19. april 2019, Szekesfehervar – Slovenska moška hokejska reprezentanca do 18 let je četrti tekmovalni dan svetovnega prvenstva Divizije I-B v madžarskem Szekesfehervarju palice prekrižala z izbrano vrsto Japonske, ki je bila na koncu boljša od naših mladih risov.

Slovenski mladi risi so pred današnjim obračunom imeli za seboj že tri preizkušnje. Preko polovice, vendar dolga je še pot do konca. Lačni točk, regenerirani in fokusirani so se odpravili v boj. Četrti nasprotnik Slovenije je bila ekipa Japonske. Nasprotniku, ki je drsalno močan, je bilo potrebno pokazati discplinirano igro. Kmalu je bilo jasno, da slovenski hokejisti, dokler igrajo zbrano, lahko igro suvereno nadzorujejo. V trenutni nezbranosti pri igri z igralcem manj je nasprotniku v 8. minuti prve tretjine, uspelo priti do prvega zadetka. Po prejetem zadetku so naši mladi risi sprevideli kje so Japonci najbolj nevarni. Vsaka šola nekaj stane, a naši fantje so nemoteno igrali dalje. Žal, brez večjega uspeha do konca tretjine.

Druga tretjina se je začela z igro pet na tri. Dve mali kazni iz prve tretjine sta japonska hokejista zadržala na kazenski klopi. Slovenci so vztrajno grizli za zadetek. Nekaj živčnih potez, izključitev na nasprotnikovi strani, katerih naši izbrani vrsti ni uspelo izkoristiti. V zaključku tretjine so varovanci selektorja Jake Adlešiča z igralcem manj, v odlični akciji skoraj zadeli gol, a je bilo v tišini dvorane slišati samo zven ploščka, ki je zadel prečko. Ob koncu drugega dela ni bilo še nič izgubljenega – še 20 minut je bilo na voljo spremembo rezultata.

V začetku tretjega dela so naši mladi risi okrepili pritisk in se uspešno zoperstavljali nasprotniku. To jim je uspevalo, dokler ni nenavadna sodniška presoja “off-side” pozicije prelomila tekmo. Odlašanje naših hokejistov ob takšni odločitvi je botrovalo drugemu japonskemu zadetku. V želji nadoknaditi zaostanek se je našim fantom začelo muditi. Nervoza je za seboj potegnila tudi nezbranost in Japonci so v 56.  zadeli še v tretje, nato pa v 59. minuti s četrtim zadetkom postavili končni rezultat.

Jutri slovensko izbrano vrsto čaka še zadnji obračun prevenstva, nasprotnik bo reprezentanca Avstrije.

Japonska – Slovenija 4:0 (1:0,0:0,3:0)

1:0 – 08:49 Ueno (Miyata, Takeya) PP1
2:0 – 46:20 Ueno
3:0 – 56:07 Okubo (Ueno)
4:0 – 59:46 Hanzawa (Ando) PP1

Streli: JPN 25 (9,8,8); SLO 20 (7,6,7)
Kazni: JPN 8 (4,4,0); SLO 12 (6,2,4)