežo. Tudi Železarji so poskušali s streli z vseh pozicij spremeniti potek srečanja, po prestreženi podaji pa je Miha Pesjak našel samega Matevža Ermana, ki je sam pridrsal pred gol nasprotnika, žal pa ni uspel zadeti. Izsilil je prekršek, v power playu pa je Marjan manfreda našel samega Saša Rajsarja, ki je bil v izredni priložnosti nepravilno ustavljen, vendar piščalka sodnika je ostala nema. Kasneje si je kazen prislužila klop Jesenic, vendar nevarnosti za gol Jesenic ni bilo. Kljub zaostanku dveh zadetkov, Jeseničani niso popuščali. Želeli so zapustiti led po tekmi, v kateri so dali vse od sebe. Ob novem prekršku Latvijcev, je Dejan Varl vzel polminutni odmor. Nova napaka hokejistov Rige je ponudila dobro minuto igre z dvema igralcema več. A izkazal se je vratar Rige Ancs in preprečil zadetek Železarjem. Poskus brez vratarja so latvijski hokejisti izkoristili in postavili končni izid 4:1. S tem so si zagotovili pot v Asiago, Jeseničani pa so zasedli tretje mesto na turnirju. Kljub najboljši predstavi na turnirju, pa jim je veselje preprečila neučinkovitost. Kar nekajkrat so se našli iz oči v oči z vratarjem Rige, pa plošček ni končal v golu. Za igralca tekme je bil razglašen Andrej Židan.

Mogo Riga : HDD SIJ Acroni Jesenice 4:1
(1:1, 1:0, 2:0)
Kontinentalni pokal, 3. krog

Miskolc Arena. Gledalcev: 155. Sodniki: Liptrot (GBR), Ozsvath, Soltesz (oba HUN)

Strelci: 1:0 Jeklič (Pesjak, 7.), 1:1 Lipsbergs M. (Lipsbergs  E., 12.), 2:1 Lipsbergs E. (Lipsbergs M., 32.), 3:1 Prusis (Brakss, Demiters, 44., PP1), 4:1 Lipsbergs (Brakss, Ozolins, 60., EN)

Kazenske minute: Riga 10 (0, 4, 6),  Jesenice 8 (2, 2, 4),
Streli na gol: Riga 30 (16, 9, 5), Jesenice 16 (3, 4, 9)

SIJ Acroni Jesenice: Us, Pavlič,  Erman, Manfreda, Rajsar, Remar, Ejup, Jeklič, Pesjak, Čimžar, Dolinšek, Rakovič, Cerkovnik, Brus, Židan, Sodja, Kraigher, Glavič, Lahajnar.

Izjava trenerja Dejana Varla in kapetana Mihe Brusa po tekmi