Slovenska hokejska reprezentanca do 18 let, je s porazom proti Japonski po izvajanju kazenskih strelov, zaključila s svetovnim prvenstvom divizije I, skupina B. Mladi risi so kljub porazu na zadnji tekmi, osvojili srebrno medaljo.

Pred tekmo z Japonsko je bilo jasno, da risi tekme ne smejo izgubiti po rednem delu, v kolikor želijo osvojiti srebrno medaljo. Vse do, slabih pet minut pred koncem srečanja, pa je kazalo prav na to. Sledil je izenačujoči zadetek Žana Jezovška in veselje na tribuni je bilo nepopisno. Videti je bilo, da je odleglo tudi igralcem, ki so vedeli, da nimajo več kaj izgubiti. Srečanje so Slovenci odprli izjemno, že v 2. minuti je za vodstvo zadel Blaž Tomaževič. Slednje pa ni zdržalo prav dolgo, saj je tri minute kasneje domači obrambi pobegnil Yushi Nakayashiki in z varanjem ukanil Tilna Spreitzerja, ki je prav na zadnji tekmi prvenstva dobil prvo priložnost med vratnicama slovenske reprezentance. V 11. minuti je izjemno priložnost za vnovično vodstvo zapravil Jan Drozg, ki se je nekoliko s strani sam znašel pred Shotarom Kaneko, vendar mu je slednji strel ubranil.

SLO-JPN-0832

V drugi tretjini so bili Japonci boljši nasprotnik, povsem so onemogočili napadalne akcije risov, ki so s težka prihajali do zaključnih strelov, v tem delu igre so le trikrat sprožili proti Kaneku. Na drugi strani je v 27. minuti Spreitzer najprej ubranil strel Daichiju Saitu, plošček se je srečno odbil do Jina Sawadeja, ki ga je pospravil v nebranjen del mreže. Ob koncu tega dela igre se je Jezovšku ponudila priložnost za izenačenje, a je ob njegovem strelu še enkrat več odlično posredoval Kaneko.

SLO-JPN-0073-2

Že na samem uvodu zadnje tretjine je sledil hladen tuš za naše fante, saj so Japonci pobegnili na dva zadetka prednosti, v 42. minuti je za 3:1 zadel Takumi Ishibashi. Drozg je ob številčni prednosti, v 46. minuti vendarle poskrbel za znižanje zaostanka in v nadaljevanju so gledalci spremljali igro le na strani Japoncev. V 54. minuti je iz neposredne bližine čez gol meril Matic Jeklič, dve minuti kasneje pa je sledilo izenačenje. Po strelu Mihe Mercine, je plošček zadel vratnico, do tam se je odbil za hrbet japonskega čuvaja mreže, od koder ga je v gol vendarle uspel spraviti Jezovšek. Ker je bil izid po 60. minutah izenačen, je sledil petminutni podaljšek v katerem so bili risi bistveno boljši od nasprotnikov, mreži vratarjev pa sta ostali nedotaknjeni. Pri izvajanju kazenskih strelov so bili kasneje boljši Japonci, odločilni zadetek za zmago je dosegel Taki Kaneko.

SLO-JPN-0063-2

Slovenija – Japonska 3:4 (1:1, 0:1, 2:1; 0:0, 0:1)

Maribor, Ledna dvorana, sodniki: Chris Deweerdt – glavni sodnik, Vasili Kaliada in Yann Furet – linijska sodnika.

Strelci: 1:0 Tomaževič (Markič, 2.), 1:1 Nakayashiki (Ikeda, 5.), 1:2 Sawade (Saito, 27.), 1:3 Ishibashi (Ikeda, 42.), 2:3 Drozg (Zorko, Čepon, 46., PP1), 3:3 Jezovšek (Mercina, 56.), 3:4 T. Kaneko (65., GWG).

Kazenske minute: Slovenija 2, Japonska 4.

Foto: Denis Zelnik