Danes se je v Asiagu v Italiji pričelo svetovno prvenstvo Divizije I-A do 18 let kjer nastopa Slovenija v konkurenci Belorusije, Danske, Francije, domače Italije in Norveške. Prvi obračun naših mladih risov je bil ravno proti domači reprezentanci Italije. Slovenija je po zelo izenačeni tekmi na koncu izgubila z 2:3.

V prvi tretjini so v igri prevladovali predvsem Slovenci, ki so že od začetka igrali precej napadalno, Italijani pa so svoje priložnosti iskali predvsem v protinapadih. V 5. minuti je prišlo do prve izključitve na tekmi, ko je bil za 2 minuti izključen Kristjan Čepon, Italijani pa so imeli nekaj priložnosti za zadetek, vendar je vratar Žan Us vse poizkuse odbil. Premoč mladih risov se je po vrnitvi Čepona na led nadaljevala in v 8. minuti je bil izključen Alex Lambacher. Našim se je ponudila priložnost, da v igri z igralcem več preidejo v vodstvo in v 10. minuti tekme je v polno zadel Tim Ograjenšek in popeljal Slovenijo v vodstvo z 1:0. Po vodstvu Slovenije je bilona obeh straneh še nekaj priložnosti za spremembo izida, vendar do tega ni prišlo in na prvi odmor so Slovenci odšli z minimalno prednostjo.

Druga tretjina je bila pravo nasprotje prve in v tem delu igre so prevladovali Italijani, ki so pričeli vse bolj ogrožati vrata Žana Usa, ki je suvereno branil, v 31. minuti tekme pa je napako v obrambi mladih risov izkoristil Ronny de Zanna in s izjemnim strelom izenačil na 1:1. Tudi po izenačujočem zadetku so imeli več od igre Italijani, ki so povsem obvladovali potek srečanja, vendar pa jim je ob zaključku drugega dela igre padla nekoliko zbranost in v 39. minuti je bil izključen Fabrizio Pace. Ko je že kazalo, da bodo Italijani le vzdržali z igralcem manj do konca druge tretjine pa je 27 sekund pred koncem zadel Tim Ograjenšek, ki je še drugič premagal Daniela Morandella in tako je Slovenija tudi na drugi odmor odšla z minimalno prednostjo.

Zadnja tretjina se ni začela ravno po željah naših mladih upov saj je po komaj dobre pol minute igre prekršek napravil Tim Ograjenšek in Italijani so zavladali na ledu, vendar ob igri z igralcem več niso uspeli izida izenačiti. To jim je uspelo nekaj minut kasneje, ko je v 44. minuti zadel Joachim Ramoser. Slovenci tudi po drugem prejetem zadetku nikakor niso uspeli najti svoje igre s katero so prevladovali v prvi tretjini in že pol minute kasneje je z ledu moral Matic Jeklič. Italijani so ponovno imeli priložnost z igralcem več, vendar je bil Žan Us tudi tokrat na mestu in ohranil izid nespremenjen. V 49. minuti je bil izključen Fabrizio Pace, ki je zaradi grobega udarca dobil 2+10 minut kazni in Slovenci so imeli priložnost še tretjič priti v vodstvo ob igri z igralcem več, vendar je po hudi napaki slovenske obrambe pred golom Žana Usa do ploščka prišel Giovanni Morini in prvič na tekmi popeljal Italijo v vodstvo. V 59. minuti je bil izključen Joachim Ramoser in do konca tekme so imeli Slovenci igralca več na ledu. Zadnjih 40 sekund tekme so poizkušali izid izenačiti s šestim igralcem na ledu, vendar so Italijani vzdržali vse pritiske in izid ohranili nespremenjen.

Sloveniji žal ni uspelo zmagati na uvodni tekmi. Že jutri pa jo čaka obračun proti Norveški.

Italija – Slovenija 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Streli na gol: 25:30 (7:14, 13:9, 5:7)
Kazenske minute: 20:10 (4:2, 4:4, 12:4)
Strelci: 0:1 SLO Tim Ograjenšek (Miha Logar, Luka Zorko) 9. PP1, 1:1 ITA Ronny de Zanna (Michael Purdeller) 31., 1:2 SLO Tim Ograjenšek (Nik Simšič, Luka Zorko) 40. PP1, 2:2 ITA Joachim Ramoser (Massimo Cordiano) 44., 3:2 ITA Giovanni Morini (Riccardo Lacedelli) 50. SH1

Preostali tekmi prvega dne:
Francija – Norveška 2:3 (2:0, 0:0, 0:3)
Belorusija – Danska 2:3 (0:1, 1:0, 1:1, 0:0, 0:1) – po kazenskih strelih