Slovenski hokejisti so v pripravah za vse bližje svetovno prvenstvo elite, ki ga bodo tokrat igrali na Švedskem znova izgubili. Kazahstanci, ki so na zaključku svojih priprav, saj jih v nedeljo na poti povratka med najboljše v Budimpešti že čaka prva tekma, pa so s prvokategorniki v zgolj petih dneh zabeležili še tretjo zmago. 

 

Tudi tokrat minimalno, saj so v Innsbrucku ugnali Avstrijo s 4:3 in 2:1. Vzhodnjaki pa so še enkrat znova potrdili, da imajo zelo dobro reprezentanco, ki pa je denimo na zadnjem svetovnem prvenstvu najboljših osvojila le eno točko. Začelo se je po slovenskih notah. Hitro se je videlo, da je domača vrsta po prihodu treh članov najboljše zasedbe precej bolj čvrsta kot je bila na obeh tekmah z Italijo. Za nameček se je na led vrnil strelec dveh golov na uvodni tekmi z Italijo Boštjan Goličič, ki ne čuti več bolečin v zadnji loži leve noge. V svojem prvem napadu pa je tokrat na mestu srednjega napadalca zaigral tudi Robert Sabolič. Izjemno je bil razpoložen Žiga Jeglič, ki je že hitro ponagajal kazahstanskim orjakom. Po pobegu z leve strani gola sicer ni bilo, gostje pa so se branili z igralcem manj. Prve prednosti Slovenija ni izkoristila, je pa podobno kot v petek domača zasedba znova prva povedla. Pred žal znova malim številom gledalcev se je na seznam strelcev vpisal Anže Kuralt, ki je v gneči izkoristil izjemno podajo Gregorja Koblarja, ki je bil udarni član slovenske 20-ice na zadnjem prvenstvu skupine B v Franciji. Domače vodstvo pa je očitno dokončno podžgalo goste, ki so pokazali zares veliko. Najprej je Poliščuk zgrešil prazen slovenski gol, sledila je izjemna kombinacija Kazahstancev, Robert Kristan pa je še enkrat potrdil, da je eden stebrov slovenske vrste. V 15. minuti pa le ni mogel opraviti vsega, saj odbitega ploščka po strelu najboljšega med Kazaki Talgata Žajlauova ni več uspel odbiti. Domačih branilcev ni bilo dovolj blizu, Fedor Poliščuk pa je preveč na lahko izenačil. Vse do prvega odmora so gostje, ki jih vodi stari slovenski znanec Vladimir Krikunov vršili pritisk na slovenski gol, spremembe pa ni bilo.

Toda že v drugi minuti nadaljevanja so gostje povedli in potek nadaljevanja je narekoval, da smo tako že v 22. minuti videli gol za zaključni izid. Strelec prvega gola je tokrat vrnil Žajlauovu. Podaja je bila res izjemna. Slednji je počakal na desni strani slovenskih vrat in zgolj podstavil palico. Domačini so poskuali vse bolj razvijati igro. Truda je bilo na pretek, tudi želje, učinka pa nikakor ne. Tudi tehničnih napak se je nabralo kar nekaj, vsekakor preveč, da bi se izid spremenil. Še najlepša priložnost je bila v akciji Pajiča in mlajšega Kopitarja, ki pa tudi ni prinesla spremembe na semaforju. Pred zaključno tretjino je v domači gol stopil Gašper Krošelj, ki je še enkrat znova potrdil, da povsem sodi zraven in je resna konkurenca trojki, ki je branila v Vojensu za anstop v Stockholmu. Z najbolj mastnimi črkami smo si v beležnico zapisali podajo branilca Gregorca, ki je odlično zaposlil Jegliča po levi strani. Dansko-švedska naveza v slovenski vrsti pa v zaključku ni bila uspešna. Vratar gostov Vitalij Kolesnik je bil tudi med boljšimi na ledeni ploskvi Tabora. Sledila sta poskusa napadalca Saboliča in branilca Pretnarja, ki je poskusil presenetiti s strelom v spodnji desni kot Kolesnikovega gola. Ko so se gostje dokončno znebili domačega pritiska pa sta imela možnost za povišanje prednosti še Romanov, ki po izjemnem prodoru ni imel pravega zaključka in Rahmanov, ki je plošček sprejel na levi strani igrišča. Izjemno spretno pa ga je še pred strelom oviral Pretnar, tako da spremembe izida ni bilo več. Za konec so izbranci selektorja Matjaža Kopitarja poskusili z dodatnim igralcem v polju. Dva poskusa sta bila, vendar preslaba za tokrat razpoloženega Kolesnika. V drugi preizkušnji z Kazahstanci v sredo ob 18.30 bosta dres z Risom na prsih oblekla tudi Aleš Mušič in Žiga Pance, ki sta se reprezentanci priključila že nekaj ur po zmagi Olimpije v domačem prvenstvu. V vratih bo Andrej Hočevar, očitno pa bodo na tribuni trije najmlajši, ki so dobili priložnost, da si delijo slačilnico z najboljšimi slovenskimi hokejisti.

SLOVENIJA  :  KAZAHSTAN    1:2 ( 1:1, 0:1, 0:0)

 

Maribor – Ledna dvorana Tabor, gledalcev 300, sodniki: Trilar in Dremelj – glavna, Rojko in Rakovič – linijska (vsi Slo).

Strelci: 1:0 Kuralt (Koblar  9.,), 1:1 Poliščuk (Krasnoslabodcev, Žajlaov 15.,), 1:2 Žajlauov (Poliščuk, Krasnoslabodcev 22.,).

Izključitve: Slovenija 8, Kazahstan 12
Slovenija: Kristan, Krošelj, Pavlin, Gregorc, Sabolič, Jeglič, Bašič, Pretnar, Tošič, Kopitar, Pajič, Urbas, Kovačevič, Podlipnk, Leber, Koren, Goličič, Selan, Štebih, Bizalj, Kuralt, Koblar, Kalan.
Selektor: Matjaž Kopitar.
Kazahstan: Kolesnik, Jankov, Novopašin, Blohin, Aleksandrov, Upper, Starčenko, Savčenko, Semenov, Žajlaov, Poliščuk, Krasnoslabodcev, Korabejnikov, Kolesnikov, Beljajev, Puškarjov, Romanov, Fadejev, Troščinskij, Solarev, Bumagin, Rahmanov.
Selektor: Vladimir Krikunov.

IZJAVE: Matjaž Kopitar, Žiga Jeglič, Anže Kuralt

 

Fotogalerija: Gregor Kranjčič