21. april 2016, Asiago/Italija – Slovenski mladi risi so si po porazu na uvodni tekmi svetovnega prvenstva do 18 let proti Ukrajini, z zmago nad Italijo minuli torek povrnili nekaj samozavesti, s katero so danes krenili proti izbrani vrsti Japonske. Vendar pa je slednja našim risom že na samem začetku tekme pošteno prekrižala načrte in si tako priigrala neulovljivo prednost, ki je ni več izpustila iz rok vse do končne zmage z 1:4.

2016apr21_Risi U18_SLO-JPN_05

V prvi tretjini so japonski hokejisti kaj kmalu načeli obrambo slovenske izbrane vrste, saj so po hitri in usklajeni akciji z leve strani prišli neposredno pred slovenskega vratarja ter z natančnim strelom že v 2. minuti pak poslali za njegov hrbet. Manj kot minuto kasneje smo lahko videli podoben prodor po isti strani, kateremu je sledila podaja pred slovenski gol, kjer je že čakal prost japonski napadalec in preusmeril pak v gol za vodstvo 0:2. To je bilo dovolj, da je v slovenskih vratih prišlo do menjave. V minutah, ki so sledile, smo videli precej enostransko igro, v kateri so slovenski reprezentanti le stežka dohajali hiter tempo, ki ga je diktirala Japonska. Ta je slovenske nenatančne podaje kaznovala s hitrimi protinapadi. Tako je bilo tudi v 9. minuti, ko je pritisk na slovenski gol ponovno obrodil sadove in Japonska je povedla že s 0:3.

2016apr21_Risi U18_SLO-JPN_04

V drugem delu srečanja so se slovenski reprezentanti vendarle poskušali vrniti v igro, o čemer priča tudi statistika strelov na nasprotnikov gol. V prvi polovici tretjine so se mladi risi kar dvakrat uspešno ubranili z igralcem manj, v nadaljevanju pa so v 34. minuti tudi sami dobili priložnost za znižanje rezultata z igralcem več na ledu. Potem ko je večkrat poksusil s strelom od daleč, je bil Erik Svetina v tretjo uspešen in zmanjšal slovenski zaostanek za izzivalci z Daljnega vzhoda. Kljub priložnostim, ki sta ju obe ekipi imeli z igralcem več na ledu, se rezultat do drugega odhoda v garderobo ni več spreminjal.

2016apr21_Risi U18_SLO-JPN_03

Tretji del tekme je precej spominjal na prvega. V 42. minuti je po napaki naših branilcev eden izmed japonskih hokejistov prestregel podajo ob vstopu v slovensko tretjino, sam pridrsal pred slovenski gol in paku našel pot v slovensko mrežo za vodstvo 1:4. Ena redkih priložnost za slovenske hokejiste se je pokazala v 49. minuti, ko je Jan Drozg pohitel v protinapad, a je bil tik pred japonskim golom nepravilno zaustavljen. Kazenski strel ni prinesel spremembe rezultata.  Do konca tekme smo zaradi nepravilnega zaustavljanja v protinapadu videli še en kazenski strel, tokrat za japonske hokejiste, a je Žiga Kogovšek pak spretno pospravil v svojo lovilko.

Slovenski mladi reprezentanti imajo naslednjo tekmo v petek, 22/4/2016, ob 13.30 proti Koreji.

Slovenija – Japonska 1:4 (0:3, 1:0, 0:1)

0:1 – 01:58 Sawade (Yasuda)
0:2 – 2:48  Igari (Kaneko, Akhi)
0:3 – 8:33 Iwamura (Sawade, Yasuda)
1:3 – 33:12 Svetina (Šturm, Sodja)
1:4 – 41:24 Sawade

Streli: SLO: 17 (3, 8, 6); JPN 32 (13, 8,11)
Kazni: SLO 18 (6, 8, 4); JPN 12 (8, 4,4)

Igralec tekme za Slovenijo: Žiga Kogovšek (G)