Drugo pripravljalno tekmo za nastop na elitnem Svetovne prvenstvu, ki bo maja na Švedskem in na Finskem so domači hokejisti začeli še dodatno oslabljeni, saj je zaradi klubskih obveznosti v Nemčiji manjkal eden najboljših s prve tekme Robert Sabolič, zaradi poškodbe pa je preventivno tekmo izpustil tudi strelec dveh golov v petek Boštjan Goličič. Posledično je bil selektor slovenske vrste Matjaž Kopitar primoran znova menjati postavitve v napadalnih trojkah, ostal pa je le pri treh peterkah in Anžetu Kuraltu, ki je izmenično igral v tretjem slovenskem napadu slovenskih mladeničev, ki so nas zastopali na decembrskem SP druge kategorij igralcev do 20 let.

 

Italijani so bili za nameček močnejši za napadalca Markusa Ganderja, ki je prevzel naloge v drugem napadu. Podobno kot na prvi tekmi so gostje bolje začeli, delovali so bolj čvrsto in predvsem zanesljivo. Ob prvi izključitvi, ko je moral na klop za kaznovane kapetan Egger pa je slovenska peterka na ledu poskušala le priti do prednosti. Ob enem od odpitih strelov pa je po desni strani slovenskim fantom lepo pobegnil član prve italijanske peterke Giulio Scandella, ki je bil vse do konca za korak hitrejši od branilca Matica Podlipnika. Pred vratarjem Gašperjem Krošljem se je ploščica še nenavadno odbila in presenetila domačega vratarja. Vse do glavnega odmora so domačini poskušali izničiti minimalno prednost »azzurov«, ki so v dve dneh na Štajerskem vodili. Z izjemno zgoščeno obrambno postavitvijo pa Italijani kaj več kot udarcev od daleč niso dovoljevali. Za nameček je bil izjemno razpoložen še Thomas Tragust, ki je dobil priložnost v italijanskih vratih.

 

Tudi v drugi in tretji tretjini so Slovenci nadaljevali z zelo dopadljivo in predvsem disciplinirano igro, ki pa nikakor ni obrodila sadov. Za uvod sta poskusila branilca Kovačevič in Selan. Zelo je ugajal Gal Koren, ki ga je bilo povsod dovolj. Še najlepšo priložnost pa je imel Luka Kalan, ki je tik pred odhodom na drugi odmor morda zapravil priložnost tekme. izza italijanskega gola mu je podal Gregor Koblar, Kalan je bil morda za odtenek prehiter, Tragust pa je bil znova odličen in je bil ob koncu zasluženo izbran za najboljšega igralca v tradicionalnem modrem dresu italijanske izbrane vrste. Gostje so v tem delu igre zapravili dve zares lepi priložnosti. Najprej ej po kombinaciji strelca Scandella in Perne odlično posredoval Krošelj, nato pa je po diagonalni podaji z desne poskušal še Borgatello, slovenski čuvar mreže pa je bil znova na mestu.

 

Zadnjih 20 minut je prineslo veliko taktične igre. Zelo usklajeno sta v prvem domačem napadu igrala Urbas na desni in Kopitar na levi strani napada. Mlajši med bratoma Kopitar Gašper je v 46. minuti lepo odpiral prostor na sredini. Odlično tudi streljal, očitno pa je Tragust imel svoj večer. Nekaj trenutkov za tem pa je Gašper plošček poslal prek italijanskega gola. Sledila je »zaključna ploščica« Italijanov, ki jo po zaslugi Krošlja novi igralec v italijanski vrsti Markus Gander ni izkoristil. V zaključku so bili z igralcem manj najprej domačini, nato pa še Italijani. Zadnjih osem sekund je Slovenija imela dva igralca več na ledeni ploskvi, po ne preveč ponesrečenem buliju pa se ni izšlo po domačih notah. Ne glede na poraz pa je Slovenija v drugem igralnem večeru v teh dolgotrajnih pripravah za Stockholm prikazala več kot v petkovem večeru.

Slovenija : Italija 0:1
(0:1, 0:0, 0:0)

Maribor – Ledna dvorana Tabor, gledalcev 500, sodniki: Kralj in Škofic  – glavna, Turk in Rojko – linijska (vsi Slo).

Strelec: 0:1 Scandella (6., SH),

Izključitve: Slovenija 8 , Italija 8


Slovenija
: Krošelj, Gračnar Kovačevič, Podlipnik, Kopitar, Pajič, Urbas, Selan, Pretnar,  Bašič, Tošič, Štebih, Leber, Koren, Kuralt, Bizalj, Kalan, Koblar.
Selektor: Matjaž Kopitar.


Italija
: Tragust, Dennis, Egger, Borgatello, Gander, Helfer, Hofer, Hackhofer, De Biasio, Ambrosi, Zanatta, Tudin, Scandella, Perna, Bernard, Insam, Fontanive, Felicetti, Rizzo, Iannone, D. Kostner, S. Kostner, Rocco, Gander.
Selektor: Thomas Pokel.

Foto in fotogalerija: Gregor Kranjčič