1. september 2016, Minsk – Slovenske hokejiste je uvodni tekmi olimpijskih kvalifikacij v beloruskem Minsku čakala reprezentanca Poljske. Stari znanci naših risov, ki so jim na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katovicah prizadejali edini poraz. Ponovno snidenje na ledu je bila vsekakor dobra priložnost za maščevanje za že omenjeni poraz pred dobrimi štirimi meseci; in to so risi danes v celoti izkoristili.

2016sep01_SLOvsPOL-41

Slovenska hokejska reprezentanca je odločno začela “misijo Minsk” in Poljakom takoj dala vedeti, da je aprilski poraz na svetovnem prvenstvu druge divizije le še bežen spomin. Po začetnem pritisku risov so Poljaki prvič zaigrali z igralcem manj v osmi minuti, a silovit pritisk udarnih dveh postavitev Slovenije ni prinesel želenega učinka. Poljaki še niso dobro predahnili, so še drugič ostali brez igralca na ledeni ploskvi. Najbližje zadetku je bil tokrat po dolgi in lepi kombinaciji podaj Rok Tičar, ki pa je z desne strani pred praznimi vrati zadel nasprotnega branilca. Tretja kazen Poljakov pa vendarle ni ostala neizkoriščena, potem ko je tik pred iztekom le te Žiga Pance v ogenj poslal Jana Urbasa, ta je sprožil z leve, poljski vratar pa je plošček zaustavil le delno, potem ko se je odkotalil na drugo stran, kjer se je pripeljal Anže Kopitar in ga porinil pod prečko za zasluženo vodstvo risov. Slabi dve minuti kasneje znova veselje na slovenski klopi. Miha Verlič je na levi podal do Tičarja, ta pa je šolsko akcijo nadaljeval s podajo pred gol, kjer je Žiga Jeglič zabil še drugič in Sloveniji pred drugo tretjino zagotovil lepo prednost dveh zadetkov.

2016sep01_SLOvsPOL-14

V ritmu prve tretjine so Slovenci začeli tudi drugi del obračuna s Poljaki, ki so iz minute v minute delovali bolj izgubljeno. Ob izteku pete minute nadaljevanja se je po desni pred poljskega vratarja Przemyslawa Odrobnyja pripeljal hitri kapetan Jan Muršak, plošček potegnil na drugo vratnico in ga dvignil pod prečko za povišanje vodstva na 3:0. Ofenziva Slovenije ni pojenjala, ob novi številčni prednosti na ledu je iz zvočnikov Minsk Arene še četrtič zadonelo “Na Golici”. Znova daljša kombinacija trojke Jeglič-Tičar-Sabolič ob pomoči Blaža Gregorca in Kopitarja je pripeljala do priložnosti osamljenemu Gregorcu, ki pa iz neposredne bližine ni zadel. Plošček je izza gola odpeljal Robert Sabolič, podal skozi obrambo na levo stran, kjer je bil sam Kopitar, ki je s hitrim strelom pod prečko še drugič danes matiral poljskega vratarja. “Petarda” v mreži Poljakov je odjeknila v 34. minuti, ko je v pol-protinapadu Muršak podal na levo do Aleša Kranjca, ta pa je mirno zadel za visokih 5:0. V drugi tretjini so Slovenci uspešno ubranili tudi edino številčno prednost Poljakov, ko je bil v 34. minuti izključen Jurij Repe. Pohvaliti velja tudi Gašperja Krošlja, ki je po izjemno malo dela v prvi tretjini, v drugi kar nekajkrat odlično posredoval po poizkusih nasprotne ekipe.

2016sep01_SLOvsPOL-32

Po vsega 16 sekundah igre v zadnji tretjini je po podaji Sabahudina Kovačeviča preko dveh črt sam pred Odrobnyja prišel Anže Kopitar, ki je mirno zadel še tretjič danes in tako vpisal reprezentančni hat-trick za začetek sezone. Slovenci so razumljivo malce popustili, si privoščili tudi nekaj napak, ki jih jutri proti Dancem ne bo smelo biti. Drugo in tretjo malo kazen sta dobila Kranjc in Žiga Pance, častni zadetek za Poljake pa je po lepi, visoki podaji preko treh črt Dronie izkoristil Dzubinski, ki je sicer zanesljivega Krošlja matiral s strelom v stičišče prečke in desne vratnice.

2016sep01_SLOvsPOL-25

Sijajen uvod v Minsku bo potrebno hitro pozabiti, saj Slovenijo že jutri ob 14. uri po slovenskem in ob 15. uri po lokalnem času čaka Danska, za katero igra sedem igralcev iz lige NHL.

Slovenija : Poljska 6:1
(2:0, 3:0, 1:1)

Minsk (Belorusija), Arena Minsk

Strelci: 16′ Kopitar (Urbas, Pance) PP1, 18′ Jeglič (Tičar, Verlič), 25′ Muršak (Ograjenšek, Gregorc), 29′ Kopitar (Gregorc, Sabolič) PP1, 33′ Kranjc (Ograjenšek, Muršak), 41′ Kopitar (Repe, Kovačevič), 58′ Dziubinski (Dronia, Wronka)

Kazenske minute: Slovenija 6 (0, 2, 4), Poljska 12 (6, 4, 2)
Streli na gol: Slovenija 30 (9, 10, 11), Poljska 20 (2, 9, 9)

Slovenija: Krošelj, Kristan, Kovačevič, Kranjc, Vidmar, Repe, Robar, Gregorc, Štebih, Sabolič, Jeglič, Tičar, Kopitar, Urbas, Verlič, Muršak, Ograjenšek, Pance, Mušič, Kuralt, Pem, Rodman.

Selektor: Nik Zupančič.

Fotogalerija